Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Kern huishoudelijke hulp blijft overeind

De gemeente Zeist zal vanaf 1 juli 2015 niet meer een aantal uren huishoudelijke hulp toekennen, maar zal een resultaat afspreken met de organisatie die huishoudelijke hulp verleent. Die organisatie maakt afspraken met de cliënt over hoe dat resultaat kan worden bereikt. Het college van B&W heeft een voorstel met deze strekking van een expertgroep van belanghebbende partijen, overgenomen.  

Ongeveer 1500 Zeister huishoudens hebben via de gemeente hulp in de huishouding. Vanaf 2015 krijgt de gemeente Zeist zo’n 25 tot 33% minder geld van het Rijk voor het betalen van deze huishoudelijke hulp. Belanghebbende partijen overlegden in drie bijeenkomsten over hoe de financiering van de huishoudelijke hulp in de toekomst vorm zou moeten krijgen. Aan tafel zaten onder meer vertegenwoordigers van cliëntenorganisaties, vertegenwoordigers van bedrijven die huishoudelijke hulp verlenen, mensen uit de Wmo-raad en Wmo-consulenten.

“Kern blijft overeind”

Wethouder Marcel Fluitman: “Het college kan zich goed vinden in het resultaat van het overleg. Het voorstel haalt het uiterste uit wat er mogelijk is met het budget dat we nog hebben. De gemeente zal per huishouden gemiddeld minder huishoudelijke hulp financieren. Ook verwachten we dat minder mensen huishoudelijke hulp aanvragen, doordat het Rijk de eigen bijdrage laat stijgen. Maar mensen die het echt niet zelf kunnen regelen, kunnen we blijven helpen. De kern van de huishoudelijke hulp blijft overeind.”

In de loop van 2016 evalueert de gemeente het nieuwe beleid rond huishoudelijke hulp.

Schoon en leefbaar huis

Onder het nieuwe beleid geldt de norm, dat een huis schoon en leefbaar moet zijn. Dit betekent dat het huis voldoende schoon moet zijn om gezondheidsklachten te voorkomen en om vrienden en andere mensen te kunnen ontvangen. Dat betekent ook dat in ieder geval de leefvertrekken schoon moeten zijn. Die leverancier van huishoudelijke hulp maakt samen met de cliënt afspraken over wat de huishoudelijke hulp voor de cliënt gaat doen en wat de cliënt of zijn familie, buren of bekenden zelf gaan doen. Fluitman: “Door die afspraken kan de oplossing beter worden afgestemd op de situatie in het huishouden.”

Mensen die in 2014 al huishoudelijke hulp hebben

Zeistenaren die een indicatie voor huishoudelijke hulp hebben die ook in 2014 geldig is, houden hun huishoudelijke hulp tot de einddatum van de indicatie, maar uiterlijk tot 1 juli 2015. Dit geldt ook als u uw hulp inkoopt met behulp van een persoonsgebonden budget. Een indicatie is een formeel besluit van de gemeente over  wat voor hulp men krijgt, en gedurende welke periode.

Mensen die huishoudelijke hulp hebben via de gemeente, ontvangen rond 10 december een brief van de gemeente over de huishoudelijke hulp in 2015. De gemeente gaat tijdig met deze Zeistenaren in gesprek over het vervolg. Dat kan leiden tot een nieuwe indicatie voor huishoudelijke hulp. Maar het kan ook leiden tot een andere oplossing, bijvoorbeeld dat mensen zelf particuliere hulp gaan inhuren.

Ook Zeistenaren die huishoudelijke hulp betalen via een persoonsgebonden budget (pgb), krijgen in de tweede helft van december een brief van de gemeente. Deze gaat over de hoogte van het persoonsgebonden budget.


Uitgelicht


Zoeken