Lees voor

Aanvraagprocedure Lintjesregen 2014 gestart

De nieuwe aanvraagronde voor de Koninklijke onderscheidingen 2014 is gestart.
Denkt u ook wel eens ‘die persoon verdient een lintje’? Dan hebt u nu de kans om daar iets mee te doen. De aanvraagprocedure voor de Lintjesregen 2014 is gestart. Neem het initiatief en zorg ervoor dat iemand die het echt verdient een ‘schouderklopje van de Koning’ krijgt.
Jaarlijks krijgen honderden Nederlanders een Koninklijke onderscheiding. Maar dat gebeurt niet vanzelf. Iemand moet het initiatief nemen en een aanvraag indienen. Het kost wat tijd, maar als de onderscheiding wordt toegekend, is de voldoening groot. U hebt dan iemand die het echt verdient heel blij gemaakt.

Hoe vraag ik een lintje aan?

U begint met informatie verzamelen over de verdiensten van de kandidaat. En dat moet uiteraard gebeuren zonder dat hij of zij daar iets van af weet. De gegevens die u verzamelt moeten onder andere de volgende vragen beantwoorden:
  • Wat heeft de kandidaat gedaan, voor welke organisatie(s)?
  • Wanneer is dat geweest (jaartallen)?
  • Hoeveel tijd is de kandidaat daarmee kwijt, per week, maand of jaar?
  • Kreeg hij daar al dan niet een vergoeding voor?

Aanvraagformulier

Als u alle informatie hebt, dan kunt u de aanvraag indienen in de woonplaats van de kandidaat. Het aanvraagformulier vindt u op de website www.lintjes.nl > (downloads). Met vragen over de procedure kunt u telefonisch contact opnemen met de gemeente Veldhoven, via telefoonnummer 14 040 of u stuurt een e-mail naar [email protected]. De volledige aanvraag kunt u per e-mail naar de gemeente sturen of per post naar postbus 10101 5500 GA Veldhoven.

Criteria voor toekenning

Iemand krijgt niet zomaar een lintje. Hij of zij moet zich langdurig, intensief en op bijzondere wijze hebben ingezet voor de samenleving. De verdiensten moeten aantoonbaar zijn, bijvoorbeeld door ondersteunende brieven vanuit de organisatie(s) of door kopieën van jaarverslagen of notulen. Hij of zij moet aan alle onderstaande criteria voldoen:
  • onbesproken gedrag (een antecedentenonderzoek is onderdeel van de procedure);
  • maatschappelijk actief (bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, organisatorische en/of bestuurlijke activiteiten voor het verenigingsleven, mantelzorg);
  • langdurige en intensieve inzet;
  • nog steeds actief zijn, of de activiteiten pas in het afgelopen half jaar hebben beëindigd;
  • continuïteit: de activiteiten omvatten een aaneengesloten periode;
  • belangeloos: betrokkene ontvangt géén vergoedingen voor de werkzaamheden.

Dien uw voorstel op tijd in!

Voor de Lintjesregen 2014 moet uw voorstel vóór 1 juli 2013 binnen zijn bij de gemeente.
We nemen alleen complete, volledig ingevulde aanvraagformulieren in behandeling.
Drie verschillende Koninklijke onderscheidingen op een rij
  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden