Pagina afdrukken

Hieronder bevindt zich een afdrukvoorbeeld van de door u gekozen pagina.

U bent hier: leefomgeving » veiligheid » risico

Risico

De afgelopen jaren hebben we in Nederland een aantal malen te maken gehad met rampen en zware ongevallen. De overheid heeft een belangrijke rol bij het voorkomen en bestrijden van calamiteiten en rampen. Iedere gemeente heeft daarom een plan klaarliggen waarin de gezamenlijke inzet van politie, brandweer en ambulancedienst is geregeld in geval van een calamiteit of ramp. Als gemeente willen we u als inwoner van Wormerland inzicht geven in datgene wat u op dit gebied van ons kunt verwachten. Ook willen wij als gemeente graag dat u weet wat u zelf kunt doen als er toch nog iets fout gaat.

Wat te doen bij een ramp

Hoort u de sirene?

Bekijk en print de rampeninstructies. Bewaar ze op een makkelijke plek in huis.

Rampenplan

De gemeenten is verplicht zich voor te bereiden op de voorkoming en bestrijding van rampen en zware ongevallen. Wij doen dit onder andere in samenwerking met de brandweer, de politie en de geneeskundige hulpverlening. De manier waarop we dit doen moet worden vastgelegd in een rampenplan.

Het college van burgemeester en wethouders heeft in 2007 het rampenplan opnieuw vastgesteld. Dit rampenplan is gebaseerd op een regionaal model. Alle 9 gemeenten in de regio Zaanstreek/Waterland werken met hetzelfde model. Het rampenplan is een overzicht van alle activiteiten bij rampen. Lees verder

Risicokaart  

Gemeenten hebben de wettelijke taak inwoners te informeren over rampen en zware ongevallen en de mogelijke gevolgen daarvan. De provincie Noord-Holland heeft hiervoor onder andere een risicokaart samengesteld, waarbij gebruik wordt gemaakt van gegevens die de gemeenten en de provincie aangeleverd hebben.  Lees verder

Denk vooruit

Een ramp kan uw leven totaal veranderen. Misschien kunt u dagenlang uw huis niet uit. Of moet u juist heel plotseling uw huis (voorgoed) verlaten. Ook kunt u, of iemand uit uw gezin, gewond raken. Daarom is het belangrijk dat u weet wat u moet doen bij een ramp. De website ‘Nederland veilig' helpt u hierbij.

Niet bang, maar voorbereid

Elke dag gebeuren er overal kleine en grote ongelukken. Niet alleen thuis, maar ook op straat en op het werk. De vlam slaat in de pan en er breekt brand uit. Of de stroom valt uit in de hele wijk. Of er is een overstroming en u moet het pand verlaten. Zo'n situatie kan voor iedereen grote gevolgen hebben; voor mensen die minder zelfredzaam zijn vanwege een beperking kan dit extra problemen met zich mee brengen. Dan kan een klein incident een grote ramp worden. Via de website www.nietbangmaarvoorbereid.nl weet u hoe het staat met uw zelfredzaamheid. Op de website kunt u tevens zien hoe u zelf wat aan uw veiligheid kunt doen.