Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Maatregelen in verband met vogelgriep

Nieuwe maatregelen

Het landelijk vervoersverbod van 72 uur wordt vervangen door een gerichte regionale aanpak met aanvullende maatregelen voor de komende weken. Alle maatregelen zijn erop gericht om te voorkomen dat vogelgriep zich kan verspreiden en blijven naar verwachting 21 dagen in stand. Nederland wordt opgedeeld in 4 regio’s, daarbij is de provincie Utrecht opgedeeld en valt het westelijke deel in regio A en het oostelijke deel in regio B. Zie ook de kaart van beperkingsgebieden op de website van de Rijksoverheid.

De maatregelen blijven er op gericht het aantal contacten tussen pluimvee en gemengde bedrijven (door bijvoorbeeld vervoersmiddelen of personen) zo veel mogelijk te beperken. Bij noodzakelijke transporten zijn hygiëne maatregelen erg belangrijk. Per rit mag slechts 1 pluimveebedrijf worden bezocht, waarna de transportwagens opnieuw gereinigd en ontsmet moeten worden. Het verplaatsen van pluimveemest kent een aanzienlijk risico, en blijft daarom verboden.

Daarnaast is het op dit moment niet wenselijk dat er nieuw pluimvee aangevoerd wordt naar de bedrijven. Een grotere hoeveelheid pluimvee kan leiden tot meer besmettingen van andere pluimveebedrijven. Berekeningen van het CVI laten zien dat het vrijwel onontkoombaar is dat introductie van virus in regio’s met veel pluimvee leidt tot een epidemie. Het blijft daarom verboden om eendagskuikens naar pluimveebedrijven binnen Nederland te vervoeren. Meer informatie kunt u lezen in het nieuwsbericht nieuwe maatregelen tegen vogelgriep op de website van de Rijksoverheid.

Oproep: geen strooisel van hobbykippen in (gft)afval

Vanwege een nieuwe uitbraak van de vogelgriep zijn er door het ministerie van Economische Zaken maatregelen genomen om een verdere besmetting in Nederland te voorkomen. Het verbod is ook van toepassing op het strooisel afkomstig uit de hokken van hobbypluimvee dat wordt gehouden door particulieren. Dit strooisel wordt vaak bij het GFT-afval gedaan. Wij roepen u op geen strooisel of afval dat vrijkomt bij het houden van pluimvee aan te bieden bij het afval.

Kinderboerderij gesloten

Ook zijn de kinderboerderijen in geheel Nederland, waaronder kinderboerderij De Brink, gesloten.

Meer informatie vogelgriep

Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.


Uitgelicht


Zoeken