Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Criminaliteit

Melding doen van overlast en criminaliteit:

Als u de politie dringend nodig heeft, is zij uiterlijk tien minuten later bij u. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een ernstig ongeluk, het betrappen van een inbreker of dief op heterdaad, geweld, een overval of andere ernstige delicten. Noodhulp verleent de politie als er sprake is van levensbedreigende situaties, afhankelijkheid, hulpeloosheid en escalatiegevaar. Bel in die gevallen 112. Uw telefoontje komt direct binnen op de meldkamer. Van daaruit kan de politie direct mensen en middelen inzetten.

 

Geen spoed, wel politie:

Als u 0900-8844 belt met een niet spoedeisende vraag wordt u  doorverbonden met de politie in uw eigen gebied. Niet alleen wordt u op deze manier sneller geholpen, de politie krijgt door deze centrale aanpak de mogelijkheid om meer aandacht te besteden aan de politiezorg op straat.

 

Aangifte doen

Als u slachtoffer bent geworden van een delict, kunt u het beste zo snel mogelijk aangifte doen. Dat kan op het politiebureau en via het internet (voor een aantal delicten). Een aangifte wordt zo mogelijk ter plaatse door de politie opgenomen. Als dat niet mogelijk is, dan wordt in overleg een datum bepaald wanneer het doen van aangifte wel mogelijk is. Dat gebeurt dan vaak in het politiebureau. Dit wordt "aangifte op afspraak" genoemd. Er wordt ook een aangifte op afspraak gemaakt als het delict complex is of als er een specialistische politiemedewerker nodig is om de aangifte op te nemen. Een fraudezaak is hier een voorbeeld van.

 

Meld Misdaad Anoniem

Als u iets weet over ernstige misdaden, zoals drugshandel, moord, geweld op straat, brandstichting of inbraken kunt u dit doorgeven aan "Meld Misdaad Anoniem" (0800-7000).  Dit is de landelijke tiplijn waar mensen anoniem informatie kunnen geven. De meldingen worden door de tiplijn anoniem doorgegeven aan de politie Zeist.

 

Overlast melden

Overlast in de directe woonomgeving is bijzonder vervelend. Als het aanspreken van de veroorzakers niet helpt, is het belangrijk om hier melding van te maken bij de politie (0900-8844). U kunt hiervoor ook de wijkagent of de opbouwwerker van de gemeente aanspreken. Iedere melding wordt geregistreerd en op basis van die meldingen kan de gemeente of de politie optreden. Een voorbeeld is het in beslag nemen van geluidsapparatuur van (een) bewoner(s) die herhaaldelijk voor geluidsoverlast zorgt.


Uitgelicht


Zoeken