Lees voor

Thema: Duurzaamheid

Organisaties ontwikkelen beleid en/of nemen maatregelen op het gebied van duurzaamheid. Zwerfvuil, ook als gevolg van evenementen, maakt onderdeel uit van het thema duurzaamheid.

In welke budgetafspraken is dit thema opgenomen?

In de budgetafspraken van de professionele organisaties en die van alle
vrijwilligersorganisaties.

Algemene informatie

Er zijn veel definities van duurzaamheid. De meest gebruikte invulling van het begrip is die van de Verenigde Naties: ‘Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoefte van de huidige generatie, zonder daarmee voor toekomstige generaties de mogelijkheden in gevaar te brengen om ook in hun behoeften te voorzien'. Een andere veel voorkomende invulling van duurzame ontwikkeling wordt vaak gegeven met de drie P’s: People, Planet en Profit (of 'Prosperity'). Wanneer deze drie elementen met elkaar in overeenstemming zijn is er sprake van een duurzame ontwikkeling.

Meer praktisch vertaald betekent ‘duurzaam en verantwoord handelen’:
  • Het voorkomen dat u energie, grondstoffen en water nodig hebt;
  • Als u dit niet kunt, zo zuinig mogelijk hiermee omgaan en besparen waar dat kan;
  • Zoveel mogelijk gebruik maken van duurzame materialen en duurzame energie, zodat afval niet meer ontstaat, materiaal hergebruikt kan worden of gebruikt kan worden als grondstof voor een andere toepassing.

Wat kunt u doen?

De grotere (professionele) instellingen met eigen gebouw(en) kunnen bijdragen aan ‘een duurzaam Veldhoven in 2030’ door:
  • De milieuvoorschriften na te leven en haalbare energiebesparingsmaatregelen te treffen.
Een instelling met een eigen gebouw valt onder de werkingssfeer van de Wet milieubeheer en het Activiteitenbesluit. In het Activiteitenbesluit zijn milieu-voorschriften opgenomen waaraan instellingen en bedrijven moeten voldoen. De haalbare energiebesparings-maatregelen zijn per branche nader uitgewerkt op www.infomil.nl onder ‘energiebesparing en winst’.
  • Actief energiebeheer in te voeren en hierdoor energie te besparen.
In 2013 worden de gemeentelijke gebouwen voor zover mogelijk voorzien van slimme gas- en elektriciteitsmeters en wordt het softwareprogramma eSight beschikbaar gesteld. Hierdoor is het gas- en elektriciteitsverbruik per uur/dag/week/-maand inzichtelijk te maken en te controleren, bijvoorbeeld in relatie tot de openingstijden. Ook beheerders van niet gemeentelijke gebouwen kunnen zelf een slimme meter laten plaatsen, gegevens inkopen en een programma aanschaffen om de verbruikscijfers te beheren en bewaken. Door actief energiebeheer kan circa 5-10% op de energiekosten worden bespaard.
  • De ‘Milieubarometer’ in te voeren en hierdoor de vorderingen in de eigen (milieu)prestaties te monitoren.
De Milieubarometer is een online programma dat de milieubelasting en milieukosten van een instelling eenvoudig en snel zichtbaar maakt. De gemeente stelt dit programma gratis voor het eerste jaar beschikbaar. Lees meer over de Milieubarometer
  • (Op termijn) een eigen duurzaamheids- of MVO beleid op te stellen.
Na een analyse van de huidige milieuprestaties, bijvoorbeeld met de Milieubarometer, kan beleid worden opgesteld om de milieuprestaties te verbeteren. Het gaat hierbij niet alleen om vermindering van energieverbruik of afvalstoffen. Ook het invulling geven aan ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ (MVO) en ‘duurzaam inkopen’ kan onderdeel van dit beleid zijn. In de Milieubarometer is een MVO module opgenomen, waarin de eigen MVO maatregelen kunnen worden opgenomen en bijgehouden.
  • Te communiceren over de (eigen) duurzaamheidsprojecten.
Het is van belang dat de resultaten van duurzamer handelen en specifieke duurzaamheidsprojecten worden gecommuniceerd. Dit inspireert burgers en andere instellingen of organisaties om ook bij te dragen. Communicatie naar de gemeente kan bijvoorbeeld via het jaarverslag. Communicatie naar burgers en andere instellingen kan via persberichten in de lokale pers, eigen website of informatieborden binnen het eigen gebouw. Op deze manier dragen ook grotere instellingen zichtbaar bij aan de bewustwording over ‘een duurzaam Veldhoven in 2030’.

Ook kleinere instellingen, verenigingen en organisaties kunnen duurzamer handelen, inkopen of projecten uitvoeren. Dit geldt voor de reguliere activiteiten, maar ook bij de evenementen, die worden georganiseerd. Ook onder het thema Millenniumgemeente zijn er duurzame activiteiten benoemd voor burgers en kleine instellingen.

Wat levert het voor uw organisatie op?

Duurzaam bezig zijn levert goodwill op en een beter imago van uw organisatie. Dit straalt af op uw organisatie en op de vrijwilligers die actief zijn binnen uw organisatie.
Daarnaast is het door duurzaam en verantwoord te handelen ook mogelijk om kosten te besparen. Deze middelen kunnen dan weer voor andere doeleinden worden ingezet!

Hoe helpen wij u verder?

Door dit onderwerp te agenderen in uw organisatie kunnen er goede ideeën ontstaan en kan blijken dat uw organisatie al duurzame activiteiten uitvoert. Dit onderwerp kan ook worden besproken bij de (periodieke) overleggen met de gemeente, waarbij de betreffende beleidsmedewerker kan aansluiten.

Meer informatie

Grotere instellingen met een eigen gebouw:
Kleinere instellingen en verenigingen zonder eigen gebouw:
Voor meer informatie over dit thema neemt u contact op met de Gemeente Veldhoven via [email protected] of 14 040.
  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden