Lees voor

Wat doen we voor u?

We zien u als u een vergunning, een paspoort of een geboorteaangifte komt regelen in het gemeentehuis. Maar indirect ‘ontmoet’ u ons ook als u geniet van goede fietspaden of evenementen. Natuurlijk klopt u bij ons aan als u gaten in het asfalt of losse stoeptegels in uw straat opmerkt. En misschien denkt u even aan de gemeente als u uw geleegde huisvuilcontainer uw tuin in rijdt of u een museum bezoekt.

We werken samen met vele maatschappelijke, commerciële en (semi-)overheidsinstellingen. Samen met al deze partners zijn wij u zo goed mogelijk van dienst. De gemeente is onder meer werkzaam op de volgende terreinen.

Ruimtelijke ordening

Een goede indeling van onze kostbare ruimte is belangrijk! Om dit vast te leggen en te organiseren maakt de gemeente structuurvisies en bestemmingsplannen.

  • Daarin gaat het over wonen. Een van de belangrijkste taken van de gemeente is zorgen voor voldoende en kwalitatief goede woonruimte.
  • Een andere ‘ruimtelijke’ taak is het regelen van een goede doorstroming van het verkeer op vier en op twee wielen. We houden ons zowel bezig met wegen en fietspaden voor rijdend verkeer als parkeerterreinen en stallingen voor stilstaand verkeer.

Milieu

Met de Wet milieubeheer in de hand mag de gemeente vervuilende bedrijven uit woonwijken weren en optreden tegen personen die groot vuil of gevaarlijke stoffen onjuist afvoeren.

Onderwijs

Onze leerplichtambtenaren zien erop toe dat uw kinderen tot hun achttiende jaar naar school gaan. Verder is de gemeente vooral bezig met het scheppen van voorwaarden: er moet voldoende schoolruimte zijn voor alle kinderen, zodat zij kunnen genieten van een prettige en kwalitatief hoogstaande leeromgeving. De ontwikkeling van brede scholen en de bouw van multifunctionele accommodaties (MFA’s) is momenteel een speerpunt.

Welzijn en sociale zaken

In toenemende mate vormen zaken als gezondheidszorg en welzijn, cultuur, sport en recreatie het werkterrein van de gemeente. Dit zijn allemaal terreinen waarin we deelname aan de maatschappij kunnen stimuleren en u als inwoner graag vragen om mee te doen en bij te dragen.

Belastingheffing en subsidieverstrekking

De gemeente krijgt haar inkomsten voor meer dan 90 procent van de rijksoverheid. Dit geld mogen we naar eigen inzicht besteden. Daarnaast verstrekt het Rijk ook gelden, die bestemd zijn voor een specifiek doel zoals openbaar vervoer of jeugdhulpverlening. Als aanvulling daarop heft de gemeente zelf belastingen. Belangrijkste inkomstenbron zijn de onroerendezaakbelastingen. Andere zijn de rioolheffing, afvalstoffenheffing, hondenbelasting en parkeergelden.

Veiligheid

De gemeente gaat voor optimale veiligheid. Als er toch iets gebeurt, komt de gemeente u met bijvoorbeeld de brandweer te hulp. En u hebt zelf ook een eigen verantwoordelijkheid als het op veiligheid aankomt. Wij helpen u met adviezen en tips en ook met regelgeving.
  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden
Laatste wijziging: 22-08-2013