Lees voor

Kattenoverlast

Bij de gemeente en de politie Veldhoven komen regelmatig klachten binnen over kattenoverlast. Daarom geven we tips om overlast te voorkomen.

Overlast in de buurt

Omdat de kattenoverlast vaak op particulier terrein plaatsvindt, kan de gemeente niet ingrijpen. Als u overlast ervaart door katten in de buurt, kunt u de houder van de katten aanspreken en onderstaande tips bespreken. Als u er samen niet uit komt, kunt u mediation inschakelen of rechtsbijstand (bijvoorbeeld als er door katten schade ontstaat aan uw persoonlijke eigendommen).

Tips voor kattenhouders

Hieronder staan enkele tips voor kattenhouders om overlast in de buurt te voorkomen:
  • Uw katten steriliseren of castreren. Zowel de Dierenbescherming als de gemeente raden dit aan. Gesteriliseerde en gecastreerde katten zijn veel rustiger zijn en veroorzaken minder geluidsoverlast. Ook voorkomt u hiermee de uitbreiding van de kattenpopulatie. Binnen een aantal jaar kunnen twee katten immers voor duizenden nakomelingen zorgen.
  • Houd uw katten zo veel mogelijk binnen uw eigen tuin. Plaats een erfafscheiding met verticale latten, waar katten moeilijker overheen kunnen klimmen of onderdoor kunnen kruipen. Plant aantrekkelijke planten voor katten: kattenkruid, gamander of schildzaad, steenanjer, vetmuur, sierhaver, zachte lange grassoorten en kattengras. Zorg voor een zonnige, zachte ligplek. Houd katten aan een kattenriempje in de tuin, zodat ze in uw eigen tuin kunnen rondlopen met bewegingsvrijheid.

Katten weren

Enkele tips om katten te weren uit uw tuin:

  • Plaats een erfafscheiding met verticale latten. Katten kunnen hier niet (gemakkelijk) overheen klimmen of onderdoor schieten.
  • Breng kattenschrikdraad aan op de schutting. Kattenschrikdraad is een speciaal soort schrikdraad met een lagere spanning dan in weilanden.
  • Leg koffiedrab op plaatsen waar katten graven. De koffiedrab komt met het graven van de katten in hun pootjes terecht. Dit vinden katten niet prettig.
  • Breng op plaatsen waar geen regen valt stof besprenkeld met citroensap aan. Katten houden niet van deze geur en zullen deze proberen te vermijden. Ook mottenballen kunt u proberen (niet bij een moestuin!).
  • Plant onaantrekkelijke planten voor katten in de tuin. Planten die katten liever vermijden zijn: wijnruit, boerenwormkruid, afrikaantjes en planten met een sterke citroengeur. En eventueel kunt u planten die aantrekkelijk zijn voor katten verwijderen uit uw tuin.
  • Plant stekelige takken tussen planten en bloemen waar katten hun behoefte doen. Satéprikkers plaatsen kan ook helpen. U verwondt katten hier niet mee, maar ze zullen uw tuin liever vermijden.
  • Maak ongewenste katten een paar keer nat met de tuinslang, emmer, tuinsproeier of een waterpistool. Ze houden niet van water en zullen plaatsen waar ze nat worden gaan vermijden.

Kattenbelasting

De gemeente krijgt regelmatig de vraag waarom er geen kattenbelasting geheven wordt. We mogen alleen belastingen heffen die zijn opgesomd in de wet. Hondenbelasting is bijvoorbeeld vastgelegd in artikel 226 van de Gemeentewet. Het heffen van kattenbelasting wordt nergens genoemd in een wet, waardoor dit niet toegestaan is. Geen enkele gemeente in Nederland heft dus kattenbelasting.
  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden