Lees voor

Over de campagne 'Voorkom gedoe, kijk het na'

In deze rubriek beantwoorden we veelgestelde vragen over de campagne 'Voorkom gedoe, kijk het na'.

Staat uw vraag niet in deze of een van de overige rubrieken? Of is het antwoord voor u niet duidelijk of volledig? Neem dan contact met ons op. Stuur een e-mail naar [email protected] of bel naar telefoonnummer 14 040.

Bekijk ook

  • Verhuizing binnen Nederland
  • Briefadres
  • GBA-inschrijving

Wat is de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens?

De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) bevat persoonsgegevens van iedereen die in Nederland woont of gewoond heeft. De gemeente heeft deze gegevens nodig om bijvoorbeeld een paspoort, identiteitskaart (ID-kaart) of rijbewijs te maken. Ook gebruikt de overheid de gegevens uit de GBA om te weten wie er mogen stemmen bij verkiezingen en bij het verstrekken van uitkeringen.
Terug naar boven

Welke gegevens staan er geregistreerd bij de gemeente/in de GBA?

In de GBA staan uw persoonsgegevens. Dit zijn onder andere gegevens over naam, woonadres, geboorte, verhuizing, huwelijk en kinderen.
Terug naar boven

Hoe komt de gemeente aan mijn persoonlijke gegevens?

Er zijn gegevens die u zelf moet doorgeven, bijvoorbeeld als u verhuist, een kind krijgt of in het buitenland trouwt. Maar sommige gegevens worden automatisch opgenomen of veranderd in de GBA. Als u bijvoorbeeld in Nederland trouwt, geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand dit door aan de GBA.
Terug naar boven

Ben ik ook wettelijk verplicht om te zorgen dat ik goed geregistreerd sta?

Ja, u bent wettelijk verplicht om de juiste gegevens op tijd door te geven aan uw gemeente. U bent als burger bijvoorbeeld verplicht om binnen vijf werkdagen een nieuw adres door te geven nadat u bent verhuisd. Dit doet u bij de nieuwe gemeente waar u bent komen wonen. In 2014 kunt u mogelijk een boete krijgen als u dat niet op tijd doet.
Terug naar boven

Hoe kan ik controleren of ik goed geregistreerd sta bij mijn gemeente?

Dat kan via mijn.overheid.nl. U kunt inloggen op mijn.overheid.nl met uw DigiD. Klik vervolgens op ‘Persoonlijke gegevens’ bovenaan de pagina. Onder het kopje GBA (Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens) kunt u uw gegevens inzien. Heeft u geen DigiD? Registreer u dan eerst via www.digid.nl. Overigens kunt u ook bij de balie van uw gemeente navragen hoe u geregistreerd staat. Daarvoor kunt u een afspraak maken bij uw gemeente.
Terug naar boven

Wat is MijnOverheid?

MijnOverheid is uw persoonlijke website voor overheidszaken. U kunt hier zien hoe u bent geregistreerd bij de overheid, berichten van de overheid ontvangen en overzicht houden over uw zaken met de overheid. Heeft u zich geregistreerd op mijn.overheid.nl dan vindt u hier de Berichtenbox, Persoonlijke gegevens en Lopende zaken.
• De Berichtenbox is uw persoonlijke brievenbus voor digitale post van de overheid. Via uw e-mail krijgt u een seintje als er een bericht voor u klaar staat.
• Onder Persoonlijke gegevens vindt u allerlei informatie die de overheid vast moet leggen over uw persoonlijke situatie. Mocht er iets niet kloppen dan ziet u in één oogopslag waar u terecht kunt met uw vragen. Zo vindt u onder het kopje GBA (Gemeentelijke Basisadministratie) uw persoonsgegevens.
• In Lopende zaken volgt u de status van bijvoorbeeld een vergunningaanvraag bij uw gemeente, wanneer deze is aangesloten op MijnOverheid.
Terug naar boven

Wat gebeurt er als ik niet goed geregistreerd sta bij mijn gemeente?

U staat bij uw gemeente geregistreerd in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). De GBA bevat persoonsgegevens van iedereen die in Nederland woont of gewoond heeft. De overheid heeft deze gegevens nodig om bijvoorbeeld een paspoort, identiteitskaart (ID-kaart) of rijbewijs te maken. Ook gebruikt de overheid de gegevens uit de GBA om te weten wie er mogen stemmen bij verkiezingen en bij het verstrekken van uitkeringen.

Zorg er dus voor dat uw gegevens kloppen. U voorkomt zo vervelende verrassingen: een te lage uitkering, een misgelopen erfenis, of een lange wachttijd bij het aanvragen van een paspoort.
Terug naar boven

Waarom loop ik mogelijk mijn rijbewijs mis als ik mijn juiste adres niet op tijd doorgeef aan mijn gemeente?

U staat bij uw gemeente geregistreerd in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). De GBA bevat persoonsgegevens van iedereen die in Nederland woont of gewoond heeft. De overheid heeft deze gegevens nodig om een paspoort, identiteitskaart (ID-kaart) of rijbewijs te maken. Als u bijvoorbeeld nog op een oud adres in een andere gemeente staat ingeschreven kunt u bij het loket in uw nieuwe woonplaats geen rijbewijs aanvragen en ontvangt u ook geen automatische herinnering per post als uw rijbewijs verlengd moet worden.

Zorg er dus voor dat uw gegevens kloppen. U voorkomt zo veel gedoe.
Terug naar boven

Waarom loop ik mogelijk mijn stempas mis als ik mijn juiste adres niet op tijd doorgeef aan mijn gemeente?

U staat bij uw gemeente geregistreerd in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). De GBA bevat persoonsgegevens van iedereen die in Nederland woont of gewoond heeft. De overheid gebruikt de gegevens uit de GBA om te weten wie er mogen stemmen bij verkiezingen en de gemeente gebruikt het adres dat in de GBA geregisterd staat om uw stempas naar toe te sturen.

Zorg er dus voor dat uw gegevens kloppen. U voorkomt zo veel gedoe.
Terug naar boven

Waarom loop ik mogelijk mijn toeslagen mis als ik mijn juiste adres niet op tijd doorgeef aan mijn gemeente?

U staat bij uw gemeente geregistreerd in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). De GBA bevat persoonsgegevens van iedereen die in Nederland woont of gewoond heeft. De Belastingdienst gebruikt de gegevens uit de GBA bij het uitkeren van belastingteruggaven en toeslagen. Staat u niet goed geregisterd? Dan ontvangt u misschien niet de teruggaven of de toeslagen waar u recht op heeft.

Zorg er dus voor dat uw gegevens kloppen. U voorkomt zo veel gedoe.
Terug naar boven

Waarom loop ik mogelijk mijn parkeervergunning mis als ik mijn juiste adres niet op tijd doorgeef aan mijn gemeente?

U staat bij uw gemeente geregistreerd in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). De GBA bevat persoonsgegevens van iedereen die in Nederland woont of gewoond heeft. U kunt alleen een parkeervergunning aanvragen voor het adres waarop u woont. Als uw adres niet klopt krijgt u geen parkeervergunning.

Zorg er dus voor dat uw gegevens kloppen. U voorkomt zo veel gedoe.
Terug naar boven

Waarom loop ik mogelijk mijn erfenis mis als ik mijn juiste adres niet op tijd doorgeef aan mijn gemeente?

U staat bij uw gemeente geregistreerd in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). De GBA bevat persoonsgegevens van iedereen die in Nederland woont of gewoond heeft. Ook de notaris maakt gebruik van de GBA om te bekijken waar ze u kunnen vinden als u recht heeft op een erfenis.

Zorg er dus voor dat uw gegevens kloppen. U voorkomt zo veel gedoe.
Terug naar boven

Wat moet ik doen als ik niet goed geregistreerd sta bij mijn gemeente?

Deze gegevens zijn afkomstig uit de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). Zijn volgens u de gegevens onjuist of onvolledig? Neem dan contact op met uw gemeente. De gemeente kan de gegevens in de GBA aanpassen als u aangifte doet (als adresgegevens niet kloppen) of als u kunt aantonen dat gegevens niet juist zijn (bij overige gegevens).
Terug naar boven

Wie gebruiken mijn gegevens/gegevens uit de GBA?

De persoonsgegevens in de GBA zijn niet openbaar. Overheidsorganisaties die voor de uitvoering van hun taken persoonsgegevens nodig hebben, ontvangen informatie uit de GBA. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Gemeenten zelf maken ook gebruik van de GBA. Overheidsinstanties bewaken uw privacy en gebruiken uw gegevens alleen om hun taken uit te voeren.

De gegevens die over u zijn geregistreerd, zijn gekoppeld aan uw burgerservicenummer (BSN, het voormalige sofinummer). Overheden kunnen met uw BSN uw persoonsgegevens opvragen en gebruiken. Welke gegevens zij mogen opvragen en waarvoor zij deze mogen gebruiken is aan strenge regels gebonden. Dit wordt onder andere geregeld in de Wet GBA, de Wet BSN en de Wet bescherming persoonsgegevens.
Terug naar boven

Hoe wordt omgegaan met mijn privacy?

Welke gegevens uit de GBA mogen worden opgevraagd en waarvoor zij mogen worden gebruikt is aan strenge regels gebonden. Dit wordt onder andere geregeld in de Wet GBA, de Wet BSN en de Wet bescherming persoonsgegevens.
Terug naar boven

Ik wil mijn gegevens controleren maar ik heb geen DigiD. Wat moet ik doen?

U kunt uw DigiD aanvragen via de website www.digid.nl . Bij de aanvraag van uw DigiD moet u de volgende gegevens invoeren:
• uw burgerservicenummer (BSN);
• uw geboortedatum;
• uw postcode;
• uw huisnummer.
Vervolgens kunt u uw persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord kiezen.

U ontvangt binnen vijf dagen een activeringscode per post. Met uw gebruikersnaam en de activeringscode kunt u uw DigiD activeren. Na het activeren kunt u inloggen bij overheidsinstellingen die gebruikmaken van DigiD. Activeer uw DigiD binnen twintig dagen, anders vervalt de aanvraag en moet u uw DigiD opnieuw aanvragen.

Daarnaast kunt u de persoonsgegevens ook controleren bij uw gemeente. Daarvoor kunt u bij uw gemeente een afspraak maken.
Terug naar boven

Waar kan ik terecht voor meer informatie over de GBA en over de registratie en het gebruik van mijn persoonsgegevens?

U kunt daarvoor kijken op de website van uw gemeente of op www.Rijksoverheid.nl bij het onderwerp ‘persoonsgegevens’.
Terug naar boven
  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden