Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Bestuur en organisatie / Gemeentehuis / Artikelenreeks project Het Rond - april/mei 2012 / “Groot deel aanbouw gemeentehuis betaald uit besparing huur”

“Groot deel aanbouw gemeentehuis betaald uit besparing huur”

Honderd woningen, een aanbouw aan het gemeentehuis en een parkeergarage: dat wordt allemaal gebouwd binnen project Het Rond. Guus Hendriksen is projectleider van het gemeentelijke aandeel in project Het Rond: “In deze tijd van bezuinigingen vragen mensen zich wel eens af of we nu niet heel veel geld steken in een aanbouw aan het gemeentehuis. Een begrijpelijke vraag, waar ik graag op in ga.”

“Kijk, de gemeente huurt nu een flink pand aan de Slotlaan. Als de aanbouw klaar is, verlaten we dat pand en dat scheelt veel huurlasten. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust, maar met het geld dat we daarmee besparen, kunnen we bijna 2/3e deel financieren van de investering die de gemeente doet. En dan heb ik het dus niet alleen over de nieuwe aanbouw aan het gemeentehuis, maar ook over de bouw van het gemeentelijk deel van de parkeergarage en de renovatie van het Lengkeekgebouw – dat is de reeds bestaande aanbouw aan het gemeentehuis”, vertelt Hendriksen.

Kosten gemeentehuis

Fons van den Heuvel heeft jarenlang de financiële huishouding van het project in de gaten gehouden. Hij vertelt uit welke bronnen de gemeente de investering betaalt. “De gemeente investeert 21 miljoen euro in het gemeentehuis en het gemeentelijk deel van de parkeergarage. Door de besparing op de huur kunnen we bijna 13 miljoen financieren. Daarnaast kunnen we een miljoen euro financieren door besparingen op onderhoudslasten en doordat we duurzaam bouwen. Daardoor krijgen we immers een lagere energierekening. We hebben bovendien grond naast het gemeentehuis verkocht aan onze partner in dit project, KondorWessels Vastgoed. KWV gaat op die grond woningen bouwen. Uit de opbrengst van die grondverkoop, kunnen we 2,6 miljoen gebruiken voor onze investering. Daarnaast hebben we in het verleden iets meer dan 3 miljoen gespaard voor dit doel. En tot slot zijn er nog meerdere kleinere inkomstenbronnen waardoor we bij elkaar nog eens 1,5 miljoen euro kunnen investeren.”

Kosten inrichting

Naast de 21 miljoen in de bouw, investeert de gemeente nog 1,5 miljoen in de inrichting van de aanbouw en het te verbouwen Lengkeekgebouw. Hendriksen: “Sinds een paar jaar vervangen we nauwelijks kantoormeubels en investeren we zeer beperkt in de inrichting in het huidige pand. Daardoor sparen we deze 1,5 miljoen bij elkaar.”

Overige kosten

“Naast de genoemde 21 miljoen, investeert de gemeente ook in zaken die niet direct te maken hebben met het gemeentehuis. Het gaat daarbij om zaken die nodig zijn voor de verdere ontwikkeling van het plangebied, zodat er bijvoorbeeld woningen kunnen worden gebouwd”, vervolgt Hendriksen. “Ik bedoel daarmee kosten voor de aankoop van gronden van garage Broekhuis/Renes, kosten voor het bouw- en woonrijpmaken van het plangebied, kosten voor de inrichting van de openbare ruimte, kosten voor de bouw van dat deel van de parkeergarage dat voor de woningen is bedoeld en kosten voor het behoud van de Azijnmakerij. Deze kosten worden grofweg betaald uit de prijs die KondorWessels Vastgoed heeft betaald voor de grond waarop zij de woningen gaan bouwen.”

Risico’s

Welke risico’s loopt de gemeente met dit project? Hendriksen: “De gemeente heeft met KondorWessels Vastgoed afgesproken dat zij de opdracht uitvoeren voor een vast bedrag. Daarmee zijn risico’s voor de gemeente zoveel mogelijk afgekocht. Verder draagt KondorWessels Vastgoed zelf het risico voor de bouw en verkoop van de woningen.”

Hendriksen benadrukt: “Het project betaalt voor een groot deel zichzelf. Bij oplevering van het pand zijn de huisvestingslasten ongeveer gelijk aan nu. Na verloop van tijd is er voordeel voor de gemeente, doordat kosten voor onderhoud en energie blijvend lager zullen zijn. Al met al een verstandige, duurzame keuze.”

Artikelenreeks project het Rond

Honderd woningen, een aanbouw aan het gemeentehuis en een parkeergarage: dat wordt allemaal gebouwd binnen project Het Rond. Begin 2012 is de bouw van start gegaan. Deze artikelenreeks behandelt in vijf weken vijf thema’s rond het project: (1) waarom doen we dit, (2) het ontwerp, (3) duurzaamheid binnen het project, (4) de investering, en (5) de historie van het gebied. Zie ook www.zeist.nl/hetrond. Daar zijn ook de eerder verschenen artikelen uit deze reeks terug te vinden: kijk bij Archiefstukken.


Uitgelicht


Zoeken