Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Duurzaamheid

Zicht op publiekshal en spreekkamersBij de vernieuwing van het gemeentehuis heeft duurzaamheid hoog in het vaandel gestaan. De renovatie van het Lengkeekgebouw heeft daardoor een energiebesparing van 59% tot gevolg, vergeleken met de situatie vóór de renovatie.
Hieronder een aantal duurzame maatregelen die bij de vernieuwing zijn genomen.

  1. De gemeente hergebruikt het Lengkeekgebouw (jaren 80 deel van het gemeentehuis), in plaats van het te slopen.
  2. Het 'strippen' van het Lengkeekgebouw gebeurt zo duurzaam mogelijk. Waar mogelijk wordt sloopmateriaal hergebruikt en zoveel mogelijk gescheiden ingezameld.
  3. Geen gebouw staat voor de eeuwigheid. De bouwmaterialen moeten daarom zoveel mogelijk gerecycled kunnen worden. Ook materialen die we bij de inrichting toepassen, zoals vloerafwerking, moet hergebruikt kunnen worden of door de leverancier moet een terugname garantie afgeven.
  4. Verlichting en mechanische ventilatie staan alleen aan als er daadwerkelijk mensen aanwezig zijn op die plek in het gemeentehuis.
  5. Omvang van het gebouw wordt beperkt doordat medewerkers niet elk een vaste eigen werkplek hebben, maar gebruik maken van werkplekken die voor iedereen beschikbaar zijn. Dit staat bekend als ‘flexwerken’. Dat scheelt ongeveer 20% aan werkplekken.
  6. De nieuwe aanbouw en het gerenoveerde deel worden verwarmd en gekoeld met behulp van een zogeheten ‘WKO-systeem’. WKO staat voor 'warmte-koude-opslag' en werkt als volgt. De nieuwe aanbouw en het gerenoveerde deel worden verwarmd en gekoeld met behulp van water. Dat water bevindt zich in een warme en een koude bron in de grond, op een diepte van ongeveer 100 meter. In de zomer wordt water uit de koude bron omhoog gepompt om het pand af te koelen. De hoge buitentemperatuur wordt gebruikt om het water te verwarmen en dat water wordt in de warme bron in de bodem opgeslagen. In de winter wordt het warme water dan weer omhoog gepompt om het pand te verwarmen. Het water koelt dan weer af en wordt in de koude bron opgeslagen. Dat is duurzamer dan een traditioneel centrale verwarmingssysteem. In dit filmpje wordt via een animatie getoond hoe WKO werkt (wij werken overigens niet met de installateur in het filmpje, maar met installateur Thermos).
  7. Door een systeem met vloerverwarming/koeling in combinatie met klimaatplafonds in het gemeentehuis toe te passen, wordt een aangenaam en gezond binnenklimaat gerealiseerd. Vloerverwarming en koeling wordt door het WKO-systeem ‘gevoed’.
  8. Tien oplaadpunten in de parkeergarage voor elektrische auto’s van de gemeente.
  9. Dubbel gebruik parkeergarage (gemeentehuis gebruikt vooral overdag parkeerplaatsen, bewoners doen dit buiten kantoortijden).
  10. De technische installaties van het Lengkeekgebouw worden voor het grootste gedeelte vernieuwd en vervangen door efficientere installaties.
  11. Het gemeentehuis wordt voorzien van energiezuinige verlichting. Verlichting is een van de grootste energieverbruikers in kantoorpanden. De intensiteit van de verlichting wordt ook automatisch afgestemd op de hoeveelheid daglicht dat binnenvalt.
  12. Het luchtbehandelingsysteem wordt voorzien van warmteterugwinning. Hiermee wordt koude, verse buitenlucht voorverwarmd met de uitgaande warme binnenlucht.
  13. In de sanitaire ruimtes en toiletten worden alle nieuwe toestellen waterbesparend uitgevoerd. Denk aan waterbesparende toiletten, kranen en vaatwasmachines.
  14. Licht. In het gebouw is door het ontwerp en de materialisatie veel meer (dag)licht. Dit bevordert de transparantie en oriëntatie in het gemeentehuis.
  15. Goede isolatie van daken en een goede isolatie van de gevels. Er wordt onder andere driedubbele beglazing toegepast.
  16. We monitoren en registreren het energieverbruik van het gemeentehuis. Dat wordt op een centrale plaats in het gemeentehuis zichtbaar gemaakt. Bewustwording van het energieverbruik kan medewerkers bewuster maken van het belang van energiezuinig handelen.
  17. Intensief grondgebruik door stapeling van functies (aanbouw gemeentehuis bovenop parkeergarage), en intensivering van de bebouwing op één plek in het centrum.

Bij de foto: de gemeente hergebruikt het Lengkeekgebouw (jaren 80 deel van het gemeentehuis), in plaats van het te slopen. Ook dat is een duurzame keuze. Op deze foto is de (nu wit gemaakte) gevel van het Lengkeekgebouw links in beeld te zien.

 


Uitgelicht


Zoeken