Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Bestuur en organisatie / Meepraten en meedoen / Hoe kan ik invloed uitoefenen?

Hoe kan ik invloed uitoefenen?

Alles wat wij als gemeente doen of bedenken, heeft gevolgen voor onze inwoners, organisaties en bedrijven. Keuzes in onderwijs, zorg, wegen, bebouwing of milieu, brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Burgers spreken bestuurders, raadsleden en ambtenaren op die verantwoordelijkheid aan.

Succesvol beleid vereist draagvlak. Dat wordt verkregen door de dialoog met u aan te gaan en u in een vroeg stadium ruimte te bieden te participeren bij nieuwe plannen en beleid. Hoe? Daar geeft deze samenvatting u antwoord op.

Vooropgesteld moet worden dat participatie niet automatisch betekent dat de gemeente u uw zin geeft. Het is de taak van de gekozen gemeenteraad om de juiste beslissing te nemen die niet het individueel maar juist het algemeen belang het beste dient.

Participeren

Dit is een verzamelterm voor de vroegtijdige samenwerking van belanghebbenden bij het maken van plannen of uitwerken van ideeën of initiatieven. Oftewel meedoen in een zo vroeg mogelijk stadium. Voorbeelden van participatie zijn het op de politieke agenda zetten van een onderwerp (burgerinitiatief), inspraak bij de besluitvorming en plannen en meedenken over de uitvoering daarvan. Soms richt participatie zich op het verzamelen van ervaringen, meningen en nieuwe ideeën. Zo wordt inzicht opgedaan in de ervaringen van de betrokkenen en bouwstenen voor beleid verkregen kunnen worden. En soms worden betrokkenen in de gelegenheid gesteld om zelf problemen aan te dragen en oplossingen te formuleren. Deze ideeën spelen een volwaardige rol in de ontwikkeling van het beleid. Hieronder werken we verschillende vormen van participatie uit.

Vooroverleg

Bij belangrijke projecten en/of besluiten wil de gemeente eerst overleggen met bewoners en andere belanghebbenden. Tijdens dit vooroverleg worden meningen uitgewisseld om tot goede voorstellen te komen of om ruwe voorstellen goed uit te werken. Het bestuur kan bewoners en belangengroepen uitnodigen om met het bestuur en bijvoorbeeld investeerders of financiers te overleggen. Of bewoners kunnen zelf om overleg vragen als ze horen dat plannen voorbereid gaan worden.

Overleg is gebaseerd op de erkenning dat alle deelnemers een eigen waardevolle inbreng hebben. Bewoners als degenen die de omgeving kennen, maar ook de sfeer van de buurt of wijk en de gevoeligheden. Dit vooroverleg is altijd maatwerk en kan op verschillende manieren: door middel van workshops, wijkavonden, conferenties, klankbordgroepen, debatbijeenkomsten en themabijeenkomsten. Daarbij kunt u ook verschillende rollen vervullen van meedenken, meewerken tot meebeslissen. Ook wordt vaak gebruikgemaakt van interviews en enquêtes om te peilen hoe belanghebbenden over een bepaald onderwerp denken. Hoe het traject van vooroverleg wordt ingevuld is bij elk project weer anders. Maatwerk dus!

Uw eigen voorstel op de politieke agenda. Zo gedaan!

Het burgerinitiatief is een andere mogelijkheid voor inwoners om rechtstreeks invloed uit te oefenen op de politieke agenda. Onderwerpen die volgens u op de agenda van de gemeenteraad zouden moeten staan, maar die maar niet aan de orde komen, kunnen op de agenda van de raadscommissies worden geplaatst. U kunt daarvoor een eigen voorstel indienen. De commissie besluit dan wat er met het voorstel gaat gebeuren: het kan zijn dat het verder moet worden uitgewerkt, het kan verworpen worden of zelfs direct ter besluitvorming aan de gemeenteraad worden aangeboden.Stel, u bent ervan overtuigd dat in Austerlitz een groot zwembad moet komen en u schrijft hierover een brief aan de gemeente. Vroeger zou deze brief in handen komen van een ambtenaar die vervolgens een afweging maakt en het college van B&W hierover adviseert. Het college besluit dan of het onderwerp wel of niet op de agenda van de raadscommissie wordt gezet. Nu het Burgerinitiatief is ingesteld, kunt u dit voorstel regelrecht op de commissieagenda laten plaatsen. U wordt in de gelegenheid gesteld om uw plan toe te lichten tijdens de vergadering. De commissieleden besluiten dan om het idee uit te laten werken door de ambtenaren, danwel te verwerpen of, indien u uw idee tot in de puntjes heeft uitgewerkt, ter besluitvorming rechtstreeks op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen (zie Verordening Burgerinitiatief).

Spreekrecht

Het nieuwe vergadersysteem heeft het voor burgers makkelijker gemaakt om tijdens vergaderingen het woord te voeren. Belanghebbenden kunnen nu volop deelnemen aan de Ronde Tafel besprekingen van de gemeenteraad. Het is niet noodzakelijk, maar u kunt zich vooraf het beste aanmelden bij de raadsgriffie: [email protected]

Als u de gemeenteraad wilt toespreken over een onderwerp dat niet op de agenda staat kunt u doen tijdens De Inloop. Ook hiervoor geldt dat u zich vooraf kunt aanmelden bij de raadsgriffie via [email protected].

Burgerpanel

Het burgerpanel Zeist is een grote groep inwoners van de gemeente Zeist die samen een dwarsdoorsnede vormen van de Zeister samenleving. Aan de leden van het burgerpanel, en daarmee aan de burgers van Austerlitz, Den Dolder, Huis ter Heide, Bosch en Duin en Zeist, wordt gevraagd om hun mening te geven over onderwerpen die voor hen van belang zijn, en waar de gemeente zich mee bezighoudt:

  • leefbaarheid in de buurt
  • openbare orde veiligheid
  • sport
  • groenonderhoud
  • de gemeentepolitiek
  • kunst en cultuur

De mening van het burgerpanel wordt betrokken bij het evalueren van bestaand beleid en bij het maken van nieuwe plannen en projecten. In die zin is het burgerpanel een continue vorm van participatie. Wilt u ook deelnemen? Kijk dan op de site van het burgerpanel of neem voor meer informatie contact op met de gemeente: 14 030.

Wijkinitiatief

U hebt de mogelijkheid om ideeën en voorstellen in te dienen om de leefbaarheid in de wijk te vergroten. Daarvoor hebben de wijkteams een wijkbudget beschikbaar waardoor het snel behandeld kan worden. Het wijkteam beoordeelt of de aanvragen binnen de kaders van het wijkgericht werken passen. Oftewel: draagt uw idee bij aan een schone, hele en leefbare wijk? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw wijkteam via 14 030.

Platforms

Er zijn verschillende platforms door het college van B&W ingesteld om gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen over bepaalde specifieke onderwerpen zoals bijvoorbeeld jeugdzaken (via het jongerenplatform), landschap en natuur (via het de adviescommissie Milieu- en Leefomgeving) en sport (via het Sportadviesorgaan). Kijk voor meer informatie op www.zeist.nl > Politiek > Meepraten en meedoen > adviesplatforms.

Inspraak

Vaak wordt een participatietraject afgesloten met een mogelijkheid voor inspraak. Inspraak is de mogelijkheid voor inwoners van de gemeente Zeist en belanghebbenden om hun mening te geven over een gemeentelijk beleidsvoornemen. De betreffende plannen liggen dan in de Publiekshal ter inzage, meestal gedurende minimaal 4 weken. U kunt ze inzien en een officiële schriftelijke reactie (zienswijze) indienen bij het College van B&W.

Inspraak houdt vaak in dat de gemeente een wettelijke verplichte procedure volgt. Inwoners en belanghebbenden mogen hun zienswijze geven op een ontwerpbesluit van het college van B&W of de gemeenteraad. Daarnaast kan het college van B&W besluiten om bij een onderwerp dat niet bij wet verplicht is om inspraak op te verlenen, daar alsnog wel inspraak op te voeren.

Inspraak is een onderdeel van de voorbereiding en uitvoering van het gemeentelijke beleid. Bewoners, ondernemers en belangengroepen kunnen hun mening geven en het college of de gemeenteraad maakt een belangenafweging. De inspraak heeft als doel om reacties te ontvangen. Deze reacties worden vastgelegd en wegen mee in de uiteindelijke besluitvorming. Tijdens een inspraakprocedure wordt vaak een inspraakbijeenkomst of inspraak-inloopuur gehouden. Zodoende kunt u naast het inzien van de stukken, aanvullende informatie krijgen over de voorgestelde plannen. Deze informatie wordt veelal verstrekt door de beleidsmedewerkers van de gemeente.  

Bezwaar maken en beroep

Wettelijk is geregeld tegen welke besluiten van de gemeente u bezwaar kunt maken. Bijvoorbeeld tegen verleende vergunningen, zoals kap- of horecavergunningen. Als u een besluit van de gemeente ontvangt of een besluit wordt gepubliceerd op de gemeentelijke informatiepagina van huis-aan-huisblad, De Nieuwsbode, of via deze webpagina, dan staat daarbij vermeld of en hoe u bezwaar kunt maken.

Deze procedures vormen als het ware het sluitstuk van de mogelijkheden van burgers om invloed uit te oefenen op gemeentelijke besluiten. Vervolgens kunt u nog beroep aantekenen bij de rechter.


Uitgelicht


Zoeken