Adviesraad Sociaal Domein Beuningen 9 januari 2023

Bijeenkomst

Tijd: 19:30 uur
Locatie: Ruimte 17
Voorzitter: Bert Statema
Notulist: Rob van der Geugten
Kenmerk: INT23.0001

Aanwezig: Bert Statema, Harry Seegers, Ries de Keijzer en Rob van der Geugten Gast: Angelique Cras, ambtelijk ondersteuner adviesraad.

Afwezig met kennisgeving: Marianne Voorzee, Monique Hermens

Opening en mededelingen

Bert heet eenieder welkom en spreekt alsnog de allerbeste wensen uit voor 2023. Een bijzonder welkom aan Evelien van de Vossenberg, Joëlle van de Pol (beleidsmedewerkers team Sociaal Domein) en Angelique Cras, die in haar rol van ambtelijk ondersteuner de vergadering bijwoont in het kader van kennismaking.

Vaststelling agenda

Voorliggende agenda wordt gevolgd. 

Beleidsplan Sociaal Domein 2023-2028

Voor komende jaren (2023-2028) ontwikkelt het team Sociaal Domein een nieuw beleidsplan. Via de publicatie ‘Uitdagingen in het sociaal domein; nieuwe gemeentebesturen aan zet’, biedt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) gemeenten handvatten om tot die keuzes te komen. De adviesraad is gevraagd om advies.
Besluit : einde februari/begin maart 2023 is het advies gereed.

Lokaal plan huiselijk geweld en kindermishandeling . (Toelichting Evelien van de Vossenberg)

Huiselijk geweld en kindermishandeling gaat ons allen aan. Het is een breed maatschappelijk probleem. Het komt in alle lagen van de bevolking voor, kent verschillende vormen en werkt ontwrichtend op individuen, gezinnen en de samenleving als geheel. Onderzoek laat zien, dat 50% van de Nederlandse bevolking ooit slachto􀇗er is van enige vorm van fysiek, seksueel of psychisch geweld in huiselijke kring. Als dit geweld gedurende langere tijd speelt, is het werken aan gedragsverandering en meer veiligheid scheppen niet eenvoudig. Als er sprake is van geweld in de privésfeer, dan gebeurt dit achter de voordeur en is vaak lastig te doorzien en nauwelijks beïnvloedbaar. Plegers en slachtoffers zijn bovendien vaak afhankelijk van elkaar. Het onderscheid tussen slachtoffer en pleger is veelal   onduidelijk, omdat de pleger zowel slachto􀇗er kan zijn als pleger, en andersom. Het geweld is in vele gevallen  verweven met andere problemen zoals armoede, werkloosheid en alcoholgebruik en/of andere verslavingen. De  vijftien gemeenten in de regio Gelderland Zuid werken samen in de aanpak van huiselijk geweld en  kindermishandeling. Door samen te werken wil men meer samenhang in de aanpak bereiken en wordt de  samenwerking tussen organisaties versterkt.
 
De regionale uitgangspunten moeten door de (sub-)regio’s verder concreet in de vorm van een lokaal plan worden beschreven. Alvorens tot uitwerking van de regionale uitgangspunten te komen, werden in Beuningen vragenlijsten verzonden aan diverse geledingen uit de praktijk. De resultaten (lees adviezen) uit deze vragenlijsten hebben voor de gemeente Beuningen tot vier hoofdlijnen:
De gemeente Beuningen wil:
  • Bij (vermoedens van) huiselijk geweld en/of kindermishandeling zowel de bekendheid hoe men een melding kan doen, als de route naar hulp verbeteren.
  • Men wil de aanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling binnen kindcentra verbeteren.
  • Men wil deskundigheidsbevordering in het Sociaal Team verbeteren.
  • Men wil een nieuwe impuls geven aan de Lokale Alliantie ‘Veilig ouder worden’.
Ter informatie:
De Lokale Alliantie ‘Veilig ouder worden’ - Nijmegen is een informele netwerk groep, van commerciële en niet-commerciële, private en publieke deelnemers die hun kennis van (financieel) misbruik van ouderen delen en bundelen. Men richt zich vooral op (financieel) misbruik van ouderen. De partners werken vanuit hun eigen verantwoordelijkheid en dragen bij vanuit hun specifieke kennis. Maar tegelijkertijd heeft het netwerk een herkenbare maatschappelijke identiteit, m.a.w. waarvoor staan en gaan de partijen als het gaat om hun maatschappelijke opstelling en verbinding? De Lokale Alliantie ‘Veilig ouder worden’- Nijmegen heeft een aantal kernfuncties waaronder de het onderhouden van het netwerk, het geven van voorlichting, het signaleren, de consultatie en het bespreken van casuïstiek. Doel van de Lokale Alliantie De lokale partijen dragen bij aan zowel verbreding van bewustwording als versterking van de (lokale) samenwerking. Partijen kennen de rollen die diverse
partijen vervullen bij preventie, signalering en aanpak. Men streeft naar laagdrempelig contact, consultatie, advies over anonieme casussen. Men streeft naar meer bewustwording bij professionals en senioren over het bestaan van financieel misbruik en het voorkomen hiervan. Alliantiepartners De alliantiepartners willen dat senioren in Nijmegen ‘veilig ouder kunnen worden’. Zij volgen hiermee de Nationale Brede Alliantie en passen hun aanpak en werkwijze aan op de lokale infrastructuur en mogelijkheden.

 

In het lokale plan van gemeente Beuningen zijn de centrale doelen van de regio als volgt uitgewerkt:

  • Het voorkomen dat huiselijk geweld ontstaat, in welke vorm dan ook;
  • Ieder die betrokken is bij geweld in afhankelijkheidsrelaties is in staat om zorgen/ problemen bespreekbaarte maken en doet dit ook;
  • Ieder die beroepshalve te maken krijgt met (mogelijke) situaties van huiselijk geweld of kindermishandeling past de meldcode toe, weet welke ondersteuning beschikbaar is en kent de weg;
  • Door het samenwerken van zorg- en strafrechtketen wordt onderliggende gezinsproblematiek (zoals armoede en verslaving) daadwerkelijk aangepakt, zodat dit bijdraagt aan structurele veiligheid in huishoudens;
  • Het duurzaam borgen van veiligheid voor slachto􀇗ers. Er is hulp beschikbaar en plegers worden passend begeleid dan wel behandeld;
  • Er wordt in de vorm van een netwerk samengewerkt tussen zorgaanbieders, veiligheidsdiensten en de strafrechtsketen, zodat de juiste aanpak in samenhang tot stand komt.
Besluit: De adviesraad formuleert haar adviezen in het kader van Huiselijk Geweld en Kindermishandeling en streeft naar begin maart 2023.

Uitvoeringsplan dementievriendelijk Beuningen

Joëlle van de Pol informeert de adviesraad in het kader van het uitvoeringsplan dementievriendelijk Beuningen. Ze geeft informatie over de visie vanuit het sociaal domein en neemt landelijke uitdagingen in het uitvoeringsplan mee.
Kernpunten uit haar presentatie:
  • Een dementievriendelijke gemeente zet zich actief in om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving.
  • Een dementievriendelijke gemeente maakt begeleiding op maat mogelijk voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. En vergroot de kennis van dementie binnen de gemeenschap.
  • Een dementievriendelijke gemeente stimuleert en faciliteert inwoners, bedrijven en organisatie om zich actief in te zetten voor een dementievriendelijke samenleving. Zo ontstaat er een gemeenschap waarin iedereen dementie accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek of een museum bezoeken. En waarin de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten.
Om bovenstaande te bereiken is een kernteam gevormd. Het kernteam heeft 4 pijlers bedacht, naar het model “Stappenplan dementievriendelijke gemeente” van Alzheimer Nederland. De pijlers geven richting aan de activiteiten die jaarlijks worden vastgesteld.
  • Men wil de kennis vergroten over het herkennen van en omgaan met mensen met dementie binnen het gemeentehuis en de gemeenschap (inwoners, verenigingen, winkels en bedrijven). Meer kennis leidt tot meer inzicht en acceptatie is de aanname.
  • Men wil betere informatie geven over ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten. Hierdoor vinden mensen met dementie en mantelzorgers gemakkelijker de weg naar de juiste hulp zoals huishoudelijke hulp, dagactiviteiten en hulpmiddelen in huis.
  • Men wil een lokaal netwerk rondom dementie organiseren. Hierdoor weten organisaties in het sociaal domein elkaar beter te vinden, signaleren we wat er ontbreekt en kunnen we door samenwerking elkaars activiteiten versterken.
  • Men wil organisaties en bedrijven stimuleren om zich actief in te zetten voor een dementievriendelijk Beuningen.
Besluit:  Ondanks dat deze presentatie ter kennisgeving werd georganiseerd, zal de adviesraad haar advies beschrijven. Ze streeft naar einde februari/begin maart 2023.

Terugblik scholingsbijeenkomst 22 december 2022

De scholingsbijeenkomst d.d. 20 december 2022 werd als waardevol beleefd. We namen het voorgenomen beleidsplan Sociaal Domein 2023-2028 als uitgangspunt en hebben tijd besteed aan het doorspreken van eigen visie. Dit ter voorbereiding op een advies vanuit de Adviesraad.
 
Besluit: De Adviesraad heeft haar advies geformuleerd eind februari/begin maart 2023.

Notulen vorige vergadering/voortgang afspraken

De notulen werden goedgekeurd.

Werkgroep communicatie

Er zijn nog geen nieuwe ontwikkelingen. De vragen van de Adviesraad zijn in behandeling genomen. 

Werkbezoeken/netwerklunch

Er zijn geen werkbezoeken gedaan. De netwerklunch is voorbereid en vindt 11 januari 2023 plaats in MFA ‘t Hart te Ewijk.

Rondvraag

Er werden geen punten ingebracht. 

Nummer Datum Wat Actie
1 Eind februari/begin maart 2023 Beleidsplan Sociaal Domein  Advies
2 Eind februari/begin maart 2023 Huiselijk geweld en kindermishandeling Advies
3 Eind februari/begin maart 2023 Dementievriendelijke gemeente Advies.
4 N.v.t. Vacatures Werving
5 Januari 2023 Werkbezoek aan vrijwillige ouderen adviseurs N.v.t.
6 Januari 2023 Werkbezoek aan de Asdonck
(opvanglocatie Oekraïense
vluchtelingen)
N.v.t.
         

Sluiting

Om 21.15 uur wordt de vergadering beëindigd.