Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Bomen in Zeist

In 2013 heeft de gemeente samen met een groep enthousiaste en deskundige Zeistenaren onderzocht hoe de bomen in Zeist de komende tientallen jaren het beste beheerd kunnen worden. De uitkomsten en maatregelen van dit onderzoek staan in het adviesrapport "Bomen: (kleur)rijke dragers van het groen in Zeist" (pdf, 2,25 mB) en de bijbehorende bijlage (pdf, 6,67 mB). De raad heeft van harte ingestemd met dit rapport. 

Behoud groene karakter

Het groene karakter van Zeist vinden we erg belangrijk en willen we zoveel mogelijk in stand houden. Het straatbeeld verandert op den duur wel, omdat we rekening moeten houden met de kosten om de bomen te beheren. Als voorbeeld hiervan kan het zijn, dat bomen verder uit elkaar worden geplant of dat herplant alleen wordt gedaan als een boom goede toekomstmogelijkheden heeft op een bepaalde plek.

Groot aantal bomen in Zeist

Zeist heeft honderdduizenden bomen, waarvan er 35.000 duizend in de openbare ruimte staan. Omdat veel van deze bomen ongeveer even oud zijn, zullen ze tegelijk doodgaan. Zij moeten dan in 1 periode gekapt worden. Dit kost veel geld, omdat de rooikosten per boom in verhouding hoog zijn. Bij een gemiddelde levensduur van een boom (ongeveer 70 jaar), zijn de rooikosten 45% van de totale beheerkosten, de plantkosten zijn 25% en het onderhoud 30%.

Vervangingskosten van de bomen

Het vervangen van de bomen kost de gemeente op de lange termijn per jaar zo’n 3 ton extra. In de piekjaren van de bomensterfte (2023 tot 2038) gaat het om veel hogere bedragen: 1,3 miljoen per jaar,  waarvan 800.000 tot 1 miljoen voor onvermijdbare rooikosten. Ter vergelijking : het jaarlijks beschikbaar bedrag voor het onderhouden, kappen en vervangen van de bomen was in 2013 ongeveer 4 ton.

Vervolg project opgestart

Nu het onderzoek is afgerond, loopt een project om een nieuwe bomenverordening te maken. In de bomenverordening komen de regels voor kapvergunningen die beter te handhaven zijn met behoud van het groene karakter van Zeist. De gemeente gaat in de eerste helft van 2014 weer met  de adviesgroep in gesprek om het eerder genoemde  adviesrapport verder uit te werken tot een bomenbeheerplan  voor de lange termijn.

Meer informatie over de nieuwe verordening vindt u onder Veelgestelde vragen. Wanneer u geen antwoord vindt op uw vraag, kunt u contact opnemen met de gemeente via [email protected] of het viercijferige telefoonnummer 14 030.


Uitgelicht


Zoeken