Lees voor

Veldhovenaren geven leefomgeving ruim voldoende

Inwoners geven hun wijk gemiddeld het cijfer 7,5. Dat is een van de voornaamste resultaten van de bewonersenquête 2014.
Uit de enquête blijkt dat inwoners het wonen in Veldhoven als goed ervaren. De waardering die bewoners voor hun wijk geven, varieert van een 8,0 in Oerle tot een 7,1 in Zonderwijk. Het gemiddelde van alle wijken komt uit op een 7,5. Daarnaast geeft gemiddeld 62% van de wijkbewoners aan, zich verantwoordelijk te voelen voor bevordering van de leefbaarheid in de wijk. Dat is 6% minder dan in 2012. Ondanks dat het aandeel vrijwilligers met 3% licht daalt, geeft 60% aan daadwerkelijk bereid te zijn een bijdrage te leveren aan de woonomgeving. De positieve waardering voor Zonderwijk van de afgelopen jaren is doorgezet: 60% van de bewoners vindt dat deze wijk over het afgelopen jaar is vooruitgegaan.

Overige informatie

Ook op andere punten verschaft de wijkatlas 2014 leerzame informatie. Zo is het kerkbezoek in twee jaar tijd afgenomen met 6%. Weinig mensen zijn van plan om te gaan verhuizen en ze zijn zeer gehecht aan de eigen woonomgeving. Opvallend is dat de bekendheid met de wijkplatforms is afgenomen met 4%, terwijl juist de invloed hiervan op de leefbaarheid met 7% is toegenomen.

Verbeterpunten

Op zich stemmen de resultaten van de bewonersenquête tot tevredenheid. Toch blijft aandacht noodzakelijk. Zo daalt de beleving van veiligheid licht. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door de toename van het aantal inbraken in 2013/2014 in Zonderwijk/d’Ekker en van fietsendiefstallen in het Centrum. De aspecten verkeer(sveiligheid), parkeren, honden- en kattenoverlast zijn zaken die ook aandacht blijven vragen. Wat dat betreft is de wijkatlas een belangrijke informatiebron voor gemeente, welzijnsinstellingen, politie en wijkplatforms. Zij gebruiken deze om de leefbaarheid en veiligheid in de wijken te verbeteren.

Bekijk de complete Wijkatlas 2014 en de Bewonersenquête.

Toekomst Wijkatlas

De verwachting is dat de wijkatlas de komende jaren minder frequent zal verschijnen. Daarnaast zal de volgende wijkatlas digitaal verschijnen en niet meer gedrukt worden. Dit mede naar aanleiding van afspraken tijdens de begrotingsbehandeling door de gemeenteraad vorig jaar en het onlangs verschenen coalitieprogramma. Hoe verdere digitalisering leidt tot nieuwe wegen zal eind 2014 duidelijk worden.

Wat is een Wijkatlas

De Wijkatlas is het resultaat van een brede enquête onder inwoners en geeft actuele informatie over woninggegevens, bevolkingssamenstelling, sociale situatie, voorzieningen, leefbaarheid en veiligheid in Veldhoven. Ook geeft deze inzicht in de huidige situatie en in ontwikkelingen in Veldhoven. Per wijk en woonservicezone is aangegeven hoe de inwoner zijn leefomgeving ervaart. De resultaten zijn vergeleken met de cijfers uit de Wijkatlassen 2008, 2010 en 2012 en met cijfers uit andere bronnen. Met behulp van de Wijkatlas is het mogelijk per wijk de sterke en zwakke punten te achterhalen. Voor de Wijkatlas 2014 zijn de voorbereidingen al in de zomer van 2013 gestart.