U bent hier: bestuur en organisatie » gemeenteraad
Gemeenteraad
Inhoud overslaan en naar navigatie springen.
Coalitieovereenkomst
De coalitiepartijen VVD, CDA, GL en PvdA hebben op donderdag 17 april 2014 de coalitieovereenkomst ondertekend. U vindt deze overeenkomst hier: coalitieovereenkomst 2014-2018
Gemeenteraad
De gemeenteraad is het hoogste orgaan van de gemeente en vertegenwoordigt de inwoners van Wormerland in het gemeentebestuur. Het aantal raadsleden is afhankelijk van het aantal inwoners: de kleinste gemeenten hebben 7 raadsleden, de grootste 45. De gemeenteraad van Wormerland telt 17 raadsleden uit 6 fracties. De leden van de gemeenteraad worden om de 4 jaar door de inwoners van de gemeente Wormerland gekozen. De leden van de gemeenteraad vervullen hun functie vaak naast hun gewone werkzaamheden.
Wat doet de gemeenteraad?
Volgens de Grondwet staat aan het hoofd van een gemeente een raad, waarvan de leden voor een periode van vier jaar rechtstreeks door de inwoners van de gemeente worden gekozen. De Raad bestuurt op hoofdlijnen. Dit betekent dat zij het beleid van de gemeente vaststelt, het college controleert en de burgers vertegenwoordigt. De raad houdt zich niet bezig met details - het dagelijks bestuur van de gemeente ligt bij het college van burgemeester en wethouders. Deze scheiding van rollen is het gevolg van een wijziging van de Gemeentewet op 7 maart 2002 en wordt dualisme genoemd.
Op de website raadslid.nu van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, wordt dieper ingegaan op de bevoegdheden, middelen en werkzaamheden van de raad(sleden).
Wie hebben er zitting in de gemeenteraad?
De gemeenteraad telt 17 leden. Raadsleden die de inwoners van de gemeente Wormerland vertegenwoordigen en die werken vanuit hun eigen visie en die van hun politieke partij.
Wanneer en hoe vergadert de gemeenteraad?
De raad komt eenmaal in de drie weken in het gemeentehuis bijeen voor de raadsbijeenkomsten. Deze bestaan uit een politieke markt (19.30 uur tot 20.00 uur), voorronden (20.00 uur tot 22.00 uur) en de raadsvergadering (vanaf 22.15 uur). Agenda's, verslagen, stukken behorende bij te behandelen onderwerpen kunt u vinden in het onderdeel besluitvorming (BIS).
Het vergaderschema voor 2015 vindt u hier.
Contact met de raad
Inwoners kunnen op diverse manieren in contact treden met de leden van de raad, voor informatie klik hier: Invloed en Inspraak
Raadsgriffie
De raadsgriffier staat aan het hoofd van de raadsgriffie. De griffier en medewerkers van de griffie ondersteunen de gemeenteraad bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden en taken.
Rekenkamercommissie
De Rekenkamercommissie is een onafhankelijke commissie die onderzoek doet naar de doelmatigheid, de doeltreffendheid en de rechtmatigheid van gemeentelijk beleid.
Instrumenten gemeenteraad
agenderingsverzoek
amendement
intiatiefvoorstel
interpellatieverzoek
motie
raadsbesluit
verzoek om inlichtingen