U bent hier: nieuws » 2014 » 07 » 22 » iepziekte
Iepziekte
De iepziekte is een zeer besmettelijke schimmelziekte en iepen die met de schimmel besmet zijn, gaan in bijna alle gevallen dood. Om de ziekte onder controle te krijgen is het belangrijk dat aangetaste bomen direct worden weggehaald.
Op diverse plaatsen in onze gemeente zijn al geïnfecteerde bomen verwijderd.Dit is gedaan volgens artikel 9 van de Bomenverordening Wormerland.
Hoe is iepziekte te herkennen?
De iepziekte komt in de zomer voor. De frisse groene bladeren verkleuren snel naar geel en dan naar bruin. Hierna vallen ze af. Alleen de jonge blaadjes aan het uiteinde van de takken blijven als vaantjes hangen. Als u een aangetaste tak afsnijdt, ziet u zwarte of bruine stippen in de buitenste jaarring.
Hoe wordt iepziekte verspreid?
De iepziekte wordt op twee manieren overgebracht. Als eerste door de iepenspintkevers. Deze kevers leggen hun eieren in verzwakte iepen. De nakomelingen vliegen naar gezonde iepen waarbij ze de schimmelsporen van de zieke iep meenemen. De sporen blijven achter in de beetwonden als ze zich te goed doen aan de gezonde iepenblaadjes. Ten tweede kan de ziekte worden verspreid door wortelcontact tussen gezonde en zieke iepen. Wat kunt u doen? Helaas is een zieke iep niet meer te redden. Om te zorgen dat er niet nog meer iepen besmet worden moet de zieke iep zo snel mogelijk opgeruimd worden. Ziet u een zieke iep? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de gemeente Wormerland.
Heeft u een zieke iep in uw tuin?
Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de boom. Om besmettingsgevaar te voorkomen is het wenselijk dat zieke iepen tijdig worden verwijderd.Twijfelt u of de iep ziek is? Neem dan contact op met een specialistisch boombedrijf of bel de gemeente.Particulieren mogen hout (stam, takken, wortels) van een zieke iep niet zelf afvoeren of verwerken. Afval van iepen moet op de juiste wijze worden bewerkt en afgevoerd door deskundigen. Anders kan tijdens opslag of het transport alsnog verspreiding van de ziekte plaatsvinden. Iepenhout met bast mag niet worden vervoerd of opgeslagen. Wordt dit ongeschilde hout toch aangetroffen bij bedrijven of particulieren, dan is men in overtreding en wordt hiervoor een bekeuring uitgeschreven.
Wat doet de gemeente?
Zodra de gemeente in het gemeentelijk bomenbestand een iep met iepziekte aantreft, wordt de iep zo snel mogelijk laag bij de grond gerooid.
- 22 juli 2014