Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Bodemverontreiniging, sanering

De bodem kan door diverse oorzaken verontreinigd zijn geworden. Dit kan door lekkages en/of lozingen van verontreinigende stoffen, door begraving van afval, door verbranding van afval, door depositie vanuit de lucht (lood in uitlaatgassen, roetdeeltjes uit de lucht, olie uit verwaaid wegdekwater), door toepassing van bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte of onkruid, door het morsen bij vullen van tanks, door het afspoelen van verontreinigd bluswater.

De mate van verontreiniging (meestal aangeduid met termen als ‘licht’, ‘matig’ en ‘sterk’) in combinatie met de omvang bepaalt of de verontreiniging gesaneerd moet worden.

Zowel de gemeente als het Rijk willen dat alle sterke verontreinigingen worden opgeruimd (gesaneerd). De kosten hiervoor zijn meestal voor de eigenaar van de verontreinigde grond. Om deze reden wordt bij bijvoorbeeld het aanvragen van een bouwvergunning een bodemonderzoek verplicht gesteld om te voorkomen dat gebouwd wordt op verontreinigde grond. Indien sprake is van ernstige verontreiniging kan de gemeente, maar ook de provincie, saneringsmaatregelen eisen. Dit kan betekenen dat de vervuilde grond moet worden afgevoerd. De kosten hiervoor zijn in de regel voor de eigenaar van de grond.

Lees meer over bodemonderzoek en –sanering op de website van de Omgevingsdienst regio Utrecht.

 

Gevallen van ernstige bodemverontreiniging of vermoedelijke gevallen van ernstige bodemverontreiniging moeten worden gemeld bij de provincie. Niet-ernstige gevallen van (sterke) bodemverontreiniging moeten worden gemeld bij de gemeente. De provincie zal de gevallen van ernstige bodemverontreiniging beschikken waarbij wordt aangegeen binnen welke termijn gesaneerd moet worden. Voordat gesaneerd mag worden, moet een saneringsplan worden opgesteld en eveneens ter beschikking bij de provincie worden ingediend.

U kunt meer lezen over het indienen van saneringsplannen en het melden van bodemverontreiniging op de website van de Omgevingsdienst regio Utrecht.

Wetten

  • Wet bodemsanering
  • Woningwet
  • Activiteitenbesluit

Termijn

De gemeente bepaalt wanneer de sanering gestart kan worden. Dit hangt af van de situatie.

Bezwaar en beroep

U kunt schriftelijk bezwaar maken tegen het besluit van de gemeente. Dit moet u binnen zes weken doen.

Uitgelicht


Zoeken