Marne Mosterd, lekker en veelzijdig!

Net als vele anderen ben ik er gek op mosterd op mijn kroketje te doen. De mosterd die er bij de snackbar standaard bij wordt geserveerd vind ik over het algemeen iets te flauw van smaak, daarom heb ik thuis een eigen voorraadje mosterd met wat meer bite. Mijn favoriet daarbij is Marne Mosterd, mosterd uit een Groningse fabriek die al sinds 1895 actief is. Een familiebedrijf dat ruim een eeuw de tijd heeft gehad om de smaak van hun mosterd te perfectioneren. En dat proef je! Het leuke aan het bedrijf is dat ze ook een hele informatieve website hebben, marnemosterd.nl.

Meer mogelijk met mosterd
Laat ik gewoon maar eerlijk zijn. Voordat ik op marnemosterd.nl had gekeken ging mijn kennis van mosterd niet veel verder dan: het is lekker om op een kroket en andere snacks te doen. De site heeft echter niet alleen veel informatie en achtergronden over het bedrijf, maar ook een groot aantal verrassende recepten die dankzij de mosterd daadwerkelijk beter worden. Eigenlijk is het ook logisch dat een ingrediënt dat lekker is bij het ene gerecht, dat ook prima kan zijn bij een ander gerecht. De knapperige kip in een Aziatisch jasje die ik heb uitgeprobeerd smaakte naar meer. Gelukkig dan maar dat de website vol staat met gerechten, zelfs voor nagerechten! Het maakt van deze site een van de beste productwebsites die ik ben tegengekomen, een voorbeeld voor bedrijven die op hun site niet verder komen dan een simpele productomschrijving en zes regels geschiedenis…

Geen maaltijdsalade zonder mosterd!

Hebt u ook weleens trek in een heerlijke maaltijdsalade? Die kunt u natuurlijk kopen, maar zelf een salade maken is minstens zo lekker, en misschien nog wel lekkerder!Bovendien is een maaltijdsalade snel gemaakt. Op marnemosterd.nl vindt u heerlijke recepten voor maaltijdsalades. Wat dacht u bijvoorbeeld van een maaltijdsalade met kip en geitenkaas? Met deze salade tovert u niet alleen een gezonde en lekkere maaltijd op tafel, de salade is ook nog eens eenvoudig en snel te bereiden. Het grote voordeel van maaltijdsalades is bovendien dat u ze alvast van tevoren klaar kunt maken. Dat scheelt weer!

De recepten die u vindt op marnemosterd.nl, bevatten – vanzelfsprekend – allemaal het veelzijdige ingrediënt mosterd. Onze Franse Mosterd is een echte smaakmaker voor de maaltijdsalade met kip en geitenkaas, en onze Honing MosterdSaus maakt de salade helemaal af. Een andere heerlijke salade is onze aardappelsalade, een lekkere variatie op gewone gekookte aardappelen en heel goed te combineren met allerlei soorten groenten en vlees. Ook door deze aardappelsalade gaat natuurlijk mosterd, in dit geval Marne Grove MosterdSaus. Ook vele andere salades, waarvan u de recepten op onze website kunt vinden, maakt u extra lekker met één van onze soorten mosterd. Kortom: Mosterd maakt uw (maaltijd)salades helemaal compleet!

Iemand door de mosterd halen

Informatie over mosterd

Mosterd, geel, bruin, rood of zwart, is een prikkelende kruiderij die Nederlanders gebruiken als extraatje bij het eten. We kennen het als sausje op hotdogs of bitterballen of als pittige ‘bite’ op kaas. Wat minder bekend is dat je van mosterd ook complete gerechten kunt maken, zoals mosterdsoep. Heerlijk recepten vind je op www.marnemosterd.nl.

Begrip in de culinaire wereld

Groningse hofleverancier Marne Mosterd bestaat al bijna een eeuw en heeft een scala aan mosterdproducten. Traditioneel van mosterdzaden, azijn, water en zout of verrassend origineel met knoflook, honing en wijnazijn; bij hen vind je alles wat er aan mosterd bestaat, van Franse mosterd tot Antigua-mosterd. Daarnaast vind je ook mosterdsauzen zoals honingmosterdsaus en knoflookmosterdsaus.

Geneeskrachtig

Mosterd is naast eten ook geneeskrachtig. Inwendig neutraliseert mosterd de slechte, kankerverwekkende vetten die veel van ons dagelijks binnenkrijgen. Een lepel honing met mosterd laat je hoest verdwijnen en je winterhanden of koude voeten worden verholpen door een mosterdbad omdat dit de bloedsomloop stimuleert. Door de sterk prikkende en verwarmende werking kan een mosterdcompres helpen bij reumatische aandoeningen.

Iemand door de mosterd halen

Aan deze brandende werking danken wij waarschijnlijk dit spreekwoord. Je kunt je goed voorstellen dat dit een zeer onprettige gebeurtenis was. Mogelijk werd deze straf in de middeleeuwen toegepast, vandaar de betekenis: iemand op harde, scherpe wijze terechtzetten. Marne Mosterd lijkt deze toepassing vooral zonde, vandaar dat zij het voor jou in onder andere handige knijpflessen hebben verpakt, te vinden op www.marnemosterd.nl.

Weten waar de bij haar mosterd haalt

Mosterd in honing

Bijen en mosterd? Die hebben toch niets met elkaar te maken zul je denken. Daar denkt Marne Mosterd anders over en de bijen trouwens ook. Gele mosterd, de Sinapis alba, is een plant waarvan de kleine gele bloemen een onweerstaanbare aantrekkingskracht op honingbijen uitoefenen die de zoete nectar met graagte uit de bloemen zuigen. Het gele stuifmeel van de bloem blijft aan de harige, statische lijfjes van de honingbij hangen die ongewild bij een bezoek aan de volgende mosterdplant, deze bevrucht. Van de nectar wordt in de bijenkolonie mosterdhoning gemaakt en buiten de kolonie vormt de plant zijn gele zaad dat in september wordt geoogst.

Honing in mosterd

Mosterd in al zijn pittige variaties is heerlijk, een milde mosterd kan daarentegen ook verrukkelijk zijn. Marne Mosterd koos ervoor om in een van zijn mosterds van geel mosterdzaad, honing te verwerken met als resultaat een zalig zachte smaak.

Honing-mosterdsaus
Vervolgens maakte Marne Mosterd een interessante samenvoeging van mosterd, honing en saus, wat een zoete en vooral romige saus opleverde. Een saus met de echte mosterdsmaak maar zonder het scherpe randje van pure mosterd. De saus smaakt goed bij vis, in een dressing of bij een belegd broodje. Een recept voor een overheerlijke sandwich vind je op www.marnemosterd.nl.

Vicieuze cirkel
Is het misschien de natuurlijke combinatie van mosterdplanten en honingbijen die de mosterdhoningsaus van Marne Mosterd zo natuurlijk lekker laat smaken?
Van mosterdhoning naar honingmosterd; hiermee is het cirkeltje weer rond.

Mosterd maakt gezond

De hoofdingrediënten van mosterd zijn gemalen mosterdzaden, water, azijn en zout. Vaak zijn hier nog zoetstoffen als suiker of honing aan toegevoegd en ook kruiden of specerijen kunnen als extra smaakmaker dienen. Maar de basis blijft natuurlijk het mosterdzaad. En hierin ligt nu precies de gezonde kracht van mosterd opgeslagen!

Herkomst mosterdzaden

Mosterdzaden zijn afkomstig van de mosterdplant, een kleine eenjarige plant uit de kruisbloemenfamilie. Er zijn drie soorten mosterdzaden, te weten gele, bruine en zwarte, en de scherpte wordt bepaald door het oliegehalte in de zaden. De mosterdplant groeit in gematigde streken en over de hele wereld worden verschillende soorten mosterd geproduceerd. In Nederland wordt veel grove mosterd gemaakt en de meest bekende onder deze mosterds is natuurlijk de Groninger mosterd van Marne (www.marnemosterd.nl).

Vitaminen en mineralen

De kleine mosterdzaadjes zitten boordevol selenium en magnesium. Het mineraal magnesium heeft een kalmerende werking, en zorgt ervoor dat de bloeddruk verlaagt, de nachtrust verbetert, het aantal migraine aanvallen vermindert en verder helpt het hartaanvallen te voorkomen. Van selenium is aangetoond dat het een antikankerwerking heeft. Mosterdzaadjes bevatten verder mangaan, natrium, fosfor, koper en vitamine B.

Antikankerwerking

Naast de aanwezigheid van selenium, bevat mosterd ook zogenaamde isothiocyanaten die een duidelijke antikankerwerking hebben. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deze stofjes de groei van bestaande kankercellen stopt en tevens de aanmaak van nieuwe kankercellen voorkomt. Dit is met name aangetoond bij maag- en darmkanker.

Afvallen

Als bovenstaande nog niet voldoende reden is om mosterd aan je eten toe te voegen, dan kan wellicht het volgende positieve effect je over de streep halen: mosterd verhoogt je metabolisme en stimuleert de verbranding van vetten. Dus ook als je enkel gewicht wilt verliezen, maak dan gebruik van de kracht van mosterd!