Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Algemene toelichting bij aanvragen en behandeling van besluiten

Ontvangen aanvragen

Deze mededeling dient om u erop attent te maken dat een omgevingsvergunning is aangevraagd. De aanvragen liggen zes weken (vanaf de publicatiedatum) ter informatie ter inzage bij het Bouwloket in de Publiekshal. Naar aanleiding van de mededeling kan geenbezwaar- of beroepschrift worden ingediend. Dat is pas mogelijk nadat de gemeente een besluit heeft genomen. Besluiten worden gepubliceerd in de rubriek verleende en geweigerde vergunningen en ontheffingen/afwijkingen van het bestemmingsplan.

Zienswijzen

Als een aanvraag om een omgevingsvergunning via de uitgebreide procedure loopt, publiceert het bevoegd gezag een ontwerpbesluit voordat ze een beslissing neemt. Dit geldt ook voor aanvragen om een ontheffing of afwijkingen van het bestemmingsplan (binnenplans en buitenplans). Als u wilt reageren op het ontwerpbesluit, kunt u een zienswijze indienen binnen de periode van zes weken dat het ontwerpbesluit ter inzage ligt.

Een zienswijze is een brief of een mondelinge toelichting, waarin u aangeeft waarom u tegen het verlenen van een vergunning bent of hoe u dit zou willen wijzigen. U kunt in dit geval reageren vóórdat een besluit wordt genomen.

 

Een schriftelijke zienswijze kunt u sturen naar het college van burgemeester en wethouders, Postbus 513, 3700 AM te Zeist.

Vermeld in uw brief duidelijk uw naam, adres en bij voorkeur uw telefoonnummer overdag, uw motivering en het plan met OV nummer, waarover u de zienswijze indient.


Een mondelinge zienswijze kan gedurende de termijn van zes weken dat de stukken ter inzage liggen, op woensdagmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur telefonisch worden doorgegeven bij het Bouwloket op nummer 14 030. Van een mondelinge zienswijze wordt een zakelijk verslag gemaakt.

Wij wijzen u erop dat, wanneer u afziet van het indienen van zienswijzen (mondeling of schriftelijk) in deze procedure, u geen beroep meer kunt indienen.

Verleende en geweigerde vergunningen, ontheffingen en afwijkingen van het bestemmingsplan

Tegen de besluiten kunnen belanghebbenden binnen zes weken na het versturen van het besluit, een gemotiveerd bezwaarschrift of beroepschrift indienen. Per vergunning wordt aangegeven of de vergunning met of zonder ontheffing of afwijking van het bestemmingsplan tot stand is gekomen en/of bezwaar of beroep openstaat. Gedurende de bezwaar- en beroepsperiode liggen de stukken ter inzage bij het Bouwloket in de Publiekshal. De termijn van zes weken gaat tellen op de dag na bekendmaking van de beslissing aan de aanvrager per post. De verzenddatum van de beslissing staat vermeld bij de verleende en geweigerde vergunningen en ontheffingen, omdat deze doorgaans iets eerder is dan de publicatie in ‘Van ’t Rond’.

Bezwaar

Tegen het besluit om een (omgevings)vergunning te verlenen of te weigeren kan bezwaar worden ingediend. Na bekendmaking van het besluit hebt u zes weken om bezwaar aan te tekenen als u het niet eens bent met de beslissing. U kunt bezwaar aantekenen tegen een besluit op een aanvraag die volgens de reguliere procedure is verlopen. U richt uw bezwaar aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 513, 3700 AM Zeist.

Een bezwaarschrift bevat in ieder geval de volgende gegevens:

  • naam en het adres van de indiener en bij voorkeur het telefoonnummer overdag
  • de dagtekening
  • een omschrijving van het besluit/ de besluiten, waartegen het bezwaar is gericht of het bijbehorende OV-nummer
  • de motivering van het bezwaar.

Beroep

Tegen het besluit om een (omgevings)vergunning te verlenen die volgens de uitgebreide procedure is verlopen, kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank binnen zes weken na bekendmaking van de beschikking.

Een beroepschrift moet worden ingediend bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht o.v.v. bodemzaken, Postbus 16005, 3500 DA te Utrecht.

Een beroepschrift bevat in ieder geval de volgende gegevens:

  • naam en het adres van de indiener en bij voorkeur het telefoonnummer overdag
  • de dagtekening
  • een omschrijving van het besluit/ de besluiten, waartegen het bezwaar of beroep is gericht (of een afschrift daarvan in geval van een beroepschrift)
  • de motivering van het bezwaar of beroep.

Voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift of een beroepschrift schort de werking van het besluit niet op. Daarvoor dient u een voorlopige voorziening te vragen aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA te Utrecht. De volgende vergunningen treden pas in werking nadat de bezwaartermijn is verlopen: kapvergunningen, monumentenvergunningen en omgevingsvergunningen met de activiteiten kappen en/of monumenten. Ook voor deze vergunningen kan een voorlopige voorziening gevraagd worden, zodat de werking van het besluit ook kan worden opgeschort tot na het verlopen vam de bezwaartermijn.

Zowel voor het indienen van een beroepschrift als het verzoek om voorlopige voorziening moet griffierecht worden betaald. De rechtbank informeert u over de procedure(-s).

Informatie

Voor algemene vragen over bouwen en vergunningen en het inzien van stukken die ter inzage liggen, kunt u terecht bij het Bouwloket.

Als u vragen heeft, bijvoorbeeld over een publicatie, over (eigen) bouwplannen of een bestemmingsplan, dan kunt u een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek met een bouwinspecteur aan het Bouwloket.

De afspraken voor een persoonlijk gesprek kunnen telefonisch gemaakt worden via het Bouwloket op telefoon 14 030. Op werkdagen is van 09.00 uur tot circa 11.30 uur een bouwinspecteur op afspraak beschikbaar.

 

 

 


Uitgelicht


Zoeken