Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Bestuur en organisatie / Hoe werkt de gemeente eigenlijk?

Hoe werkt de gemeente eigenlijk?

Hier vindt een algemene informatie over het besturen van de gemeente. Hieronder staan linkjes naar de informatie die op deze pagina te vinden zijn:

Bekijk hieronder het voorlichtingsfilmpje over 'de gemeente'

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) heeft een voorlichtingsfilmpje over 'de gemeente' laten maken. Het filmpje toont in nog geen vijf minuten welke taken de gemeente heeft, hoe zij wordt bestuurd en hoe de gang van zaken is rondom en na de verkiezingen.

Korte uitleg van hoe de gemeente wordt bestuurd

Volgens de Grondwet staat aan het hoofd van de gemeente een raad, waarvan de leden voor een periode van vier jaar rechtstreeks door de inwoners worden gekozen: de gemeenteraad. Het aantal leden hangt samen met het aantal inwoners: de kleinste gemeenten hebben zeven raadsleden, de grootste 45. Zeist heeft 33 raadsleden.
De raadsleden doen hun raadswerk naast hun andere werkzaamheden/baan. Om die reden wordt er voornamelijk 's avonds vergaderd.

Hoofdtaken van de gemeenteraad zijn het stellen van kaders voor het beleid en het controleren van de uitvoering door het college van Burgemeester en Wethouders (B&W). Ook hebben de raadsleden een volksvertegenwoordigende rol. De gemeenteraad en het college van B&W vormen samen het gemeentebestuur.
De burgemeester is voorzitter van de gemeenteraad. De raadsgriffier is secretaris van de raad.

Het dagelijks bestuur van de gemeente wordt gevormd door het college van B&W. Het college bestuurt de gemeente en de raad stelt daarvoor de kaders op en controleert het college of de uitvoering past binnen die kaders en randvoorwaarden. Bijvoorbeeld of er voldoende is gecommuniceerd met de inwoners, of het budget niet wordt overschreden, of er geen wetten worden overtreden.
De burgemeester is niet alleen voorzitter van de gemeenteraad maar is ook voorzitter van het college van B&W. Zijn secretaris is de gemeentesecretaris. Die laatste is de schakel naar de ambtelijke organisatie.

Zeist heeft wethouders, die door de raad worden benoemd. In tegenstelling tot raadsleden wordt de burgemeester niet gekozen, maar benoemd door de Kroon, voor een periode van zes jaar.

Vergadermodel gemeenteraad

De vergadercyclus van de raad kent verschillende fasen, waarbij u op verschillende momenten u inbreng kunt hebben. Op de website van de gemeenteraad vindt u meer informatie over deze vergadercyclus.

Naar boven


Uitgelicht


Zoeken