Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Actueel / Nieuws / Nieuwsberichten / Nieuwsberichten 2014 / Nieuwsberichten: oktober, november, december 2014 / Pilot om scholen te ondersteunen bij verduurzamen gebouwen

Pilot om scholen te ondersteunen bij verduurzamen gebouwen

Drie schoolbesturen nemen samen met de gemeente bij wijze van proef deel aan een begeleidingstraject om schoolgebouwen te verduurzamen. Vanaf 1 januari 2015 ontvangen schoolbesturen namelijk rechtstreeks geld van het Rijk, in plaats van de gemeente, voor het doen van aanpassingen en onderhoud. Hierdoor kunnen ze zelf kiezen wanneer ze onderhoud plegen en welke aanpassingen ze doen. De gemeente Zeist wil de schoolbesturen hierbij ondersteunen en samen sluiten ze aan bij een landelijk initiatief vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Tijdens workshops werken de scholen aan een duurzaam huisvestingsplan voor het eigen schoolgebouw. 

Verduurzamen schoolgebouwen

De gemeente heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan met de verduurzaming van gebouwen. Zo zijn sportaccommodaties en het zwembad aangepakt. De investeringen verdienen zich terug door besparingen op energie. Schoolbesturen hebben ook de ambitie om hun schoolgebouwen duurzamer te maken. De gemeente wil graag haar kennis en ervaring uitwisselen met schoolbesturen zodat zij hierin stappen kunnen maken.

Verder uitbreiden

De drie scholen die deelnemen aan de proef zijn De Ichthusschool, de Stuifheuvel en het Christelijk College Zeist. Met de ervaring van deze scholen stelt de gemeente een werkwijze op, zodat ook andere scholen in Zeist die kunnen gebruiken. “De meest duurzame energie is de energie die je niet gebruikt en daardoor dus niet verspilt,” vertelt Cor van Schaik, verantwoordelijk voor Bouwzaken en accommodaties bij het Christelijk College Zeist. “Besparingen beginnen met inzicht in je huidige energie verbruik.”


Uitgelicht


Zoeken