Lees voor

Ludieke actie inzamelproef Meerveldhoven en Zeelst

Om te laten zien dat de gemeente Veldhoven het waardeert wanneer iets goed gaat, stond milieuwethouder Nicole Ramaekers donderdagochtend 13 maart achterop de vuilniswagen van afvalinzamelaar Baetsen. Samen gingen ze de wijk Meerveldhoven in om een aantal inwoners die hun grondstoffenbak op de juiste manier hadden aangeboden een cadeaubon te overhandigen.
De blij verraste heer Verstappen uit de Aerdmennekesbaan kreeg de eerste cadeaubon uit handen van de wethouder. Op de vraag wat hij tot nu toe vindt van deze manier van inzamelen, antwoordde hij: "In het begin was het wel even wennen, maar nu valt het reuze mee. Plastic afval mag ook in de grondstoffenbak, dat vind ik erg handig."

Als ik er niet uitkom, mail ik de gemeente

Ook mevrouw Fisser uit de Lepelkesweg heeft geen moeite met de inzamelproef. "Als ik er niet uitkom, dan kijk ik op de site van de gemeente. Als ik het antwoord daar niet kan vinden, stuur ik de gemeente een e-mail. Ik krijg altijd snel een reactie op mijn vraag. Het enige wat ik merkte was dat we met de feestdagen meer restafval hebben dan de rest van het jaar. Toen merkte ik dat één keer in de vier weken restafval aan de straat zetten wat weinig is. En soms weet ik niet precies hoe het zit met medisch afval. Maar verder kost deze manier van inzamelen me geen moeite hoor."

Afvalstoffenheffing omlaag

Wethouder Ramaekers is zeker te spreken over haar bezoek aan de wijk. "We hebben natuurlijk maar een klein deel bezocht uit het proefgebied, maar wat ik gezien heb viel me absoluut niet tegen! De inwoners die ik sprak waren enthousiast en vonden de manier van inzamelen niet lastig of moeilijk. Ik hoop dat dat voor alle inwoners gaat gelden en dat de proef slaagt. Want als deze proef een succes wordt levert dat natuurlijk milieuwinst op, ook de afvalstoffenheffing kan omlaag. En daar zegt toch niemand nee tegen?"

In totaal deelde wethouder Ramaekers tien Citycentrum cadeaubonnen uit. Binnenkort herhaalt de gemeente deze actie. De inzamelproef loopt nog tot 1 oktober 2014.

Meer informatie over de inzamelproef vindt u op veldhoven.nl/inzamelproef.

Uitspraken van bewoners:

  • "Af en toe denk ik, doe ik het wel goed?"
  • "Voor mij is het makkelijk, ik heb altijd m'n afval goed gescheiden."
  • "Ik hou me er niet zo mee bezig, mijn moeder regelt dit eigenlijk."
  • "Ik vind het super! Ik heb maar heel weinig restafval nu. Eigenlijk zou iedereen mee moeten doen."