Lees voor

Participatiewet

Iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt zonder steuntje in de rug niet redt, valt vanaf 1 januari 2015 onder de Participatiewet. De Participatiewet is er namelijk om zo veel mogelijk mensen, met of zonder beperking, werk te laten vinden. De gemeente voert de Participatiewet uit, zorgt voor begeleiding naar werk en zorgt voor een uitkering als dat nodig is.

In de Participatiewet worden de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een deel van de Wajong samengevoegd. De uitvoering van de Participatiewet wordt een taak voor de gemeente. De gemeente wordt daarmee verantwoordelijk voor re-integratie en participatie van een grotere groep mensen dan nu het geval is.

Banenafspraak

Werkgevers hebben afgesproken dat er tot 2026 jaar 125.000 extra banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit zijn 100.000 banen bij bedrijven en 25.000 banen bij de overheid. Dit heten ‘garantiebanen’. In het regionale Werkbedrijf gaan werkgevers, werkzoekenden en overheid nauw samenwerken om mensen met een arbeidsbeperking naar de garantiebanen te leiden. Gemeenten kunnen werkgevers ondersteunen door bijvoorbeeld aanpassingen op de werkplek, extra begeleiding of loonkostensubsidie. Wie werkt, krijgt maandelijks salaris en ontvangt niet langer een uitkering.

Huidige Wsw'ers

Er wordt vanaf 2015 niemand meer toegelaten tot de Sociale Werkvoorziening. Voor huidige Wsw’ers met een vast dienstverband verandert er niets. Zij houden hun baan en hun salaris. Mensen met een Wsw-indicatie die eind 2014 nog op de wachtlijst ‘sociale werkvoorziening’ staan, vallen vanaf 1 januari 2015 onder de Participatiewet. Zij krijgen voorrang bij de bemiddeling naar werk.

Nieuwe instroom jonggehandicapten

Iedereen die (op termijn) wel kan werken, maar aangewezen is op ondersteuning, valt onder de Participatiewet. Jonggehandicapten met arbeidsvermogen kunnen vanaf 1 januari 2015 niet meer naar UWV voor inkomensondersteuning, maar melden zich bij de gemeente. Alleen jonggehandicapten die duurzaam geen arbeidsvermogen hebben, kunnen vanaf 1 januari 2015 nog een beroep doen op de Wajong.

Wajong

Als u op 1 januari 2015 een Wajong-uitkering heeft, behoudt u dat recht en blijft u bij het UWV. UWV gaat beoordelen welke huidige Wajongers kunnen werken. Voor Wajongers die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn, verandert er niets. Zij behouden hun volledige uitkering van UWV.

Participatieplein Veldhoven

Als het een inwoner van Veldhoven even niet lukt om economisch te participeren, wordt hij gevraagd maatschappelijk te participeren. Het Participatieplein Veldhoven helpt daarbij, door het aanbod aan de vraag te koppelen. Het is bedoeld voor alle inwoners, maar richt zich in ieder geval op werkloze werkzoekenden met een uitkering.
Het Participatieplein is een samenwerkingsverband tussen de gemeente en verschillende dienstverlenende organisaties en instellingen, zoals Kringloop de Kempen, Ergon, Stimulans, De Nieuwe Band, Severinus. De gemeente heeft binnen het Participatieplein een regierol: ze brengt de juiste partners bij elkaar en wisselt informatie uit. Via concrete initiatieven uit de gemeenschap wordt gezamenlijk gewerkt aan maatschappelijke participatie.

Vragen?

Hebt u vragen over de veranderingen op het gebied van zorg en sociale zekerheid? Stuur dan een mail naar [email protected] of bel 14 040.
  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden
Laatste wijziging: 04-12-2014