Nieuwsbrief 4

Hier is de vierde nieuwsbrief voor de Vording met allerlei nieuws uit de wijk. Via nieuwsbrieven informeren we u de komende jaren ongeveer iedere 2 maanden.

Kapvergunning bomen 

De gemeente Beuningen beheert bijna 20.000 bomen in de openbare ruimte. Bomen zijn belangrijk; ze doen goed werk. Zo vangen ze ongezond fijnstof af, halen CO2 uit de lucht en leveren ons zuurstof. Ook zorgen ze voor verkoeling. Soms moet de gemeente helaas bomen kappen, zo ook een aantal bomen in de Vording. In nieuwsbrief 3 vertelden we u al over de kapvergunning. Deze is nu aangevraagd en we informeren u hierover.

Om bomen te mogen kappen, vragen we een kapvergunning aan. Voor elke gekapte boom, planten we ergens in Beuningen een jonge boom terug. In de Vording proberen we zoveel mogelijk bomen weer terug te planten. Waar dit niet kan zoeken we een andere plek in de gemeente. De aanvraag van de vergunning wordt in het nieuwe jaar gepubliceerd. 

Definitieve ontwerpen straten

In nieuwsbrief 1 en 2 vertelden wij u over de eerste ontwerpen die zijn gemaakt voor een aantal straten in de Vording en hoe u kon reageren. Tijdens de inloopmarkt op 5 oktober kon u nog één keer naar de ontwerpen voor de straten kijken. Afgelopen periode bekeek de gemeente Beuningen de reacties en beoordeelden we welke reacties we mee nemen in de definitieve ontwerpen. De definitieve ontwerpen zijn vanaf 4 januari 2022 te vinden op de website.
Bij het opstellen van de definitieve ontwerpen hielden we rekening met: 

  • Ruimte voor bomen om te groeien
  • Erfgrenzen
  • Veiligheid 
  • Budget 
  • Uitstraling van de wijk
  • Onderhoud 

Op deze ontwerpen kunt u niet meer reageren. Wilt u het definitieve ontwerp voor uw straat liever per mail of post krijgen? Stuur dan een e-mail naar [email protected] of bel naar 14 024.

Definitieve ontwerpen Fagot, Gitaar, Triangel en Trompet

  • Op de Triangel koppelen we het riool van het regenwater af. We breken daarvoor de straat open. Dat is meteen een mooi moment om deze straat anders in te richten. Dat doen we samen met bewoners. 
  • Op de Fagot, Gitaar en Trompet, richten we de pleintjes anders in omdat we hier mogelijkheden voor zien. Ook dat doen we samen met bewoners.

Afgelopen periode hadden we met de bewoners van deze straten een aantal bijeenkomsten. De bewoners van deze straten informeren we apart over de definitieve ontwerpen voor hun straten/pleintjes. 

Winnaars energieadvies en energiebespaarbox

Op de inloopmarkt van 5 oktober was er wat te winnen, voor zowel huurders als huiseigenaren. Zij konden hun gegevens achterlaten en maakten kans op een prijs. 

  • Voor huurders waren er vijf energiebespaarboxen te winnen. In deze boxen zitten bijvoorbeeld LED-lampen of een waterbesparende douchekop. Daarmee kan de energierekening omlaag.
  • Huiseigenaren konden een energieadvies winnen. 

Gijs Jansen (medewerker Duurzaamheid bij de gemeente Beuningen) en Charlotte Post (projectleider pilot Duurzaamheid van Spectrum) maakten op 9 oktober een rondje door de Vording om de prijzen te overhandigen en een praatje te maken met de prijswinnaars. Hoe duurzaam wonen ze en hebben ze nog een tip voor hun medebewoners over hoe ze duurzaam kunnen leven?

Duurzaam leven vanzelfsprekend 

Het huis van Theo van Sommeren is donker als Gijs en Charlotte met de energiebespaarbox aanbellen. ‘Ik zat bij het licht van een Waka Waka lampje mijn administratie te doen’, vertelt Theo lachend. ‘Ik laat zo lang mogelijk de lichten uit. In de zomer gaan we meestal op fietsvakantie en de tuin besproeien we met water uit een waterzuil. Het is voor ons heel vanzelfsprekend om duurzaam te leven.’ 

Theo onthult dat hij graag met mensen uit de buurt zijn ervaringen deelt. ‘Ik vertel niemand hoe ze moeten leven, maar ik hoop dat mijn verhalen en praktische voorbeelden mensen inspireert en enthousiasmeert ook duurzame stappen te zetten. Kleine stappen zijn ook goed, want van druppelen wordt je broek ook nat!’ 

Ook bij de prijswinnaars op de Gitaar werd maar weer eens duidelijk dat al veel mensen op hun eigen manier bezig zijn met energie besparen. ‘Ik heb een skibroek aangetrokken en een paar warme sokken. Zo blijf ik lekker warm terwijl de thermostaat niet hoog staat’, gaf de winnares aan. 

Meteen aan de slag

Op het volgende adres werd ook een energiebespaarbox overhandigd. ‘We zijn heel blij met de inhoud van de box. We hebben pas zelf een waterbesparende douchekop gekocht, maar we kunnen hem vast aan iemand geven die er blij mee is. De radiatorfolie gaan we meteen aanbrengen. Dat levert met de winter voor de deur een leuke besparing op!’
Bij de Fagot reageerde Rick heel enthousiast. Hij woont nog niet zo lang in zijn huis. Hij kan prima een ledlamp gebruiken om te besparen op zijn energierekening. 

Energiebespaaradvies 

En dan de bewoners die een energieadvies wonnen. ‘Eigenlijk hadden we liever een energiebespaarbox gehad’, onthult de eerste winnares direct. ‘Ik zou namelijk niet weten met welk advies we ons huis nog duurzamer kunnen maken. We hebben alles al goed geïsoleerd. Sinds twee jaar liggen er zonnepanelen op het dak. We kregen pas een bericht van onze energieleverancier dat ons maandbedrag naar beneden kan. Ik controleer regelmatig de app die bij onze Slimme meter hoort. Zo kan ik precies zien welke apparaten veel energie verbruiken. Het is een soort sport om ons verbruik zo laag mogelijk te laten zijn.’ De bewoonster weet gelukkig nog een buurtbewoner die ze blij kan maken met het energiebespaaradvies.

Bewoners in de Vording zijn dus al heel goed bezig met energiebesparing of willen hier graag informatie over. En daar is het ons met deze actie om te doen. Dat we een duurzaam lichtje ontbranden in de Vording. Het is leuk om te zien dat bewoners elkaar enthousiasmeren en informeren over duurzaamheid en elkaar op weg helpen. 

Zonnepanelen offerte-stress? Joop weet raad

Op steeds meer daken in de Vording verschijnen zonnepanelen. Goed voor de portemonnee en goed voor het milieu! Misschien wilt u ook wel zonnepanelen aanschaffen of vroeg u al offertes aan.  Maar dan slaat de twijfel toe: wat is de beste aanbieder? Betaal ik niet te veel, krijg ik wel kwalitatief goede panelen? En hoeveel panelen koop ik, klopt het wel bij mijn verbruik? En waar moet ik nog meer op letten? Geen paniek, want Joop helpt u graag!

Joop Pors kocht in 2018 samen met een aantal buren zonnepanelen en liep tegen dezelfde vragen aan. Hij ontwikkelde een handig prijs-kwaliteit vergelijkingsprogramma. Het initiatief ‘zonnige Buren’ bleef niet onopgemerkt. Inmiddels hielp Joop meer inwoners in de gemeente Beuningen bij de selectie van zonnepanelen. Ook bewoners van de Vording kunnen een beroep op Joop doen. Joop is vrijwilliger bij het Loket Duurzaam Wonen en helpt u graag op weg. ‘Ik ben enthousiast over zonnepanelen als een manier om duurzame energie dicht bij huis, op te wekken. Het is een investering met een hoog rendement, die ook veel plezier oplevert. Interesse in zonnepanelen? Offerte laten controleren door Joop? Stuur een e-mail naar [email protected]

Tuinvogels voeren

Tuinvogels als pimpelmees, koolmees en roodborst zijn prachtig om te zien. En ze brengen leven in de tuin. De gemeente heeft daarom wat tips op een rijtje gezet om deze vogels bij te voeren. Dat kunnen ze goed gebruiken. Onze tuinen zijn de laatste jaren steeds opgeruimder geworden. Daardoor is er voor tuinvogels als de koolmees en het roodborstje in de winter minder voedsel. Er zijn minder zaden en overwinterende insecten te vinden. Vogels hebben in de winter juist veel energie nodig om op temperatuur te blijven. Gelukkig kunt u de vogels in uw tuin helpen. We hebben wat tips voor u op een rijtje gezet.

Gezond voer

Wintervoer voor vogels is in bijna elke supermarkt te koop. Koop dan bij voorkeur geen voer in een plastic netje. Daarin kunnen vogel verstrikt raken en het leidt tot zwerfafval. Ook ongezouten en ongebrande pinda’s en stukjes fruit zijn geschikt. Bied geen gewone pindakaas aan: daar zit zout in en dat is erg ongezond voor vogels. Broodkruimels of een restje rijst is ook geschikt, maar niet te veel, want ook dat bevat zout. Leg het voer wel altijd op een voertafel. Zo trek je geen ongenode gasten, zoals huismuizen en ratten, aan.

Niet te netjes

Om vogels te helpen is het goed om uw tuin niet te netjes te maken voor de winter. Laat afgestorven planten dus gewoon liggen en creëer een rommelhoekje. Vogels kunnen daar hun eigen kostje bij elkaar scharrelen. 

Plant struiken met bessen

Vogels hebben tijdens het eten wel beschutting nodig van bomen en struiken. Daarin kunnen ze zich verschuilen voor bijvoorbeeld de huiskat of de sperwer en ze vinden er bessen. In een tuin zonder bomen en struiken komen vogels vaak niet eten. Naast het aanbieden van voer is het daarom ook goed om uw tuin te vergroenen. Uit onderzoek van Stichting Steenbreek blijkt dat tuinen in onze gemeente gemiddeld voor 65% verhard zijn. 

Operatie Steenbreek

De gemeente werkt samen met het Dijkmagazijn Beuningen aan Operatie Steenbreek. Tijdens deze operatie helpen wij u om uw tuin te vergroenen! Op de website van het Dijkmagazijn vindt u meer informatie.