Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Compensatieregeling voor ziektekosten minima

De gemeente heeft een regeling opgesteld waardoor inwoners met lage inkomens vanaf 1 januari 2015 bepaalde ziektekosten gecompenseerd kunnen krijgen. Veel van deze mensen kwamen in het verleden in aanmerking voor een tegemoetkoming (Cer of Wtcg) via het rijk, maar deze regelingen vervallen. De gemeenteraad heeft hierover op 11 november 2014 besloten.

Inhoud van de regeling

Het voorstel is gericht op inwoners met een inkomen tot 110% van het sociaal minimuminkomen én met hoge ziektekosten. De regeling houdt concreet twee maatregelen in:

  1. Deze inwoners krijgen een (extra) bijdrage als zij, naast de verplichte basisverzekering, een aanvullende ziektekostenverzekering afsluiten. Binnen een aanvullende ziektekostenverzekering kunnen mensen in aanmerking komen voor extra vervoerskosten, extra uitgaven voor kleding of stookkosten, eigen bijdragen voor hulpmiddelen zoals brillen en pruiken, ambulancevervoer, et cetera. Deze CAZ-regeling (Collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering) bestaat al voor inwoners in de genoemde inkomensklasse. Het huidige voorstel houdt in dat de gemeente de gemeentelijke bijdrage tot maximaal 35 euro per maand verhoogt, als deze inwoners ook hoge ziektekosten hebben.
  2. Een ander deel van de regeling loopt via de Bijzondere Bijstand. Als bepaalde uitgaven niet binnen de aanvullende ziektekostenverzekering worden vergoed, dan wordt de Bijzondere Bijstand als vangnet gebruikt. Dit is een reeds bestaande regeling voor mensen die bepaalde zaken zelf niet kunnen betalen en waar individueel en naar draagkracht wordt gekeken of een bijdrage wenselijk is.

Beide zaken worden uitgevoerd door de Regionale Sociale Dienst (RSD) Kromme Rijn Heuvelrug. Daar kan men terecht voor meer informatie.

Oude regelingen afgeschaft

Mensen met een chronische ziekte of handicap hebben vaak hoge zorgkosten. Daarom zijn er ooit door de rijksoverheid compensatieregelingen in het leven geroepen, zoals de Compensatieregeling eigen risico (Cer) en de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). Jaarlijks is hieruit gemiddeld 200 tot 600 euro per persoon gecompenseerd. Het rijk schaft deze regelingen af, omdat ze niet goed werkten. Het CAK heeft hierover de mensen geinformeerd die gebruik maakten van de Cer en de Wtcg.

Het rijk schuift een deel van het budget door naar gemeenten, met de opdracht een vervangende regeling in het leven te roepen. Dat budget is echter niet genoeg om iedereen die van de oude regelingen gebruik maakte, te compenseren.


Uitgelicht


Zoeken