Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Bestuur en organisatie / Gemeentehuis / Artikelenreeks project Het Rond - april/mei 2012 / Het ontwerp: vier generaties gemeentehuis in één gebouw

Het ontwerp: vier generaties gemeentehuis in één gebouw

“Als de aanbouw aan het gemeentehuis klaar is, hebben we een gemeentehuis waarin vier generaties gemeentehuis samenkomen. Je ziet er de historie van de lokale democratie aan af.” Wethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof, wethouder ruimtelijke ordening, vertelt over het ontwerp dat RAU Architecten heeft gemaakt voor het gemeentehuis en de woningen in project Het Rond. Ze doet dat samen met Cyrille Duchateau van KondorWessels Vastgoed en Willem de Bruin van woningbouwvereniging de Kombinatie. Deze heren zijn verantwoordelijk voor respectievelijk de 67 koopwoningen en 33 huurwoningen die binnen het project worden gebouwd.

De ‘vier generaties’ bestaan uit de gevel van het raadhuis uit 1878 aan de 1e Dorpsstraat, het raadhuis uit 1908 op de hoek van Het Rond, de aanbouw uit 1984 langs de 1e Dorpsstraat en de nieuwe aanbouw die nu wordt gebouwd. “De nieuwe aanbouw is echt van déze tijd”, vindt Verbeek-Nijhof. “Dat versterkt het idee van de ‘vier generaties’ die elk het verhaal van hun eigen tijd vertellen. Daarnaast spreekt het idee me aan, dat de nieuwe aanbouw werkt als een neutraal decor, waartegen het oude raadhuis volop kan schitteren. Ondanks het moderne ontwerp, vind ik dat de aanbouw zich goed in de historische omgeving voegt.

Woningen

Naast de aanbouw, worden ook 100 woningen en een parkeergarage gebouwd en wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht. Cyrille Duchateau, ontwikkelaar bij projectontwikkelaar KondorWessels Vastgoed, vertelt over de visie op het ontwerp van de woningen: “We vonden het heel belangrijk om een ontwerp te maken dat aansluit bij het dorpse karakter van Zeist. De woningen worden daarom gebouwd in tien blokken, en niet in één of twee grote, stedelijk ogende blokken. Door deze keuze was het belangrijk dat alle kanten van de woonblokken ogen als de voorkant. Elke zijde moet er aantrekkelijk uitzien.”

Duchateau vindt het ontwerp van de blokken van deze tijd: “Ze hebben een klassieke basis, met een voetstuk, een middenstuk en een kap, maar de verdere uitwerking is modern. Dat zie je bijvoorbeeld aan de gebruikte materialen, de kozijnen en de wijze waarop de regenpijpen zijn verwerkt. Verder is er een goede balans tussen eenheid en afwisseling: de tien woonblokken zijn leden van dezelfde familie, maar elk blok heeft zijn eigen identiteit. Dat unieke zit bijvoorbeeld in de kleur en maat van de baksteen en de voeg. Bij het park hebben we gekozen voor een steen en voeg met een meer ‘dorpse’ uitstraling, en bij de 1e Dorpsstraat voor een wat meer ‘stadse’ uitstraling.

Respect voor bestaande bouw

Die oplossing spreekt ook Willem de Bruin aan. Hij is directeur van de Kombinatie en opdrachtgever voor de 33 huurappartementen die bij de 1e Dorpsstraat worden gebouwd: “Ik geloof in de wijze waarop het ontwerp van de aansluiting maakt met Walkartpark. Het groen van het park wordt als het ware ‘doorgetrokken’ tot tussen de woningen. Het is ook mooi hoe je via de Maurikstraat, die in het ontwerp behouden is gebleven, zicht hebt tot in het park.” De Bruin vindt de woonblokken goed passen in de omgeving: “Het is een eigentijds ontwerp, maar met respect voor de bestaande bouw in het dorpscentrum. Zowel wat betreft de omvang van de gebouwen, als wat betreft de stijl. Het heeft de allure van de Lustwarande met een stedelijk tintje. Sterk vind ik ook, dat de woningen als één geheel ogen – er is geen duidelijk onderscheid tussen koop- en huurblokken.”

Artikelenreeks project het Rond

Honderd woningen, een aanbouw aan het gemeentehuis en een parkeergarage: dat wordt allemaal gebouwd binnen project Het Rond. Begin 2012 is de bouw van start gegaan. Deze artikelenreeks behandelt in vijf weken vijf thema’s rond het project: (1) waarom doen we dit, (2) het ontwerp, (3) duurzaamheid binnen het project, (4) de investering, en (5) de historie van het gebied. Zie ook www.zeist.nl/hetrond. Daar zijn ook de eerder verschenen artikelen uit deze reeks terug te vinden: kijk bij Archiefstukken.

 

 


Uitgelicht


Zoeken