Skip navigation

Entrepreneurship in the Netherlands

De topsectoren

Als onderdeel van de presentatie van drie OECD-rapporten over Nederland, werd ook een nieuwe publicatie in de reeks ‘Entrepreneurship in the Netherlands’ uitgedeeld. Deze elfde editie in de serie handelt over de topsectoren in Nederland: in internationaal perspectief, het Nederlandse topsectorenbeleid, karakteristieken van het MKB in de topsectoren, en ondernemerschap en bedrijvendynamiek in relatie tot beleid en de daarvoor aanwezige condities. Twee mannen die een bijdrage aan deze editie hebben gegeven, Sander Wennekers (Panteia) en Dirk Pilat (OECD), hielden in een aparte sessie een kort betoog over nieuw ondernemerschap, innovatie en ondernemerschapsbeleid.

Wennekers toont aan dat in 25 jaar het ondernemerschap in Nederland enorm gegroeid is. Het aandeel starters in Nederland is het hoogst op de TEA-index (Global Entrepreneurship Monitor). Het ambitieniveau van de Nederlandse starters is daarentegen vrij laag. Het zijn vaak ‘eenpitters’ en ze hebben een voorkeur voor intrapreneurship (starten binnen of vanuit een onderneming). Een groot aantal starters is overigens niet per se gunstig voor de economie, een zekere balans in bedrijvendynamiek (start en opheffing) is wenselijk. Pilat stelt dat uit internationale vergelijkingen onomstotelijk bewijs is geleverd dat jonge bedrijven de meeste banen creëren, meer dan ‘oude bedrijven’, ook tijdens recessie. Overigens is voor topsectorenbeleid belangrijk dat deze ontwikkeling ook per sector bekeken worden en zo nodig het beleid daarin bij te stellen. Een belangrijk aandachtspunt is (beschikbaarheid van ) financiering van startende en kleine bedrijven, banken zijn tegenwoordig voorzichtig in kredietverlening . De overheid kan door het treffen van belastingmaatregelen en het stimuleren van alternatieve financieringsvormen zorgen voor een gunstig ondernemersklimaat.

De bijeenkomst werd op donderdag 24 april gehouden op het Ministerie van Economische Zaken.

U kunt ‘Entrepreneurship in the Netherlands: The topsectors’ via deze link downloaden.

OECD presenteerde de rapporten:

Links referenced
deze link
http://www.ondernemerschap.nl/index.cfm/12,html?nxt=ctm_publikatie&bestelnummer=A201417
OECD Economic Survey of the Netherlands
http://www.oecd.org/eco/surveys/economic-survey-netherlands.htm
OECD Review of Innovation Policy in the Netherlands
http://www.oecd.org/eco/surveys/economic-survey-netherlands.htm
OECD Territorial Review of the Netherlands
http://www.oecd.org/gov/regional-policy/territorial-review-netherlands.htm

Locatie http://www.ondernemerschap.nl/index.cfm/1,1,0,0,html

Nieuws

01 jun. 2015 -

De bijdrage van het MKB aan de groei van de Nederlandse economie is in de loop der jaren afgenomen. Alleen het aandeel in het aantal bedrijven is iets toegenomen, wat vooral het gevolg is van een snel toenemend aantal ZZP-ers. Daar waar voorheen het MKB dé banenmotor van Nederland was, is deze motor in de periode 2008-2011 vastgelopen. In deze crisisjaren is zelfs sprake van een verlies aan banen in het MKB. Dit komt zowel door een negatief saldo van toe- en uittreding van bedrijven, als door een krimp van werkgelegenheid bij bestaande bedrijven.

» Lees verder

18 mei. 2015 -

In het bedrijvenbeleid van het ministerie van Economische Zaken wordt zowel in het generieke beleid als in het specifieke topsectorenbeleid aandacht aan het MKB besteed. Dit omdat het dynamische en innovatieve MKB een belangrijke rol wordt toegedicht, het MKB een belangrijke economische bijdrage aan de economie levert, en het MKB bepaalde knelpunten vaak sterker ondervindt dan het grootbedrijf. De aparte beleidsaandacht voor het MKB richt zich met name op de terreinen van innovatie en financiering. Van de middelen van het bedrijvenbeleid van het ministerie van Economische Zaken komt naar schatting twee derde ten goede van het MKB.

» Lees verder

19 feb. 2015 -

De verwachte afzet- en werkgelegenheidsgroei van het MKB overtreft die van het grootbedrijf in 2015. In het MKB wordt een afzetgroei van 2,25% verwacht tegenover 2,0% in het grootbedrijf. De werkgelegenheid in het MKB zal met 1,0% toenemen. Dit komt neer op ongeveer 45.000 werkenden. De werkgelegenheidsgroei in het grootbedrijf blijft hierbij achter met een groei van 0,5%. Deze groei komt neer op ruim 10.000 werkenden. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport ‘Algemeen beeld van het MKB in 2015’. 

» Lees verder

Kwartaalprognoses

Hier kunt u het conjunctuurbeeld van het 1e kwartaal 2011 t/m 2e kwartaal 2015 bekijken.

Quick Service

Snel antwoord op onderzoeksvragen met onze Quick Service.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuw onderzoek? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

DARE

Lees hier over het samenwerkingsverband met de Dutch Academy of Research in Entrepreneurship (DARE).