Lees voor

Thema: Voorkomen van ongewenst gedrag naar minderjarigen

Organisaties ontwikkelen beleid en/of nemen maatregelen om ongewenst gedrag (waaronder in ieder geval seksueel misbruik) naar minderjarigen binnen de organisatie te voorkomen. En gaan hier, als het voorkomt, op een goede manier mee om.

In welke budgetafspraken is dit thema opgenomen?

In de budgetafspraken van jeugdverenigingen en jeugdsportverenigingen.

Algemene informatie

‘Lokale voetbalvereniging kampioen tijdens internationaal jeugdtoernooi’, ‘Jeugd heeft veel plezier tijdens kindervakantieweek’ en ‘Steeds meer kinderen doen mee met de zwemvierdaagse’

Berichten met deze titels zijn de berichten die iedereen graag leest als het gaat om jongeren die bij verenigingen sporten en spelen. Helaas worden wij in Nederland steeds vaker geconfronteerd met berichten als:

'Voetbalclub ontslaat pedofiele trainer'; 'Zwemtrainer weggestuurd wegens ontucht';
'Vrijwilliger vakantiewerk veroordeeld voor seksueel misbruik'.

Seksuele intimidatie komt vaker voor dan je denkt. De gemeente en Stimulans Vrijwilligersbureau willen een veilige omgeving voor alle kinderen creëren in samenwerking met organisaties die activiteiten voor kinderen en jongeren tot 18 jaar organiseren. Daarom is het project In Veilige Handen gestart. Dit project bestaat uit twee verschillende onderdelen:
  • Wat kunnen verenigingen en vrijwilligersorganisaties doen om grensoverschrijdend gedrag naar minderjarigen te voorkomen?
  • Hoe kunnen zij goed handelen in het geval van grensoverschrijdend gedrag of een vermoeden daarvan?

Wat kunt u doen?

Verenigingen hebben verschillende mogelijkheden om met de leden te werken aan een veilige omgeving voor de jongeren. Gedacht kan worden aan:
  • Aandacht geven binnen de organisatie aan het onderwerp ‘ongewenst gedrag naar minderjarigen’;
  • Het opstellen van beleid om seksuele intimidatie te voorkomen en goed te kunnen handelen als er een vermoeden is;
  • Het opstellen van beleid om een veilige omgeving (sociaal en fysiek) te creëren voor de jongeren en de vrijwilligers;
  • Verenigingen kunnen hun vrijwilligers verplichten om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), ook wel bekend als ‘bewijs van goed gedrag’ te overhandigen als ze als vrijwilliger aan de slag willen;
  • De vereniging kan een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor vrijwilligers die direct betrokken zijn bij minderjarigen (bijvoorbeeld jeugdtrainers en groepsleiders) ook zelf aanvragen.
Om het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag te stimuleren heeft het Ministerie van Veiligheid en Justitie een subsidieregeling in het leven geroepen. Elke vereniging die werkt met jeugd en is aangesloten bij NOC*NSF, Scouting Nederland of Steunpunt kindervakanties kan hiervan gebruikmaken.

Wat levert het voor uw organisatie op?

Door aandacht aan dit thema te besteden creëert u een omgeving waar kinderen op een veilige manier kunnen sporten of spelen. En u laat zien dat uw vereniging de veiligheid van uw leden serieus neemt.

Hoe helpen wij u verder?

De gemeente biedt vrijwilligersorganisaties die met kinderen en jongeren werken een training aan. Deelname is gratis.

  • Training 'adviseur sociale veiligheid'
Eén van de preventieve maatregelen voor vrijwilligersorganisaties is het opleiden van een vrijwilliger om de sociale veiligheid vorm te geven. De taak van deze adviseur is om het bestuur te adviseren en bij te dragen aan de invoering van preventieve maatregelen in de organisatie. De adviseur wordt opgeleid om bij incidenten handelend op te treden zodat naar de juiste organisaties kan worden doorverwezen en dat er goede opvang wordt gerealiseerd.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit thema en de training neemt u contact op met de Gemeente Veldhoven via [email protected] of 14 040.

U kunt ook contact opnemen met Marjon Middel (Coördinator Stimulans Vrijwilligersbureau) via www.vrijwilligersveldhoven.nl.
  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden