Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Actueel / Nieuws / Nieuwsberichten / Nieuwsberichten 2014 / Nieuwsberichten: april, mei, juni 2014 / Zeist pakt samen met Utrechtse gemeenten kantorenleegstand aan

Zeist pakt samen met Utrechtse gemeenten kantorenleegstand aan

Stationsgebied luchtfoto

Afspraken

In de ‘Regionale Overeenkomst Kantoren 2014-2030’ maken de gemeenten daartoe vergaande onderlinge afspraken. Gemeenten ondersteunen actief de transformatie van leegstaande en boventallige kantoorpanden in bijvoorbeeld woningen, en bovenal: bestaande plannen voor nieuwe kantoren worden sterk beperkt en er worden geen nieuwe plannen ontwikkeld.

Regionale afspraken nodig

Voor een vitale kantorenmarkt zijn breed gedragen regionale afspraken nodig over kantorenbouw, zo stellen de samenwerkende gemeenten vast. Er liggen immers nog diverse plannen voor nieuwbouw van kantoren in de regio, terwijl er tegelijkertijd sprake is van leegstand. Dat is onwenselijk. Daarom is nu per gemeente afgesproken hoeveel kantoorruimte er nog maximaal gebouwd zou mogen worden. Tegelijkertijd worden verschillende inspanningen verricht om nieuwe bestemmingen te geven aan verouderde kantoren.

Kantoorruimte stationsgebied Driebergen-Zeist

De overeenkomst betekent niet dat er geen nieuwe kantoorontwikkelingen in de regio mogen plaatsvinden. Op kansrijke locaties wordt kantoorontwikkeling mogelijk geacht. De regio vindt, net zoals de provincie, dat het stationsgebied zo’n kansrijke locatie is. Voor de gemeente Zeist betekenen de afspraken dat er, in overeenstemming met de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie, maximaal 30.000 vierkante meter kantoorruimte ontwikkeld mag worden in het stationsgebied Driebergen-Zeist.  Deze maximaal  toegestane kantoorontwikkeling heeft betrekking op het grondgebied van de gemeente Zeist en de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Regionaal belang

De wethouders Economische Zaken van de tien gemeenten spraken al langer op vrijwillige basis intensief met elkaar om de kantorenkwestie goed te kunnen aanpakken. Dat is niet vanzelfsprekend: gemeenten zijn immers ook concurrent van elkaar, en in krappe tijden is het verleidelijk het eigenbelang voorop te stellen. De gemeenten onderkennen echter dat regionale samenwerking en een gezonde regionale kantorenmarkt uiteindelijk in ieders belang is. De nu gemaakte onderlinge afspraken zonder dwang van bovenaf zijn daarmee niet alleen bijzonder, maar ze kunnen bovendien op een breed bestuurlijk draagvlak rekenen.

Vinger aan de pols

Ook de komende jaren zal de kantorenmarkt zich ontwikkelen. Daarom is in de regionale overeenkomst tevens afgesproken dat vanaf 2016 iedere twee jaar de markt opnieuw wordt onderzocht. Op basis van die resultaten kunnen in onderling overleg zo nodig de afspraken worden geactualiseerd. De ‘Regionale Overeenkomst Kantoren 2014-2030’ is in U10-verband voorbereid. U10 is een samenwerkingsverband van de negen gemeenten van de regio Utrecht - Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Vianen en Zeist - aangevuld met de gemeente Woerden.

 

 

 


Uitgelicht


Zoeken