Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Verordeningen Wmo en jeugdhulp vastgesteld

De gemeenteraad heeft de Verordening jeugdhulp en de Verordening maatschappelijke ondersteuning half oktober vastgesteld. De raad heeft daarnaast via een motie het college gevraagd een stresstest voor de jeugdhulp te laten uitvoeren.

Vanaf 1 januari 2015 wordt de gemeente verantwoordelijk voor de organisatie en financiering van ondersteuning en de jeugdhulp. Ondersteuning is gericht op Zeistenaren die hulp nodig hebben om zelfstandig thuis te kunnen (blijven) wonen. Of die hulp nodig hebben om actief mee te doen aan het dagelijks leven. Jeugdhulp is erop gericht dat kinderen in Zeist gezond en veilig kunnen opgroeien.

Stresstest jeugdhulp

Het Transitiebureau van de rijksoverheid laat 4 december 2014 op verzoek van de gemeente een test uitvoeren om te zien of de gemeente Zeist voldoende is voorbereid op de nieuwe situatie in de jeugdhulp, vanaf 1 januari 2015. De resultaten zijn ongeveer een week later bekend.

Inhoud verordeningen

De verordeningen zijn aanvullend op wat er al is geregeld in andere wetten en beleidsstukken. De verordeningen regelen bijvoorbeeld hoe wordt omgegaan met een hulpvraag van een cliënt, cliëntondersteuning, het persoonsgebonden budget, de eigen bijdrage, eisen die aan zorgaanbieders en aan de gemeente zelf worden gesteld, klachtenregelingen, een vertrouwenspersoon voor de jeugdhulp, de omgang met gegevens van cliënten en het meepraten van cliënten bij veranderingen in beleid en in producten en diensten. De verordeningen regelen zaken op hoofdlijnen. De gemeente werkt deze hoofdlijnen voor 1 januari 2015 verder uit.

Er gaat per 1 januari 2015 het nodige veranderen. Maar de hulp die nodig is, blijft geboden worden.

Aanpassingen

De raad heeft besloten tot enkele aanpassingen in de verordeningen:

  • De nadere regels voor het persoonsgebonden budget worden door de raad vastgesteld, niet door het college.
  • In de verordeningen wordt bevestigd dat cliënten die vormen van jeugdhulp of Wmo-maatwerkvoorzieningen krijgen aangeboden, de mogelijkheid moeten krijgen om tussen meerdere aanbieders te kiezen.
  • Bij vormen van jeugdhulp, kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering moet redelijkerwijs rekening worden gehouden met de godsdienstige gezindheid, levensovertuiging en culturele achtergrond van kind en ouders.
  • De raad wil graag van het college horen of en hoe de samenleving de mogelijkheid krijgt om zelf de organisatie op te pakken van zorgtaken, die formeel onder de verantwoordelijkheid van de gemeente vallen.
  • De raad wil graag van het college horen of en hoe de bewoners de gemeente mogen ‘uitdagen’ als zij denken dat ze (delen van) de zorgtaken beter kunnen organiseren dan de gemeente. Dit is het zogeheten ‘Right to Challenge’.

Meer informatie

Lees meer informatie over de veranderingen in de ondersteuning en zorg in Zeist.


Uitgelicht


Zoeken