Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home Digitale balie

Duurzaam inkopen

De gemeente Zeist wil graag haar steentje bijdragen aan een betere wereld. Eén van de manieren om dit te bereiken is duurzaam inkopen. Samen met alle andere overheden kunnen we zo de markt voor duurzame producten stimuleren.

Wat is duurzaam inkopen?

Duurzaam inkopen is het rekening houden met milieu- en sociale aspecten in alle fasen van het inkoopproces. Bij milieu aspecten gaat het om het effect van een product, dienst of werk op het milieu. Bijvoorbeeld door energie of materiaalgebruik. Bij sociale aspecten kun je denken aan thema’s als kinderarbeid of mensenrechten.

Doelstelling: 75 procent in 2010 en 100 procent in 2015

De gemeente Zeist heeft zichzelf - net als overige gemeenten - duidelijke doelen gesteld. De gemeente heeft in 2010 haar doelstelling gehaald om voor 75 procent duurzaam in te kopen. Dat houdt in dat 75 procent van ons beïnvloedbaar inkoopbudget werd ingekocht met duurzaamheidscriteria. In 2015 gaan we voor 100 procent duurzaam inkopen.

Hoe doe je dat dan?

Zeist kan duurzaam inkopen door bij elke aanbesteding en inkoop duurzaamheidcriteria op te nemen. Het ministerie van VROM heeft met de gezamenlijke overheden en het bedrijfsleven haalbare duurzaamheidcriteria opgesteld voor verschillende productgroepen die de overheid inkoopt. Deze zijn te raadplegen op de website www.pianoo.nl/duurzaaminkopen 

Inkoopvoorwaarden

De inkoopvoorwaarden worden gebruikt bij de inkoop van goederen, diensten en werken. Het gebruik van deze voorwaarden schept duidelijkheid en draagt bij tot transparantie in het inkoopproces. Verkoopvoorwaarden van leveranciers worden in principe niet geaccepteerd.

Social Return

Social Return maakt onderdeel uit van het inkoopbeleid van de gemeente Zeist. De gemeente Zeist past bij inkopen van Diensten en Werken boven een bepaald bedrag de Social Return-verplichting toe. Dit verplicht de opdrachtnemer om 5% van de gefactureerde bedragen, naar aanleiding van de opdracht, te besteden aan versterking van de sociale infrastructuur. Op deze manier krijgen mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een kans om terug te keren in het arbeidsproces of ervaring op te doen in het werkveld. De opdrachtnemer weet vooraf welke waarde aan de inspanningen wordt toegekend. Het Bureau Social Return van de gemeente Zeist ondersteunt, adviseert en controleert opdrachtnemers bij de invulling van de Social Return-verplichting.

Meer informatie over duurzaam inkopen:


Uitgelicht


Zoeken