Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Autodelen

Bij autodelen, ook wel 'autodate of' deelauto' genoemd, maken meerdere mensen gebruik van één auto die op een vaste parkeerplaats staat.

Hoe werkt autodelen?

Een autodeelorganisatie zorgt er voor dat op een aantal afgesproken plaatsen in de stad een auto klaar staat voor de deelnemers. Het reserveren kan tot enkele minuten voor vertrek. Zo kunnen mensen, die zelf geen auto hebben, er wel altijd en snel over beschikken.

Welke mogelijkheden zijn er?

U kunt op verschillende manieren een auto delen:

Meer informatie?

Op http://www.deelauto.nl/ vindt u onder meer een overzicht van alle autodeelorganisaties, informatie over het onderling autodelen en de deelauto-verzekering.

De deelnemers betalen abonnementskosten en kunnen de deelauto na reservering gebruiken.

De kosten van een deelauto bestaan uit een abonnementstarief, een bedrag per gereden kilometer en de brandstofkosten.

Duurzaam en voordelig

Omdat u de auto met meerdere mensen deelt, zijn er minder voertuigen nodig (dit is weer beter voor het milieu), het verlaagt de parkeerdruk en vermindert gereden autokilometers. Maar het bespaart bovendien veel geld en u heeft geen gedoe met wegenbelasting, APK-keuringen, onderhoudsbeurten, afschrijving en verzekeringen. Autodelen is een relatief goedkope en milieubewuste vorm van autogebruik die een uitkomst biedt voor mensen die slechts af en toe een auto nodig hebben. Omdat een auto duur is en toch vaak stil staat, is dit voor veel mensen een slimme oplossing. In de toekomst wordt autodelen waarschijnlijk nog populairder.

De ervaring is dat men een bewustere keuze maakt (iedere gereden kilometer wordt immers afgerekend) en daardoor vaker kiest voor bijvoorbeeld de fiets of het openbaar vervoer; Daar tegenover staat wel dat een deelauto ook extra automobliteit kan veroorzaken. Voor mensen die zich geen auto kunnen permitteren, wordt het autogebruik immers ook meer betaalbaar.

De gemeente Zeist ondersteunt duurzame karakter van deze vorm van mobiliteit.

Wetten

Wegenverkeerswet 1994; Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990

Wegenverkeerswetgeving, Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer, Regeling gehandicaptenparkeerkaart

Wegenwet


Uitgelicht


Zoeken