Veilig en gezellig: Vrijmarkten Koningsdag 2017

Bij Koningsdag horen vrijmarkten, dus ook in Velsen. Op allerlei plekken bieden kinderen en volwassenen spontaan hun spulletjes aan. De gemeente stelt wel een aantal voorwaarden aan dit jaarlijkse, koninklijke gebeuren.

Velsen wil hiermee voorkomen dat er brandgevaarlijke en onveilige situaties ontstaan. Maar bovenal is het van belang, dat de hulpdiensten goed hun werk kunnen doen. Verder dienen de voorwaarden de belangen van de ondernemers die hun winkel willen openen. De vrijmarkt tijdens Koningsdag is ervoor iedereen, maar niet bedoeld voor commerciële doeleinden. Op deze manier blijft de Velsense vrijmarkt een veilig en gezellig trefpunt van aanbieders en kooplustigen en nieuwsgierige voorbijgangers. De voorwaarden staan allemaal op www.velsen.nl en op de mededelingenpagina verder in deze krant. Speciale aandacht voor de tape, die voor markering van de verkooplocaties wordt gebruikt. Dringend verzoek om dat tape na afloop van de vrijmarkt weer weg te halen, net als het restant van de niet verkochte spullen.

Vrijmarkt Koningsdag 2017

Tijdens Koningsdag is het gebruikelijk dat in de Gemeente Velsen vrijmarkten worden gehouden. Gelet op de brandveiligheid en de belangen van ondernemers die hun winkels willen openen, heeft het college van Burgemeester en Wethouders voor de vrijmarkten in IJmuiden en Velserbroek een aantal voorwaarden opgesteld. In andere dorpskernen zijn vrijmarkten ook toegestaan mits dezelfde voorwaarden in acht genomen worden. Op deze manier hoopt de gemeente Velsen dat alle inwoners en ondernemers veel plezier beleven aan de vrijmarkten.

 

In IJmuiden en Velserbroek is de vrijmarkt toegestaan op de volgende locaties:

IJmuiden (zoals aangegeven op het kaartje)

  • Plein 1945. Let op: parkeren op Plein 1945 is niet toegestaan. De inrit van de Noostraat naar Plein 1945 wordt afgesloten voor verkeer op 26 april vanaf 21.00 uur tot 27 april 19.00 uur.
  • Op de Lange Nieuwstraat, (het gedeelte vanaf hoek Plein 1945 tot aan hoek Marktplein). Let op: een gedeelte van de K. Zegelstraat en Velserduinweg wordt afgesloten voor verkeer op 27 april vanaf 06.30 uur tot 19.00 uur.
  • Marktplein
Velserbroek
  • In het voetgangersgebied van het winkelcentrum Velserbroek

 

Deelname aan een vrijmarkt is toegestaan onder de volgende voorwaarden

  1. U dient geluidsoverlast te vermijden. Houdt u rekening met omwonenden en winkeliers.
  2. Verkoop is niet toegestaan voor de ingang van winkels, horecazaken en andere bedrijven die een duidelijk zichtbare poster hebben opgehangen met de tekst: “Op Koningsdag hier geen vrijmarkt, wij gaan open!”.Winkeliers en betrokkenen kunnen deze poster verkrijgen in het stadhuis bij de receptiebalie van het Klant Contact Centrum, Dudokplein 1 in IJmuiden.
  3. Verkoop vanaf de rijbaan is niet toegestaan. Plaatsen mogen ingenomen worden vanaf 5 meter vanaf de openbare weg.
  4. Aan de voorzijde van de ingenomen plaats dient altijd voldoende ruimte (minimaal 3,5 meter) vrij te blijven voor het doorlaten van politie, brandweer en ambulance. Bij van luifels e.d. geldt de vrije breedte tussen de uitgeklapte luifels.
  5. In verband met de brandveiligheid mogen geen goederen, dozen e.d. tegen gevels, voor deuren en/of op brandkranen worden neergezet.
  6. Eventuele materialen die over de weg worden opgehangen, dienen op een hoogte van minimaal 4,2 meter te worden gespannen.
  7. Commerciële verkoop door detailhandelaren is verboden. Alleen verkoop van gebruikte artikelen door particulieren is toegestaan.
  8. Er mogen geen alcoholhoudende dranken ter verkoop worden aangeboden.
  9. Er mag niet worden gebakken en gebraden door middel van open vuur.
  10. Er mogen geen tenten, partytenten, kramen, bouwwerken, afdakjes e.d. worden geplaatst.
  11. Er mogen geen vuurkorven, BBQ’s of fakkels worden gebruikt.
  12. Er mogen geen kansspelen worden gespeeld.
  13. Iedere deelnemer dient na afloop de overgebleven spullen mee te nemen of in de daarvoor bestemde containers (in IJmuiden) weg te werpen en de ingenomen plaats weer schoon achter te laten.
  14. Alle door de gemeente, politie en/of brandweer gegeven aanwijzingen moeten direct worden opgevolgd.

 

Controle: Op de vrijmarkt zullen controles gehouden worden met betrekking tot de opgelegde voorwaarden.