Lees voor

Afvalproef De Ligt

Aanleiding/doel

In appartementencomplex De Ligt (Meerveldhoven) testen we samen met de bewoners een nieuwe manier van afvalinzameling. We willen graag weten of dit een goede inzamelmethode is voor hoogbouwwoningen. Het doel is meer afval te scheiden voor hergebruik en recycling, zodat waardevolle grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden.

Planning/resultaat

De proef is gestart op 1 december 2014 en duurt tot 1 maart 2015. De aanvankelijk geplande looptijd - tot 1 maart - is verlengd tot 1 april 2015. Op basis van de ervaringen van bewoners en de inzamelresultaten besluit de gemeente na afloop van de proef of deze nieuwe manier van afvalinzameling voor appartementen (hoogbouw) – al dan niet in aangepaste vorm - wordt ingevoerd in heel Veldhoven.

Feiten en cijfers

Een inwoner van Veldhoven produceert gemiddeld per jaar 217 kilo restafval. Dit restafval wordt verbrand en dat kost veel geld: ruim 1,3 miljoen euro per jaar. U betaalt hieraan mee via de afvalstoffenheffing.

Een klein deel - 7 procent ofwel 15 kilo per inwoner per jaar - is écht restafval dat we niet kunnen hergebruiken of recyclen.

Het grootste deel - 93 procent van het ingezamelde afval ofwel 202 kilo per inwoner per jaar - kan opnieuw als grondstof worden gebruikt áls het goed worden gescheiden.

Als inwoners goed meewerken aan de nieuwe manier van afvalinzameling, kan dit financieel voordeel geven. Want het afval dat we gescheiden inzamelen levert geld op. Positieve resultaten (opbrengst grondstoffen na aftrek inzamelkosten) vloeien terug naar de inwoners door verlaging van de afvalstoffenheffing.

Daarnaast is hergebruik van grondstoffen veel beter voor het milieu en levert het extra werkgelegenheid op. Daarom wil de gemeente Veldhoven van afval grondstoffen maken. De techniek om dit te doen is er en met de hulp van onze inwoners gaat dit lukken.

Afvalproef De Ligt

In appartementencomplex De Ligt test de gemeente samen met de bewoners de volgende manier van afvalinzameling:

  • Gescheiden inzameling van gebruikte Plastics, Metalen en Drankenkartons (PMD) in speciale (gele) verzamelcontainers. Dit in plaats van alleen gescheiden inzameling van gebruikte Plastics (in de Plastic Heroeszakken).
  • Gescheiden inzameling van tuinafval van appartementen met een tuintje.

De gescheiden inzameling van alle andere afvalstromen (zoals etensresten, oud papier, glas, chemisch afval en textiel) blijft zoals het al is.

  1. Stuur door
Stuur door
* = verplichte velden
Laatste wijziging: 13-02-2015