Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Bestuur en organisatie / Gemeentehuis / Artikelenreeks project Het Rond - april/mei 2012 / “We willen het gemeentehuis laten inspireren”

“We willen het gemeentehuis laten inspireren”

Oplaadpunten voor elektrische auto’s, warmte die we halen uit de grond: twee voorbeelden van duurzaamheidsmaatregelen in de nieuwe aanbouw van het gemeentehuis. “De vernieuwing van het gemeentehuis laat zien dat de gemeente duurzaamheid serieus neemt. Maar met alleen een duurzaam gebouw zijn we er nog niet: via het gebouw willen we ambtenaren, bestuurders en inwoners van Zeist inspireren tot duurzaam gedrag.” Wethouder Joke Leenders gaat binnen het Zeister college over duurzaamheid. Ze vertelt over duurzaamheid en de vernieuwing van het gemeentehuis.

Slimme methoden

“Het gemeentehuis kent vier soorten duurzaamheidsmaatregelen. Eén: energiemaatregelen, zoals energiezuinige verlichting, isolatie, een WKO-installatie (zie kader, red.) en andere slimme methoden voor de verwarming van het gebouw. Twee: hergebruik van materialen, zoals recyclebare vloerbedekking. We gaan ook sloopmateriaal hergebruiken uit de bestaande aanbouw aan het raadhuis die we gaan verbouwen. Bovendien gaan we zó bouwen dat de materialen die we nu gebruiken ooit weer andere bestemmingen kunnen krijgen. En het feit dat we de bestaande aanbouw aan het oude raadhuis niet slopen, maar verbouwen, kun je ook zien als ‘hergebruik’.”

Duurzaam gedrag

“Het derde type maatregelen: we willen de mens uitnodigen zich duurzaam te gedragen. Denk aan oplaadpunten voor elektrische auto’s. Maar ook flexwerken, dat medewerkers uitdaagt papierloos, en vaker thuis te werken. En het vierde type: we treffen maatregelen om het gebouw goed in te passen in z’n omgeving. We gebruiken de schaarse ruimte intensief. Denk aan dubbelgebruik van de parkeergarage: de gemeente is overdag de grootste gebruiker, buiten kantoortijden zijn dat de bewoners. Het flexwerken zorgt er bovendien voor dat de aanbouw een stuk kleiner kan worden met minder werkplekken. En: we bouwen een bezoekhal waar het voor de bewoners goed toeven is. Want duurzaamheid gaat over planet, profit en people: dus ook over respectvol omgaan met mensen.”

Meer mogelijkjaren 80 deel

“Duurzaamheid moet vanzelfsprekend worden, het is gek dat je er speciaal aandacht aan moet besteden. Want duurzaamheid loont: het is bouwen met aandacht voor gebruikers van nu en van de toekomst.” De wethouder vindt dat de gemeente bij de vernieuwing van het gemeentehuis op het vlak van duurzaamheid behoorlijk ambitieus is. “Maar er blijven voldoende mogelijkheden om méér te doen in de toekomst. Zodat het gebouw ooit misschien zelfs energieleverend kan worden. Ik mis nog de zonnepanelen op het dak en de ICT zou nog ‘groener’ kunnen worden.” Op www.zeist.nl/hetrondduurzaamheid staat een uitgebreide lijst met alle maatregelen die de gemeente treft rond de aanbouw aan het gemeentehuis en de verbouwing van de bestaande aanbouw. Op www.zeist.nl/duurzaamheid  staat meer over wat de gemeente doet rond het onderwerp duurzaamheid.

Woningen

Binnen het project worden naast de aanbouw aan het gemeentehuis ook appartementen gebouwd. Projectontwikkelaar KondorWessels Vastgoed bekijkt momenteel welke duurzame maatregelen voor de woningen genomen worden. Uiteraard voldoen de woningen aan landelijke duurzaamheidsnormen uit het bouwbesluit.

WKO: warmtekoudeopslag

WKO werkt als volgt. De nieuwe aanbouw en het gerenoveerde deel worden verwarmd en gekoeld met behulp van water. Dat water bevindt zich in een warme en een koude bron in de grond, op een diepte van ongeveer 100 meter. In de zomer wordt water uit de koude bron omhoog gepompt om het pand af te koelen. De hoge buitentemperatuur wordt gebruikt om het water te verwarmen en dat water wordt in de warme bron in de bodem opgeslagen. In de winter wordt het warme water dan weer omhoog gepompt om het pand te verwarmen. Het water koelt dan weer af en wordt in de koude bron opgeslagen.

 

 


Uitgelicht


Zoeken