Lees voor

college B en W

De burgemeester en de vier wethouders vormen samen het college van burgemeester en wethouders, kortweg college. Het college is het dagelijks bestuur van de gemeente, bereidt voorstellen voor de gemeenteraad voor en voert de besluiten van de raad uit.

Taken en bevoegdheden

In 2002 is het duale stelsel ingevoerd. Toen zijn positie, functie én bevoegdheden van college en raad 'uit elkaar getrokken'. Zo is meer duidelijkheid ontstaan over wie precies waarvoor verantwoordelijk is. De raad bepaalt de hoofdlijnen van het gemeentelijk beleid en controleert de uitvoering hiervan. Het college is verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing, uitvoering van de landelijke wet- en regelgeving en de raadsbesluiten. Om deze taken te kunnen uitvoeren beschikt het college over uitgebreide bestuurlijke bevoegdheden.

Portefeuilles

Elk collegelid heeft zijn eigen 'portefeuille' ofwel takenpakket. Hij of zij is bijvoorbeeld portefeuillehouder financiën, milieu, onderwijs of stedelijke ontwikkeling en behartigt hiervan de bestuurlijke belangen. De verdeling van de portefeuilles gebeurt in onderling overleg tussen de collegeleden. Sommige taken zijn wettelijk aan de burgemeester toegewezen. Deze kunnen dus niet door een wethouder worden vervuld.

Besluitvorming

Het college vergadert wekelijks op dinsdag. Agenda en stukken voor deze vergaderingen worden voorbereid door de ambtenaren. Collegevergaderingen zijn niet openbaar. Er verschijnt wel wekelijks een 'openbare besluitenlijst'. Daarin worden alle genomen besluiten kort samengevat. In de wet Openbaarheid van Bestuur is de bestuurlijke informatieplicht geregeld. Dit betekent dat u over alle onderwerpen op de openbare besluitenlijst desgewenst meer informatie kunt opvragen.

Wethouder geen raadslid

Wethouders worden benoemd door de raad, op basis van de verkiezingsuitslagen. De wethouder hoeft niet per se lid te zijn van een politieke partij en mag - onder bepaalde voorwaarden - afkomstig zijn van buiten de gemeente. Een wethouder die uit de raad wordt gekozen is geen raadslid meer (vóór invoering van het duale stelsel kon dat wel). In raadsvergaderingen heeft de wethouder geen stemrecht. De raad kan de wethouder wel gelegenheid geven om voorstellen van het college in raadsvergaderingen toe te lichten en te verdedigen.
  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden
Laatste wijziging: 08-01-2015