Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Bestemmingsplan, algemene informatie over

Een bestemmingsplan is een plan waarin de gemeente voor bepaalde stukken grond de bestemming vastlegt. In het plan wordt een beschrijving van het gebied in de huidige en de toekomstige situatie weergegeven. Zo wordt er vastgelegd waar wel en waar niet mag worden gebouwd en hoe hoog of diep de bebouwing mag worden. Daarnaast geeft het aan waar plaats is voor winkels, horeca of woningen en welke grond bedoeld is voor wegen of parken. Als de gemeente projecten ontwikkelt, onderzoekt de gemeente of die passen in het bestemmingsplan. Maar ook als u zelf een stuk grond wilt gaan bebouwen, een bestaand pand wilt verbouwen of het gebruik van een pand wilt wijzigen, toetst de gemeente of uw plan past in het bestemmingsplan. Als dat niet het geval is moet u misschien uw plannen aanpassen. Een andere optie is een verzoek tot wijziging van het bestemmingsplan of een vrijstelling. Een bestemmingsplan bestaat uit drie onderdelen:

  • Een toelichting. Hierin zijn de kenmerken van een wijk vastgelegd. Ook maakt de gemeente in de toelichting duidelijk wat haar bedoelingen zijn met het gebied of de buurt.
  • Een plankaart. De plankaart is een soort landkaart van het gebied waarop het bestemmingsplan betrekking heeft.
  • Voorschriften. Hierin staat wat voor soort bebouwing er mag plaatsvinden. Daarnaast wordt in de voorschriften vastgelegd hoe er gebouwd mag worden. Zo wordt bijvoorbeeld de maximale hoogte of breedte van bouwwerken genoemd.

Voordat een bestemmingsplan in werking treedt, wordt een procedure doorlopen. Tijdens de inspraakprocedure zet de gemeente haar ideeën op papier en peilt de mening van de burgers en belanghebbenden. Daarna volgt de bezwaarprocedure, waarin de gemeente een ontwerp-bestemmingsplan opstelt. U kunt het plan inzien en hierop uw mening geven. Als het bestemmingsplan is vastgesteld gaat dit nog ter goedkeuring naar Gedeputeerde Staten van de provincie en kan nog beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U kunt onze bestemmingsplannen digitaal inzien op http://www.ruimtelijkeplannen.nl/.

Voor meer informatie over hoe dit werkt kunt u kijken op onze website.

 Tegen een wijziging van het bestemmingsplan kan geen bezwaar worden ingediend. U dient een zienswijze in als u het oneens bent deze beslissing. Tot slot heeft u de mogelijkheid om bij de rechtbank in beroep en bij de Raad van State in hoger beroep te gaan.

Online indienen (met DigiD)

U kunt uw zienswijze online indienen en (gescande) documenten toevoegen.

Wetten

Wet op de Ruimtelijke Ordening

Voor meer informatie kunt u terecht bij de publiekshal van de gemeente Zeist.

Telefonisch contact

U kunt contact opnemen via ons centrale nummer 14 030.


Uitgelicht


Zoeken