Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Beleidsplan Straatmeubilair

Doelstelling van het beleidsplan is om een bijdrage te leveren vanuit de beeldkwaliteit aan het op te stellen beheerplan straatmeubilair. In aanloop op het beheerplan is het plan IBOR (Integraal Beheer Openbare Ruimte) opgesteld. In het plan IBOR zijn vanuit de beleving van het onderhoud kwaliteitsambities geformuleerd en de daarbij behorende beheerkosten in beeld gebracht.

Kwaliteitsambities straatmeubilair

Op basis van de criteria 'schoon', 'heel' en 'veilig' zijn drie kwaliteitsambities geformuleerd: gewogen sober, gewogen basis en gewogen excellent. De huidige kwaliteit van het straatmeubilair in Zeist is beoordeeld als sober, met uitzondering van de hoofdstructuur en het centrum. Het huidige kwaliteitsniveau blijft achter ten opzichte van de gekozen ambitie 'gewogen basis'. Een eenmalige inhaalslag wordt voorgesteld om de achterstand op te lossen. In het beheer van het straatmeubilair kan daarnaast een efficiencyslag gemaakt worden. Met de voorgestane structurele aanpak van het straatmeubilair ontstaat een uitgelezen kans ook invulling te geven aan de doelstellingen met betrekking tot de kwaliteit van de ruimtelijke inrichting en de beoogde beeldkwaliteit van de openbare ruimte. De basis voor deze invalshoek wordt gevormd door:

 

  • Het Structuurplan (2001);
  • Het GVVP (Gemeentelijk Verkeers- en Vervoerplan (2001);
  • Het Beeldkwaliteitplan (1992);
  • Het Groenstructuurplan (1992);

Ruimtelijke visie

De ruimtelijke visie die uit de beleidsnota naar  voren komt is gestoeld op de karakteristieke  opbouw van Zeist; de landschappelijke  overgang van het Kromme Rijn landschap naar  de bosrijke zandgronden.

Het imago van Zeist wordt gevormd door de  kenmerkende samenhang tussen groen en  bebouwing; de erfenis van de barok (het slot  Zeist en de landgoederen langs de  Amersfoortseweg), de 19e eeuwse  landgoederenzone op de gradiënt (de Stichtse  Lustwaranda) en de veelal ruim opgezette  woonmilieus van later datum.  Het beleidsplan straatmeubilair vormt een  uitwerking van één van de planthematieken van  het beeldkwaliteitplan. Hierop wordt in het  hoofdstuk 'Visie op beeldkwaliteit' nader  ingegaan. Het voorgestane ruimtelijk beleid  zoals dat is vastgelegd in bovengenoemde  plannen wordt in dit beleidsplan als  uitgangspunt gezien.

Kaderstelling straatmeubilair

Met het beleidsplan straatmeubilair wordt  gepoogd een kader te bieden voor de  meubilering van de openbare ruimte van Zeist,  in de vorm van een beknopt handboek.  Hierin wordt een uitgesproken totaalbeeld vastgelegd wat als leidraad kan dienen voor vragen die zich voordoen met betrekking tot de  vervanging, plaatsing en keuze van verschillende elementen. Alleen staatmeubilair  in eigendom van de gemeente is opgenomen in dit beleidsplan.

Hierna wordt een korte beschrijving gegeven  van de huidige situatie en de criteria waarop  deze beoordeeld wordt. Vervolgens wordt een  visie op de rol en betekenis van het straatmeubilair in het stadsbeeld (beeldkwaliteit) gegeven.

De visie motiveert de afbakening en principekeuzen van het handboek. In de toelichting bij het handboek wordt de visie uitgewerkt in een samenhangende set  inrichtingselementen. Het laatste hoofdstuk tenslotte bevat de opmaat voor het realiseren  van de ambities; een plan van aanpak.

Complete beleidsplan

Lees hier het complete beleidsplan: beheer straatmeubilair gemeente Zeist


Uitgelicht


Zoeken