Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Afkoppelen

Wat is afkoppelen?

Afkoppelen is letterlijk de regenpijp loskoppelen van het riool, bijvoorbeeld door deze boven de grond af te zagen.

Regenwater verdwijnt gewoonlijk via de regenpijpen van gebouwen, woningen en putten in de riolen onder de straten. Maar ons regenwater is schoon genoeg om rechtstreeks te infiltreren in de bodem of om af te voeren naar oppervlaktewater. Dit heet afkoppelen, omdat de regenwaterbuis niet meer is gekoppeld aan het rioleringstelsel dat naar de rioolwaterzuivering gaat.

Voorbeeld afkoppelen

Bovengronds

Ondergronds

Met een bovengrondse oplossing wordt het water zichtbaar in de tuin. Mogelijkheden zijn een vijver of een verlaagde plek in de tuin.

"

 Een ondergrondse voorziening bestaat uit waterdoorlatende kunstof kratten of grindkoffers. Het regenwater verdwijnt onzichtbaar naar de bodem.

"

 

Door het regenwater, dat op uw dak valt, af te koppelen van het riool levert u een bijdrage aan duurzaam waterbeheer. Waarom afkoppelen?

  • de schadelijke effecten van riooloverstorten bij grote regenval worden beperkt
  • het schone regenwater komt niet onnodig in het riool terecht en veroorzaakt daardoor geen extra toestroom en reinigingskosten bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie
  • het regenwater infiltreert in de bodem en draagt zo bij aan het op peil houden van de grondwaterstand en daarmee de drinkwatervoorziening
  • waterbesparing door hergebruik van het water in de tuin

Bedrijven en wooncomplexen

In Zeist staan veel kantoorgebouwen, appartementencomplexen en verzorgingsinstellingen. Deze panden kunnen ook worden afgekoppeld. Vaak is het dakoppervlak van dergelijke panden groter dan bij de meeste woningen, wat betekent dat er ook een grotere voorziening nodig is om het regenwater te kunnen verwerken.

Wanneer afkoppelen?

Afkoppelen kan altijd, maar het ligt voor de hand om afkoppelen te combineren met aanpassingen in de tuin of werkzaamheden aan de riolering/dakwaterafvoer.

Wat levert het op?

Stel dat een dak van 50 wordt afgekoppeld. Dat levert jaarlijks zo'n 30.000 liter water op voor de bodem. Als 25 mensen een dak van 50 afkoppelen, vullen ze samen een zwembad ter grootte van Zwembad Dijnselburg. Dat is goed voor het milieu!

Beleid

In het gemeentelijk beleid is de ambitie vastgelegd om 20% afkoppeling van het verhard oppervlak in 10 jaar tijd te realiseren. Zeist is overigens al op de goede weg, want 15% van de daken, straten en pleinen is al afgekoppeld. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat bij (bijna) alle nieuwbouwprojecten afgekoppeld wordt, Zeist-West al een gescheiden rioleringsstelsel heeft en bij wegreconstructies/herinrichtingen waar mogelijk afkoppeling plaatsvinden.

 

Wat kost het?

U heeft geen vergunning nodig voor het afkoppelen van uw eigendom. Huurders hebben, voor ingrepen aan de regenwaterafvoer wel toestemming nodig van de huiseigenaar!

 

Wetten

Besluit uitvoeringskwaliteit bodembeheer

Wet bodembescherming

Wet milieubeheer; Wet bodembescherming

Wet milieubeheer; Wet verontreiniging oppervlaktewateren

Wet ruimtelijke ordening

Wilt u advies, informatie over het benutten van regenwater? Neem dan contact op met de afkoppeladviseurs van het waterschap. Voor meer informatie kijkt u op de website van het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Interessant filmpje over afkoppelen van het waterschap Regge en Dinkel:

 

Meer informatie over het duurzaam gebruik van water vindt u bij "Water, afvoer" in deze producten- en dienstencatalogus. 


Uitgelicht


Zoeken