Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Douchestoel en badplank

Als u vanwege een langdurige ziekte of beperking alleen zittend kunt douchen, dan kan een douchestoel of badplank nuttig voor u zijn.

Een douchestoel is een speciale stoel waarop u kunt zitten tijdens het douchen. Er zijn losse douchestoelen met of zonder wieltjes en vaste stoelen die aan de wand van de douche worden opgehangen en die opklapbaar zijn.

Voor bij het bad is er de badplank. Dat is een plank die op de randen van het bad gelegd wordt en waar u op kunt zitten, met uw benen in het bad. U kunt zich vervolgens boven het bad wassen of douchen. De badplank is zo gemaakt dat hij niet kan verschuiven.

Een douchestoel of badplank kan op 2 manieren verstrekt worden, namelijk in natura en in de vorm van een persoonsgebondenbudget (PGB). In natura betekent dat de gemeente via een leverancier een douchestoel of badplank aan u levert. Een PGB betekent dat u een bepaald bedrag krijgt waarmee u zelf de douchestoel of badplank kunt kopen. Die voorziening moet wel voldoen aan het door de gemeente vastgestelde programma van eisen.

Voor het verstrekken van douchestoelen en badplanken in natura werkt de gemeente tot eind 2014 samen met leverancier Welzorg. Vanaf 1 januari 2015 wordt dit Kersten Revalidatietechniek. Lees hier het nieuwsbericht.

Voor reparatie of onderhoud kan tot en met december  2014 contact worden opgenomen met het landelijke storingsnummer 0900 0400097 (tegen lokaal tarief).

Lees hier over de veranderingen in de ondersteuning (wmo) vanaf 1 januari 2015.
  •          U kunt vanwege een beperking niet meer staand douchen
  •          U heeft de douchestoel of badplank langdurig nodig (langer dan 6 maanden) en gebruikt de rolstoel vaker dan eens per week

Als u slechts kortdurend (korter dan 6 maanden) een douchestoel of badplank nodig heeft, dan wordt er in principe geen voorziening verstrekt via de gemeente. U kunt dan terecht op de uitleen van de thuiszorgwinkel.
Dit is de eerste 6 maanden gratis. Uiteraard wordt er bij het uitlenen van douchestoelen en badplanken goed rekening gehouden met hygiëne.

Voor een douchestoel of badplank wordt een eigen bijdrage in rekening gebracht. Deze eigen bijdrage is afhankelijk van de kosten van de voorziening en van het inkomen van uw huishouden en wordt per 4 weken geïnd door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Op de website van het CAK kunt u laten uitrekenen hoeveel eigen bijdrage u per 4 weken ongeveer moet betalen (rekenhulp CAK).

Het rekenprogramma maakt 2 berekeningen:

  • de kosten van de voorziening per periode
  • uw maximale eigen bijdrage op basis van het inkomen van uw huishouden

U betaalt het laagste van deze 2 bedragen. Als u meerdere Wmo-voorziening en/of AWBZ-voorzieningen heeft, betaalt u nooit meer dan de op uw inkomen afgestemde maximale eigen bijdrage.

 

Met betrekking tot de Wmo zijn er 2 formulieren beschikbaar:

Meldingsformulier Wmo

U heeft nog niet eerder een Wmo-voorziening aangevraagd. Een Wmo-consulent neemt contact met u op om een huisbezoek af te leggen. Tijdens het huisbezoek bespreekt u hoe u, ondanks uw beperkingen, zo goed mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en/of kunt meedoen met de samenleving. Ook wordt ingegaan op uw eigen mogelijkheden en de mogelijkheden van de mensen uit uw sociale omgeving. Mogelijk volgt er uit het gesprek een aanvraag voor een Wmo-voorziening.

Wijzigingsformulier Wmo

U heeft al eerder een Wmo-voorziening aangevraagd en uw gegevens zijn bekend bij de gemeente.

Telefonisch contact

U kunt uw melding telefonisch ook doorgeven via telefoonnummer 14 030. De medewerkers van het Klant Contact Centrum kunnen de meeste vragen beantwoorden. Zo niet, dan wordt u binnen 24 uur teruggebeld door een Wmo-consulent. Een wijziging kan niet telefonisch worden doorgegeven, de medewerkers kunnen u wel een wijzigingsformulier toesturen.

Ook kunt u een afspraak maken met de informatiebalie van de gemeente Zeist, Het Rond 1, 3701 HS Zeist. Belt u hiervoor met telefoonnummer 14 030 of vul dit digitale formulier (e-formulier) in.

Direct aanvragen


Uitgelicht


Zoeken