Lees voor

Jeugdhulp

Het is belangrijk dat kinderen kunnen opgroeien zonder ernstige problemen, zodat ze hun school kunnen afmaken en een goede toekomst hebben. Met de meeste kinderen gaat het goed. Ouders en kinderen die wel problemen hebben, moeten snel goede hulp krijgen. Dat voorkomt dat problemen groter worden.
Sinds 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor alle hulp aan jeugdigen. Naast het preventief jeugdbeleid heeft de gemeente nu ook de verantwoordelijkheid voor specialistische jeugdhulp, jeugdbescherming, jeugdreclassering en Veilig Thuis (de nieuwe naam van het hetAdvies- en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling en de steunpunten Huiselijk Geweld).

Eén gezin, één plan, één ondersteuner

Als inwoners problemen ondervinden bij het opgroeien (jeugd) of opvoeden (ouders/opvoeders),, kunnen ze in eerste instantie terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) terecht. Het CJG bekijkt samen met de ouders en de jeugdige welke ondersteuning nodig is. Als het probleem groot of moeilijk is, zal een zorgprofessional van de gemeente samen met de hulpvrager bekijkenwelke jeugdhulp nodig is. Daarbij wordt niet alleen naar het probleem van het kind zelf gekeken, maar ook naar het hele gezin. Vaak lukt het met hulp van familie, buren of vrienden en een klein beetje ondersteuning om de problemen al aan te pakken of op te lossen. Als dat niet lukt, kan er (meer) professionele hulp ingeschakeld worden. Wel steeds met de bedoeling dat het gezin het daarna weer op eigen kracht aankan. De zorgprofessional van de gemeente blijft het aanspreekpunt voor het gezin, ook wanneer er meerdere hulpverleners betrokken zijn. Zo hoeven ouders en jeugdigen hun verhaal niet steeds opnieuw te vertellen. Het gezin en de zorgprofessional houden samen zicht op de hulp en het gezin krijgt niet onnodig te maken met te veel hulpverleners.

Niemand tussen wal en schip

Sinds 1 januari 2015 kunnen ouders en jeugdigen die problemen ondervinden met opvoeden en opgroeien via de gemeentelijke toegang hulp krijgen. Belangrijk daarbij is dat geen enkel kind tussen wal en schip valt; dat geldt zowel voor bestaande als voor nieuwe cliënten. De gemeente Veldhoven heeft een dekkend aanbod voor jeugdhulp, dat wil zeggen dat ze alle vormen van jeugdhulp kan aanbieden waarvoor ze verantwoordelijk is.

Zorggarantie

Alle kinderen en jongeren die in 2014 al een indicatie voor jeugdhulp hadden, houden de hulp van hun eigen zorgaanbieder of zorginstelling tot uiterlijk eind 2015. In de loop van dit jaar, ruim voordat de huidige indicatie afloopt, wordt op zorgvuldige wijze en in overleg met de cliënten bekeken welke hulp daarna nodig is en welke zorgaanbieder die hulp gaat geven. Iedereen die ondersteuning nodig heeft, krijgt deze.
Voor een paar uitzonderingen, met name pleegzorg, geldt een langere overgangstermijn dan één jaar.

Contracten met zorgaanbieders

De gemeente Eindhoven heeft namens de gemeente Veldhoven voor 2015 contracten afgesloten met diverse aanbieders van tweedelijns specialistische jeugdhulp en van jeugdhulp met verblijf. U vindt onderaan deze pagina een overzicht van alle gecontracteerde zorgaanbieders en jeugdinstellingen. Hiermee kan de gemeente elke vorm van jeugdzorg waarvoor zij verantwoordelijk is, aanbieden. De meeste cliënten die in 2014 jeugdhulp ontvangen, krijgen dat van een aanbieder waarmee een contract voor 2015 is gesloten. Die zorg loopt dus gewoon door bij die aanbieder.

Als uw huidige zorgaanbieder of jeugdinstelling géén contract heeft afgesloten met de gemeente, blijft u toch gewoon de zorg van deze zorgaanbieder ontvangen, totdat uw indicatie afloopt, maar uiterlijk tot 1 januari 2016. De zorgaanbieder of jeugdinstelling maakt dan met de gemeente afspraken zodat de hulp voor die tussenperiode gegarandeerd kan worden.
Als de zorgaanbieder er zelf voor kiest om helemaal te stoppen met zorgverlening, is het zijn verantwoordelijkheid om de zorg voor cliënten naar een andere aanbieder over te dragen.

Aanbieders van jeugdhulp die geen contract met de gemeente hebben, kunnen hier meer lezen over zorgcontinuïteit.

Persoonsgebonden budget

Als u een persoonsgebonden budget (pgb) voor jeugdhulp ontvangt, waarvan de indicatie in 2015 afloopt, houdt u recht op dat pgb. U kunt dit pgb tot die datum besteden bij de aanbieder waarvan u de hulp al ontvangt. De betalingen aan de zorgaanbieder gaan vanaf 1 januari 2015 echter via de Sociale Verzekeringsbank.

Ouderbijdrage

Als een kind één of meer dagdelen per week buitenshuis verblijft, moet de onderhoudsplichtige (stief)ouder, verzorger/opvoeder, verwekker of gezaghebbende van een kind een ouderbijdrage betalen. De ouderbijdrage is verplicht bij verblijf in een pleeggezin, een accommodatie van een jeugdhulpaanbieder, een ggz-instelling, een multifunctioneel centrum of een orthopedagogisch behandelcentrum, en bij plaatsing in een justitiële jeugdinrichting.
Het CAK stelt in opdracht van de gemeente de hoogte van de ouderbijdrage vast en stuurt hiervoor maandelijks een factuur naar degene die deze bijdrage moet betalen. Het CAK stort de ouderbijdrage vervolgens op de rekening van de gemeente.
Alleen wanneer het kind in 2014 al buiten het gezin verbleef en hiervoor geen ouderbijdrage was opgelegd, geldt voor de duur van de indicatie het overgangsrecht, maar uiterlijk tot 2016.

  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden
Laatste wijziging: 18-02-2015