Lees voor

Wmo

Sinds 1 januari 2015 heeft de gemeente er een nieuwe Wmo-taak bij, namelijk de begeleiding van mensen met een beperking of een chronische aandoening. Deze taak is overgeheveld van de AWBZ naar de Wmo. Het uitgangspunt is dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan wonen en zo veel mogelijk mee kan doen in de maatschappij.
Heeft u extra ondersteuning nodig? Kijk bij de pagina Toegang hoe u contact kunt opnemen met de gemeente.

Overgangsrecht

Als u in 2014 al gebruikmaakte van begeleiding vanuit AWBZ (met of zonder pgb) en deze indicatie tot uiterlijk 1 januari 2016 doorloopt, dan verandert er in 2015 voor de duur van die indicatie niets voor u. 2015 is namelijk een overgangsjaar. Voordat de indicatie afloopt, wordt in overleg met u bekeken welke hulp daarna nodig is, wat uw omgeving kan doen en eventueel welke zorgaanbieder die hulp gaat geven. Daarvoor vindt er een gesprek met u plaats en de gemeente nodigt u hiervoor uit.

Overige AWBZ-taken

  • Langdurige zorg met verblijf is van de AWBZ overgeheveld naar de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze nieuwe wet is er voor mensen die niet meer thuis kunnen wonen, maar in een instelling moeten verblijven.
  • Alle lijfgebonden en medische zorg, zoals persoonlijke verzorging, verpleging en behandeling, is vanuit de AWBZ overgeheveld naar de zorgverzekeraars.

Mantelzorgondersteuning

Bij Steunpunt Mantelzorg Veldhoven krijgt u informatie, advies, begeleiding en ondersteuning van professionele medewerkers. Er is ook een uitgebreid programma met ontspannen en informatieve groepsactiviteiten, zoals de Mantelzorgsalon, de Creatieve Inloop en Koffie met Kennis. U kunt het steunpunt op verschillende manieren bereiken. Op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur kunt u terecht bij SWOVE, Burgemeester van Hoofflaan 70 in Veldhoven, telefoon (040) 254 00 66. Een e-mail sturen kan ook: [email protected].

Vrijwilligersondersteuning

Bent u vrijwilliger? Dan kunt u contact opnemen met Stimulans Vrijwilligersbureau, Sterrenlaan 5 (MFA Midden). Openingstijden: dinsdag en donderdag van 9.00 tot 16.00 uur, vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en dinsdagavond op afspraak. Telefoon: (040) 253 67 89.

Zorgsite, Zorgvoorelkaar en Buurtsite

Voor inwoners, vrijwilligers, mantelzorgers en organisaties in Veldhoven zijn er 3 websites die bedoeld zijn om elkaar te ontmoeten op het gebied van welzijn en zorg. Dit zijn de Zorgsite, Zorgvoorelkaar en de Buurtsite.
Infographic Wmo
  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden
Laatste wijziging: 23-12-2014