Pagina afdrukken

Hieronder bevindt zich een afdrukvoorbeeld van de door u gekozen pagina.

U bent hier: leefomgeving » bouwen en wonen » structuurvisie

Structuurvisie

Hoe ziet de gemeente Wormerland eruit in 2025? Waar mag je huizen bouwen, welke mooie plekjes willen we beschermen? Wat is er nodig om een vitale gemeente te zijn? Wat kunnen we daar nu al aan doen? Daarover heeft de raad van de gemeente Wormerland op 21 oktober 2014. de structuurvisie en de plankaart vastgesteld (vaststellingsbesluit). De structuurvisie is een lange termijn visie op de ruimtelijke toekomst van Wormerland tot 2025.  

De structuurvisie is ook (vanaf 13 november a.s.) in een viewer in te zien op ruimtelijkeplannen.nl, zie: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.0880.SV201300000-0401 

Collage SV elementen

Waarom een structuurvisie?

Een structuurvisie geeft aan hoe wij ons, als gemeente, verder willen ontwikkelen. Het laat zien welke ontwikkelingen er op ons afkomen, wat voor gemeente we willen zijn en wat we daarvoor moeten doen. De structuurvisie geeft de kaders aan waarbinnen de gemeente het ruimtelijk beleid uitwerkt. Een structuurvisie is vooral een strategisch document. Het geeft op hoofdlijnen de gewenste ontwikkelingen aan.

In een structuurvisie vindt u dan ook geen concrete plannen of informatie over wat er bij u in de straat gaat gebeuren. Op de structuurvisie baseren college en raad besluiten en plannen, zoals het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan van uw woongebied staat wel in detail beschreven wat er voor ontwikkelingen in uw straat mogelijk zijn.

Meer informatie?

Voor vragen over de structuurvisie kunt u contact opnemen met het taakveld Gebiedsontwikkeling (075-651 21 00).

Opgaven Wormerland 2025

De gemeente Wormerland streeft in de structuurvisie de volgende drie doelen na:

  1. Dynamische en duurzame woon- en werkomgeving in de kernen;
  2. Een onderhouden, toegankelijk en recreatief veenweidelandschap;
  3. Een agrarische en duurzame droogmakerij.

Deze drie hoofdopgaven zijn onderverdeeld in een aantal concrete ruimtelijke opgaven die we tot 2025 nastreven.

Dynamische en duurzame woon- en werkomgeving in de kernen

  1. Invulling van de huidige woningbouwlocaties en een studie naar mogelijke woningbouw op locatie IJsbaan, Poelweg, Eiland Bloemendaal, Rietland bij de Baak en Spijkerboor;
  2. Ontwikkelen van woonzorgservicepunten binnen alle kernen;
  3. Revitalisatie industrielandschap aan de Zaan, hergebruik van historische pakhuizen en ontwikkeling hotel aan de Zaan.

 Een onderhouden, toegankelijk en recreatief veenweidelandschap

  1. Zonering van het Wormer- en Jisperveld in 3 zones: natuurbeheer en extensieve dagrecreatie (zone 1), agrarisch natuurbeheer en extensieve dagrecreatie (zone 2) en agrarisch met dag- en verblijfsrecreatie (zone 3);
  2. Behoud kenmerkende blok- en strokenverkaveling en openheid veenweidegebied (zone 1);
  3. Realisatie recreatieve steunpunten, nieuwe wandel- en struinroutes en een ponton in De Marken.

Een agrarische en duurzame droogmakerij

  1. Vergroten, verbreden (op recreatieve vlak) en omvormen (naar waterberging, duurzame energie en akkerbouw) van agrarische bedrijven.
  2. Ontwikkelen van een agriroute (gedeeltelijk afsluiten Westerdijk), ruiterroutes, ontbrekende schakel in fietsroutenetwerk en een toeristisch opstappunt.