Lees voor

Eerste resultaten inzamelproef Meerveldhoven en Zeelst

Deze maand startte de inzamelproef in Meerveldhoven en Zeelst. Op 10 oktober 2013 - de landelijke Dag van de Duurzaamheid - werd de grondstoffenbak voor het eerst geleegd. De gemeente is positief over het opgehaalde afval, maar het kan nog beter. Vooral het apart aanleveren van gft-afval.
De gemeente was op 10 oktober aanwezig bij een gedeelte van de inzameling en bij het lossen van de vrachtwagen op de locatie van Baetsen in Veldhoven. Na het storten van de inhoud van alle geleegde grondstoffenbakken, gaat deze afvalverwerker aan de slag met het uitsorteren ervan. Uiteindelijk gaan alle gesorteerde stromen naar recyclefabrieken die er weer nieuwe grondstoffen van maken.

Eerste indruk

Met de grondstoffenbak zijn veel herbruikbare grondstoffen ingezameld zoals plastic, drankkartons en blik. De precieze hoeveelheden maken we binnenkort bekend. De eerste resultaten zijn veelbelovend, maar het kan nog beter. In sommige grondstofbakken zat namelijk afval dat er niet in thuis hoort, met name in bepaalde deelwijken. Wat verder opviel, is dat er die dag weinig groene kliko’s voor het gft-afval buiten stonden.

Gft-afval hoort in de groene kliko

Voor een aantal huishoudens is de nieuwe manier van afvalinzameling nog even wennen. Zo zagen we behoorlijk wat groente-, fruit- en tuinafval in de grondstoffenbak, waaronder etensresten. Dit natte afval besmeurt de droge grondstoffen waardoor ze helaas minder goed te recyclen zijn. Ook is hierdoor het uitsorteren van de inhoud van de grondstoffenbak een moeilijk en vies werk. Wist u dat het uitsorteren deels handmatig gebeurt? Gft-afval hoort in de groene kliko. Dit afval recyclen we tot compost.

Met gemak afval scheiden

  • Gft-afval, waaronder etensresten, kunt u kwijt in de groene kliko die we voortaan iedere week ophalen (behalve in de winter). Zo hoeft u dit afval niet lang te bewaren en voorkomt u eventuele stankoverlast.  
  • Drankkartons en blik mogen in de grondstoffenbak samen met andere herbruikbare grondstoffen zoals bijvoorbeeld plastic afval, hout en elektrische apparaten. U hoeft deze niet eerst uit te spoelen. Zorgt u er wel voor dat ze schraapleeg zijn? En verfblikken waar nog verf in zit, levert u in bij de milieustraat of de chemokar als KCA-afval.

Geen afval, maar grondstof

De vraag naar grondstoffen in de wereld neemt ieder jaar toe door de groeiende wereldbevolking en welvaartniveaus. De wereldwijde grondstofschaarste leidt tot forse prijsverhogingen en het delven van de grondstoffen veroorzaakt grote milieuproblemen. Afval is geen ‘nutteloos overblijfsel’ maar juist een bron voor nieuwe grondstoffen. Door hergebruik en recycling van afval hoeven we minder grondstoffen te importeren en belasten we het milieu minder.
Voor meer informatie over de inzamelproef zie www.veldhoven.nl/inzamelproef
  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden