Lees voor

Thema: Maatschappelijke stages

Organisaties staan open voor verzoeken om leerlingen een maatschappelijke stage te laten lopen.

In welke budgetafspraken is dit thema opgenomen?

In de budgetafspraken van de professionele organisaties en die van alle
vrijwilligersorganisaties.

Algemene informatie

Het doel van de Maatschappelijke Stage (MaS) is dat alle jongeren tijdens hun schoolloopbaan kennis maken met de samenleving en een onbetaalde bijdrage leveren. Een bijkomend doel is dat jongeren interesse kunnen krijgen om zelf (nu of later) vrijwilligerswerk te doen.

Door de MaS leveren jongeren een actieve bijdrage aan de samenleving en werken zij aan de verdere ontwikkeling van hun competenties. De MaS onderscheidt zich van de beroeps(oriënterende) stages, doordat zij zich volledig richt op de inzet van jongeren op het gebied van vrijwilligerswerk.
Voor de leerling die merkt dat zijn inzet ertoe doet, maar ook voor de samenleving die merkt dat jongeren hun steentje bijdragen aan allerlei activiteiten. Jongeren krijgen zo de mogelijkheid om buiten de school te leren en op een andere manier kennis te maken met de samenleving.

Alle leerlingen zijn verzekerd via de school. Op het moment dat de leerlingen werkzaamheden verricht die niet onder MaS vallen, dan is de leerling verzekerd via uw eigen vrijwilligersverzekering.

Wat kunt u doen?

De stagebieder is verantwoordelijk voor de inhoud van de stageplekken en zorgt voor een zinvol (op de leerdoelen afgestemd) takenpakket voor de leerling.

De Maatschappelijke Stage is voor de leerling meestal een van de eerste werkervaringen. Voor het eerst in zijn leven stapt de leerling alleen een vreemde organisatie binnen en krijgt daar de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van een aantal taken.

Leerlingen hebben begeleiding nodig. En die begeleiding moet aansluiten bij de leerling. Dit wil niet zeggen dat u dezelfde taal moet gaan spreken als de leerlingen. Leerlingen moeten zich wel welkom voelen en het gevoel hebben dat ze serieus genomen worden. Het moet duidelijk zijn wat van de leerlingen wordt verwacht. Ook moet duidelijk zijn wat de maatschappelijke stage de organisatie, de doelgroep, maar ook de leerling zelf oplevert. De begeleider moet enthousiasmerend zijn en het leuk vinden om met hen aan de slag te gaan.

De stagebieder speelt de beschikbare vacatures door aan de stagemakelaar en stelt een contactpersoon voor de MaS aan.

Wat levert het voor uw organisatie op?

Maatschappelijke stage is vrijwilligerswerk en geen bijbaan. Een leerling krijgt er dus geen geld voor. Leerlingen doen activiteiten die anders blijven liggen, omdat er bijvoorbeeld te weinig vrijwilligers voor zijn.

Het is belangrijk dat de stagebieder profijt heeft van de inspanningen van de stagiair en dat zij op deze manier een voortzetting, verdieping of verbreding van haar activiteiten kan realiseren.

Het grote aanbod van jonge vrijwilligers maakt het mogelijk dat vrijwilligersorganisaties en maatschappelijke projecten extra ondersteuning krijgen bij de uitvoering van hun bestaande werkzaamheden én dat een aantal nieuwe, nog niet ontwikkelde taken, door jongeren uitgevoerd kunnen worden.

Hoe helpen wij u verder?

Begeleiders van maatschappelijke stagiaires kunnen ondersteuning krijgen. Bij voldoende belangstelling worden er cursussen/workshops in het omgaan met jongeren georganiseerd. De stagemakelaar kan hierover meer vertellen.

Waar kunt u terecht voor meer informatie?

De website masveldhoven.nl wordt gebruikt voor het matchen van leerlingen en vacatures. Hier kunnen ook stages aangemeld worden.

Voor meer informatie over dit thema neemt u contact op met de Gemeente Veldhoven via [email protected] of 14 040.

U kunt ook contact opnemen met Cindy Schuurkes (Stagemakelaar Stichting Stimulans) via [email protected] of 06 - 24 39 78 91.
  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden