Participatie bij beleid

Wat willen onze inwoners?

In 2020 heeft de gemeente een enquête uitgezet over participatie. 340 inwoners deden mee. Het resultaat?

  • 82% wil meer meedoen door zélf te werken aan de leefbaarheid van hun buurt of wijk;
  • 75% wil meer meebeslissen over wat de gemeente doet in hun buurt of wijk;
  • 75% wil meer meepraten op specifieke thema's (duurzaamheid, wonen, veiligheid, zorg, afval).

Burgerparticipatie

 

Hoe komen we met onze inwoners in gesprek?

In 2021 is een onderzoek uitgevoerd naar de samenstelling van de bevolking. De vraag was: Hoe wilt u betrokken worden, op welk moment en waarvoor.

Het antwoord is dat 40% van onze inwoners graag de handen uit de mouwen steekt. MEEDOEN is voor hun belangrijk. In Doornspijk is deze groep zelfs 60% van de bevolking. Deze mensen gaan graag naar een bewonersavond om met de gemeente mee te denken.
20% van de bevolking in de gemeente bestaat uit gezinnen met jonge kinderen. Zij hebben om 19.30 uur s avonds vaak geen tijd om met de gemeente te praten. Tussen 19.00 en 20.00 uur is het spitsuur in het gezin. De kinderen worden voorgelezen en gaan naar bed. De jonge gezinnen gaan het liefst online met de gemeente in gesprek. Via een digitale vergadering of een chat.
Nog eens 20% van de bevolking is goed bekend met de politiek en kent de weg in het gemeentehuis. Zij gaan graag naar bewonersavonden.
Het laatste deel van de bevolking, wederom 20%, voelt zich het prettigst bij papier. Een brief van de gemeente, een papieren enquête zijn de manieren waarop zij het liefst contact met de gemeente hebben.

Naast bewonersavonden in de dorpshuizen kunt u van de gemeente in de toekomst vaker een (digitale) enquête verwachten en meer online gespreksavonden.

Manieren om inwoners te betrekken