Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Papier

Elke Nederlander 'gebruikt' jaarlijks gemiddeld tweehonderd kilogram papier. Dat is meer dan een halve kilo per dag. Bijna een kwart van alle afval bestaat uit papier en karton. Dit is voor het grootste deel reclamedrukwerk. Zeist streeft naar een verbetering van de huidige circa 70 kilogram ingezameld oud papier per inwoner naar 90 kilogram. Oud papier en karton zijn goed opnieuw te gebruiken door het te bewerken tot kringlooppapier of karton. Dat spaart bomen. Een papiervezel gaat maar liefst 5 à 6 keer mee (daarna is het te kort om er iets mee te doen). 

Wat gebeurt er met het ingezamelde oud papier?

Van ingezameld oud papier wordt weer nieuw papier gemaakt, bijvoorbeeld voor kranten of kringlooppapier. Door papier opnieuw te gebruiken, hoeven minder bomen te worden gekapt. Het oud-papierbedrijf sorteert het papier en karton. Vervolgens worden drukinkt en andere verontreinigingen verwijderd en worden het papier en karton met behulp van chemicaliën opgelost in water. Uit de pulp wordt weer papier en karton gemaakt.

Oud papier

Tot het oud papier behoren alle soorten papier en karton, zolang het om zuiver papier gaat. Kartonnen doosjes van bakmeel, hagelslag, thee en dergelijke kunnen dus bij het oud papier. Nat en/of vervuild papier en karton zoals onder andere keukenrolpapier, toiletpapier, pizza- en taartdozen en behang hoort niet bij het oud papier. Dat moet bij het restafval. Dat geldt ook voor foto's. Plastic verpakkingen om reclamedrukwerk en tijdschriften mogen niet bij het oud papier. Gooi de verpakking bij het huisvuil en alleen de reclamefolders bij het oud papier.
NB: Papier waar een nietje doorheen zit, kan gewoon bij het oud papier.

Let op!

Zuivel-, drank- en vruchtensappakken horen er niet bij. Aan de binnenkant zit namelijk een laagje plastic of aluminium. Oud verwijderd behang (met lijmresten) mag ook niet bij het oud papier maar hoort bij het restafval. 

Tip

De enveloppen met doorzichtige venstertjes mogen gewoon bij het oud papier.

Scheidingsregels oud papier en karton

Wel
Niet
Kranten ordners en ringbanden (metalen klem/ plastic kaft)
papieren zakken geplastificeerd papier
reclamedrukwerk sanitair papier (papieren zakdoekjes, wegwerpluiers, toiletpapier)
telefoongidsen behang
tijdschriften vinyl
computervellen doorslagpapier
cadeaupapier drankenkartons voor zuivel en frisdranken (deze kunnen wel apart ingelerverd worden)
schrijfpapier foto’s
pizzadoos/ taartdoos
papiersnippers (bijvoorbeeld ook goed versnipperde persoonlijke papieren, zoals bankafschriften en dergelijke)  
eierdozen  
enveloppen (inclusief vensterenveloppen)  
faxpapier  
golfkarton  
kartonnen dozen  
kartonnen en papieren verpakkingen (bijvoorbeeld doosjes van hagelslag, kartonnen sigarendoosjes, papieren verpakkingen van wasmiddelen, kartonnen verpakkingen van koekjes, papieren doosjes voor soep, pastaprodukten, rijst en dergelijke)   
 

Papiercontainers

Alle laagbouw woningen in Zeist kunnen de beschikking hebben over een blauwe papiercontainer. Papier wordt alleen in blauwe containers huis-aan-huis opgehaald. Als bewoner kunt u daarom kiezen voor de container of men kan papier (blijven) wegbrengen naar bijvoorbeeld een school of vereniging. Bij hoogbouw, waar containers niet mogelijk zijn, wordt papier gebundeld opgehaald.

Oud papier voor verenigingen en scholen

Schenk uw oud papier en karton aan scholen en verenigingen die van de gemeente een vergoeding ontvangen per ingezamelde kilogram. Diverse verenigingen en scholen in Zeist zamelen oud papier in.
Ook kunt u uw papier en karton kwijt in de papierbakken in uw gemeente of wegbrengen naar het afvalbrengstation.

Reclamedrukwerk

Via de brievenbus bereikt ons dagelijks ongevraagd een enorme hoeveelheid papier: reclamedrukwerk. Voor dat reclamedrukwerk is ieder jaar 39 miljoen kilo papier nodig. Dat betekent zo'n 3 miljoen bomen per jaar!
Als u geen ongeadresseerde reclame meer wilt, kunt u een speciale sticker op de brievenbus plakken. Er bestaan 'nee/nee'-stickers en 'nee/ja'-stickers. Met de 'nee/ja'-sticker geeft u aan dat u wél prijs stelt op huis-aan-huis bladen, zoals De Nieuwsbode, maar niet op ongeadresseerd reclamedrukwerk. Beide stickers zijn gratis verkrijgbaar bij de Publiekshal 

Geen reclamedrukwerk in uw bus?

Wilt u geen geadresseerd drukwerk meer ontvangen (bijvoorbeeld van postorderbedrijven, uitgeverijen en banken), dan kunt u een brief sturen naar: Stichting Reclame Code, ter attentie van Reclame Code Commissie, Postbus 75684, 1070 AR Amsterdam. U wordt dan in een bestand opgenomen van mensen die deze post niet meer willen ontvangen. De Stichting Reclame Code (SCR) is een organisatie achter de Relame Code Commissie (RCC).

Reinigingsbedrijf Midden Nederland

Website: http://www.rmn.nl/

Zandbergenlaan 2, 3712 BZ  Huis ter Heide

Telefoonnummer: 0900 60 39 222

 


Uitgelicht


Zoeken