Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Bestuur en organisatie / Gemeentehuis

Gemeentehuis

Het gemeentehuis van Zeist is tussen juni 2012 en december 2013 deels gerenoveerd en voorzien van een nieuwe aanbouw en een parkeergarage. Hierdoor is een modern gemeentehuis ontstaan, dat gastvrij is voor de Zeistenaar en met recht een ‘huis van de samenleving’ mag heten. Duurzaamheid is een belangrijke leidraad geweest bij het ontwerp en is in vele aspecten van het gebouw terug te vinden.Gemeentehuis jan 2014

Samenwerking en verbinding

De vernieuwing van het gemeentehuis is niet alleen een belangrijke voorwaarde voor een betere dienstverlening voor Zeistenaren. Door de vernieuwing van het gemeentehuis komen bovendien alle medewerkers in één gebouw te zitten: een stimulans voor de interne samenwerking. Tegelijk wordt het makkelijker gemaakt om thuis te werken of op locatie bij inwoners of andere organisaties. Daardoor stimuleert het gemeentehuis ook de samenwerking en verbinding met de Zeister samenleving.

Gemeentehuis te groot

Doordat de gemeentelijke organisatie sinds 2008 kleiner is geworden en doordat de gemeente het flexwerken heeft ingevoerd, was het gemeentehuis te groot geworden. Voorheen huurde de gemeente een flink pand aan de Slotlaan, maar dat is door de renovatie en aanbouw niet meer nodig. Huisvestingkosten worden daardoor op termijn lager.

Opknapbeurt Het Rond

De bouw van het gemeentehuis is het sluitstuk van een 20 jaar durende opknapbeurt van Het Rond, de geboortegrond van Zeist. In de afgelopen 20 jaar zijn de hoeken bij Figi, het oude postkantoor en de Hermitage aangepakt, en is de openbare ruimte vernieuwd.

Ontwerp aanbouw

Het ontwerp van de nieuwe aanbouw is bewust neutraal gehouden, waardoor het oude raadhuis de meeste aandacht krijgt en kan blijven ‘schitteren’. Door de deels glazen aanbouw staat het raadhuis ogenschijnlijk los van de nieuwe aanbouw. Het glas zorgt bovendien voor veel daglicht in de publiekshal.

Vier generaties gemeentehuis

Het gebouw omvat vier generaties gemeentehuis: het gemeentehuis aan de 1e Dorpsstraat (nr. 15) uit 1878, het raadhuis uit 1908, de aanbouw uit 1984 en de nieuwe aanbouw uit 2013. Daarmee toont het gemeentehuis respect voor de historie en laat het de ontwikkeling van de architectuur en de lokale democratie zien. Daarnaast valt het oude, grote glas-in-loodraam in de publiekshal op. Dat raam is ooit aan de gemeente geschonken door de dames Walkart, voorheen eigenaren van de grond waarop nu het gemeentehuis staat. Naar hen is ook het Walkartpark genoemd dat naast het gemeentehuis ligt.

Openingsweek van 10 -15 februari 2014

De ingebruikname van het gemeentehuis werd gemarkeerd in de openingsweek van 10 tot en met 15 februari 2014. Het was een week vóór en dóór Zeistenaren. Het gemeentehuis was die week een podium waarop vele verenigingen, bedrijven, ondernemers, inwoners, ambtenaren en bestuurders hun talenten toonden. Elders op deze site vindt u een verslag in beeld en woord.

film ontmoetingensrc="/dsresource?objectid=zeistinternet:135094&versionid=&disposition=inline"       

Kunstwerk gemeentehuis

Het kunstwerk bestaat uit een kroonluchter in de publiekshal en een object buiten, achter het gemeentehuis. De kroonluchter is een compositie van diverse glazen figuren die staan voor verschillende deugden als ‘wijsheid’, ‘rechtvaardigheid’, ‘spaarzaamheid’ en ‘moed’. Bekijk hier de film over de ambachtelijke wijze waarop de onderdelen van de kroonluchter in glas zijn geblazen.

 Verbindende deugden.

Meer informatie


Uitgelicht


Zoeken