Omgevingsvergunning
Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Wilt u een boom kappen? Of gaat u reclame maken op uw bedrijfspand? Voor de meeste activiteiten als (ver)bouw, wonen, monumenten, milieu, natuur en leefomgeving moet u een vergunning hebben of een melding doen. Wat precies voor u geldt, hangt af van uw vraag.
De omgevingsvergunning bestaat nu al. Wat gaat er veranderen?
Participatie
Onder de nieuwe Omgevingswet wordt participatie belangrijker. Eerst praat u met de mensen of de bedrijven die in uw buurt wonen. Daarna vraagt u de vergunning aan. Denk bijvoorbeeld aan uw buren als u iets in uw tuin wilt bouwen. Of als u een snackbar heeft en een vergunning voor een nieuwe afzuiging wilt.
Flitsvergunning
Een andere verandering is dat wij straks de meeste vergunningaanvragen binnen 8 weken proberen te behandelen. Voor eenvoudige gevallen gaan wij dit zelfs binnen 5 dagen doen via de flitsvergunning.
Naast de omgevingsvergunning en de flitsvergunning bestaat er ook nog de melding. U kunt zelf nagaan of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. Op het Omgevingsloket online staat een ‘vragenboom’. Als u die invult, weet u of een melding voldoende is. Als de Omgevingswet in is gegaan, staat de vragenboom op de website van het DSO.
Wet Kwaliteitsborging bouwen
Naast de Omgevingswet gaat ook de Wet Kwaliteitsborging bouwen (Wkb) op 1 juli 2023 in. Wilt u bouwen? En heeft u een vergunning nodig? Het kan zijn dat uw project na 1 juli 2023 onder de Wet kwaliteitsborging bouwen (Wkb) valt. Wilt u meer weten over de Wkb? Kijk dan op de pagina Wkb, via de stichting ibk.
Meer informatie
Wilt u meer weten bekijk dan de infographic Omgevingsvergunning hieronder. Klik op de afbeelding voor een groter formaat.